Βουλή: Τι θα πει απόψε ο Μητσοτάκης - Πώς απαντά η κυβέρνηση στην επίθεση της αντιπολίτευσης
Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από 85 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ και σήμερα διοργανώνονται συλλαλητήρια για την τραγωδία των Τεμπών. Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει σύσσωμη την αντιπολίτευση και επιχειρεί να χαράξει μία γραμμή άμυνας απέναντι στα καταιγιστικά πυρά που δέχεται.
Σήμερα θα μιλήσει εκ νέου στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα αναφερθεί στην τραγωδία των Τεμπών και στους χειρισμούς που έγιναν. Είναι δεδομένο πως οι πολίτες ζητούν απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων και οι «γαλάζιοι» καλούνται να δείξουν πως έλαβαν το ηχηρό μήνυμα των συλλαλητηρίων.
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες πως ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στα «fake news» αλλά παράλληλα θα εστιάσει στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Μία πρόγευση έδωσε την Τετάρτη στην ομιλία του στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε αλλαγές που θα τρέξουν στους σιδηροδρόμους αλλά και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (θέμα που θα τεθεί στη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση).
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα εθνικά θέματα και στη θέση της χώρας μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό. Θα τονίσει δε την ανάγκη για σταθερότητα, υπογραμμίζοντας εμφατικά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν θέλει να αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς επιδιώκει να παρουσιάσει την πρότασή του για την επόμενη μέρα. Ωστόσο θα θέσει τα πολιτικά διλήμματα που υπάρχουν και απευθυνόμενος στα κόμματα που υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας θα μιλήσει εκ νέου για «ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων». Θα επισημάνει πως δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση από την αντιπολίτευση και θα μιλήσει ξανά για προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών.
Σφοδρή σύγκρουση για «mail Τριαντόπουλου»
Στην κυβέρνηση αναμένουν νέα επίθεση από την αντιπολίτευση και ήδη χθες οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή, μετά από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» που κάνει αναφορά σε e-mail του Χ. Τριαντόπουλου προς τους υπουργούς Ακη Σκέρτσο και Γιώργο Γεραπετρίτη και άλλα πρόσωπα. Το συγκεκριμένο e-mail, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποκαλύπτει το συντονιστικό ρόλο του κ. Τριαντοπούλου στη «συλλογή και αποκατάσταση/ διαμόρφωση του χώρου του δυστυχήματος» και επιβεβαιώνει τη συμμετοχή σε κρίσιμες συσκέψεις.
Το θέμα προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και κυριάρχησε στις πολιτικές κόντρες στη Βουλή, ενώ θεωρείται δεδομένο πως νέο κύκλο ερωτημάτων θα θέσουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί. Και μένει να φανεί πώς θα απαντήσει κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η κυβέρνηση.
Να επισημανθεί εδώ πως χθες κυβερνητικές πηγές έλεγαν «το μήνυμα του κ. Τριαντόπουλου ήταν μία τυπική ενημέρωση, αμιγώς οικονομικού περιεχομένου, που αφορούσε αποκλειστικά την κάλυψη δαπανών για τη στήριξη συγγενών των θυμάτων και τη παροχή πόρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της πολιτείας, όπως συμβαίνει μετά από κάθε δυστύχημα ή καταστροφή…». Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως «από πουθενά δεν προκύπτει κάποιος συντονιστικός ρόλος του κ. Τριαντόπουλου ή οποιαδήποτε εντολή» και σημείωναν πως «οι επιχειρησιακές αποφάσεις για την απομάκρυνση βαγονιών είχαν ληφθεί πριν ο κ. Τριαντόπουλος μεταβεί στην περιοχή».
Τι θα κάνει ο Σαμάρας
Στη Βουλή πρόκειται να μιλήσει σήμερα το μεσημέρι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που θα αναφερθεί στην τραγωδία των Τεμπών αλλά παράλληλα αναμένεται να ασκήσει εφ’ όλης της ύλης κριτική. Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας (σημείωση: απείχε και από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο).
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του είχε αναφερθεί στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη, λέγοντας πως «από μία ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν απειλείται η δημοκρατική ομαλότητα, όπως δεν απειλήθηκε πριν ένα μήνα». Μάλιστα είχε σημειώσει αιχμηρά για την κυβέρνηση πως «δεν νοείται να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους πολίτες που θέλουν να τους συμπαρασταθούν» και ανέφερε «για όνομα του Θεού. Άνθρωποι είμαστε, πάνω απ’ όλα»
Η διστακτικότητα του Μαξίμου για τα μπλόκα, το ενδεχόμενο συνάντηση του Μητσοτάκη με αγροτοσυνδικαλιστές και η Καρυστιανού που επαναφέρει την δημιουργία κόμματος
ΣΥΡΙΖΑ: Οι «Βίοι Παράλληλοι» της Αυγής έφεραν δυσαρέσκεια σε Κουμουνδούρου και Νέα Αριστερά
Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι σε όλα τα νοσοκομεία από τον Ιανουάριο: Οι εξαιρέσεις και η εκπαίδευση των εργαζομένων
Υπό πίεση η κυβέρνηση για το αγροτικό: Μπαράζ κινητοποιήσεων, μηνύματα Καραμανλή-Σαμάρα και «γαλάζια» ανησυχία στην περιφέρεια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




