• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Μποφίλιου - Χαρούλης: Κανονικά η περιοδεία σε όλο τον κόσμο - Αλλαγή ονόματος και καμία αναφορά...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   06.12.2024 07:13
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Μόνιμα αλλά και έκτακτα μέτρα στήριξης📌 Το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας

Το πακέτο μέτρων για το 2025 και οι νέες παρεμβάσεις που «ψήνονται»: Τι θα πει στον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός

Τα βασικά σημεία της ομιλίας που θα κάνει ο πρωθυπουργός για τον προϋπολογισμό κλειδώνουν σταδιακά, με τη συζήτηση στη Βουλή να ξεκινά στις 11 του μήνα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Μητσοτάκης/ Eurokinissi
Μητσοτάκης/ Eurokinissi

Τα βασικά σημεία της ομιλίας που θα κάνει ο πρωθυπουργός για τον προϋπολογισμό κλειδώνουν σταδιακά, με τη συζήτηση στη Βουλή να ξεκινά στις 11 του μήνα και να ολοκληρώνεται στις 15 με την ονομαστική ψηφοφορία. Ο βασικός πυρήνας της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι εστιασμένος στην οικονομία, με την κυβέρνηση να μελετά μέχρι και την τελευταία στιγμή τα στοιχεία για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια για κάποιο «εξτρά» μέτρο.

Πάντως, δεδομένο θεωρείται πως στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις που θα «κοιτάνε» προς την πλευρά των τραπεζών. Μια εικόνα έδωσε χθες στη Βουλή, λέγοντας πως «υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ζητήματα ουσιαστικά τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης: υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά τα οποία δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό, ακίνητα τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες τα οποία δεν έχουν ακόμα εκποιήσει προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά τους στην αγορά κατοικίας». Μάλιστα σημείωσε «για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδραση τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί» και προσέθεσε «κατά συνέπεια, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία αυτών των προβλημάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 06.12.2024 06:35
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Πώς μια τυπική θεσμική διαδικασία έγινε πολιτικό «σταυρόλεξο»

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε διαφορετικά επίπεδα, με στόχο: τη μείωση των προμηθειών για καθημερινές συναλλαγές, την αντιμετώπιση με συγκεκριμένα μέτρα της στεγαστικής κρίσης και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα στα μέτρα που προωθούνται είναι η χορήγηση δανείων και από μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός -απαντώντας στην αντιπολίτευση- σημείωσε πως «σε αυτή τη συγκυρία, «πυροτεχνήματα» όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αν ένας πολίτης, για παράδειγμα, έχει σήμερα ζήτημα με τη χορήγηση ενός στεγαστικού δανείου, η έκτακτη φορολόγηση δεν θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό». Επεσήμανε δε «γι’ αυτό και θα κάνετε λίγη υπομονή, να ακούσετε τις συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν και οι τράπεζες ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα επιτελέσουν τελικά το χρέος τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

Μόνιμα αλλά και έκτακτα μέτρα στήριξης

Σε δύο άξονες ξεδιπλώνεται το πακέτο μέτρων που βάζει σταδιακά σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Το πρώτο σκέλος θα περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα και σήμερα για παράδειγμα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος τον Δεκέμβριο. Παράλληλα ξεκινά την Τετάρτη η πρωτοβουλία για το «Καλάθι των Χριστουγέννων» που περιλαμβάνει 6 επιπρόσθετες κατηγορίες προϊόντων για το τραπέζι των εορτών.

Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα στήριξης, που κυρίως είναι εστιασμένα στην αύξηση των μισθών και των συντάξεων και την μείωση των φόρων. Το πακέτο του 2025 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση συντάξεων 2.4%, μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, νέα αύξηση στους βασικούς μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων κ.α.

Να επισημανθεί ακόμα πως προβλέπεται ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων στο στεγαστικό πεδίο και από τη νέα χρονιά θα τρέξουν: το «Σπίτι μου 2» και το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» ενώ θα μπει σε εφαρμογή και το νέο «Εξοικονομώ». Και το επόμενο διάστημα αναμένονται αναλυτικές ανακοινώσεις για τις προϋποθέσεις υπαγωγής στα νέα προγράμματα.

Το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας

Στην ομιλία του στον προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας. Αυτό είναι κάτι που τονίζεται όλο και εντονότερα από την κυβέρνηση, με αφορμή και τις εξελίξεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως για παράδειγμα η Γαλλία.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ματίας Κόρμαν αναφέρθηκε σε «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» που θα υλοποιηθούν. Υπογράμμισε πως για να γίνει αυτό απαιτείται ένα ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον και επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα που έχει σταθερή κυβέρνηση, με αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο. «Σε μια εποχή που η πολιτική κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, αυτή είναι η πιο σημαντική αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος» σημείωσε και προσέθεσε «είμαστε στην ευτυχή θέση να πληρούμε αυτή την προϋπόθεση».

Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • προϋπολογισμός
  • Νέα Δημοκρατία
  • Βουλή
  • ειδήσεις τώρα
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr