• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Οι μεγαλύτερες απορίες των Ελλήνων το 2025 σύμφωνα με τη Google – Αυτά τα γεγονότα μονοπώλησαν το ενδιαφέρονΣοκαριστική στιγμή στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο ο γκολκίπερ του ΣουδάνΤραμπ: «Είχα μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν» - Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση με ΖελένσκιΣτο έλεος των ανέμων η Θεσσαλονίκη: Πτώσεις δεκάδων δέντρων και πινακίδων
δημοφιλές τώρα: ΔΕΔΔΗΕ: Δικαίωση για καταναλώτρια που της ζητούσαν 27.500 ευρώ για ρευματοκλοπή - Η επιστολή που...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   08.07.2025 07:00
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Πώς αντιμετωπίζουν οι «γαλάζιοι» την αντιπολίτευση

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο

Σε κατάσταση πολιτικής πίεσης παραμένει η κυβέρνηση

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υπουργικό συμβούλιο (ΙΝΤΙΜΕ)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υπουργικό συμβούλιο (ΙΝΤΙΜΕ)

Σε κατάσταση πολιτικής πίεσης παραμένει η κυβέρνηση, που δέχεται τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς σε κομβικά θέματα με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.  Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο βλέπουν πως η προσπάθεια για επανεκκίνηση δεν απέδωσε καρπούς καθώς το σκάνδαλο με τις παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις κυριαρχεί στην επικαιρότητα (αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση ΠΑΣΟΚ για προανακριτική). Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό στο Μαξίμου διαβάζουν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου αλλά και στα …ψιλά γράμματα των μετρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 07.07.2025 20:45 
Δημοσκόπηση Opinion Poll: 92,8% βλέπει πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ικανοποίηση στους «γαλάζιους» υπάρχει για το γεγονός πως διατηρείται η απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως σταμάτησε η μικρή άνοδος που καταγραφόταν στα ποσοστά της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα σύμφωνα με την Opinion Poll στην  εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ εμφανίζει  μικρές απώλειες της τάξης του  0.6% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και είναι στο 29.8%. Μεγάλη παραμένει η ψαλίδα από το δεύτερο κόμμα που είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στη εκτίμηση ψήφου είναι στο 13.9 %.

Ωστόσο μια σειρά ευρημάτων στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις χτυπούν… καμπανάκια στο κυβερνών κόμμα. Και ενδεικτικά αναφέρεται πως:

-Το 92.8% στην έρευνα της Opinion Poll απαντά « ναι» ή «μάλλον ναι» στο ερώτημα αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στον αντίποδα μόλις το 3.1 % απαντά «όχι» και το 2.1% «μάλλον όχι»

-Το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με έρευνα της Pulse. Μάλιστα έχει σημασία πως και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το ποσοστό αυτό είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και διαμορφώνεται στο 74 %.

-Στο ερώτημα πού αποδίδουν οι πολίτες ευθύνη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ  ( υπήρχε δυνατότητα μέχρι δύο απαντήσεων): το 51.6% απάντησε πως  όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αναλογική ευθύνη και το 50.3% απάντησε οι υπουργοί/ πολιτικά πρόσωπα. Στη συνέχεια- στην έρευνα της Opinion Poll - το  16.9%  απάντησε  η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 15.8% οι κομματάρχες και οι μεσάζοντες, το 10.1 % οι κτηνοτρόφοι που ήθελαν παράνομες επιδοτήσεις,  το 2.4% οι επιχειρήσεις/ τεχνικοί σύμβουλοι που κατάρτιζαν τις προτάσεις.

-Το 88.2% στην έρευνα της Opinion Poll απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι» στο ερώτημα αν ήταν  πολιτικά αναγκαίες οι παραιτήσεις των υπουργών. Ωστόσο υπάρχει ένα 38.6% ( 44.6% στην Ν.Δ) που απαντά « ναι» ή «μάλλον ναι» στο ερώτημα αν  έγιναν βεβιασμένα χωρίς να διερευνηθεί καλύτερα η ύπαρξη ευθυνών τους ή όχι.

-Στο ερώτημα ποιον κυρίως αφορά πολιτικά το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ - σύμφωνα με έρευνα της Pulse - το 33% απαντά αφορά την σημερινή κυβέρνηση, το 33% δηλώνει ότι αφορά όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, ενώ το 23% δηλώνει ότι αφορά όλο το πολιτικό σύστημα.

Πώς αντιμετωπίζουν οι «γαλάζιοι» την αντιπολίτευση

Να κλείσει τη συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θέλει η κυβέρνηση. Ωστόσο στο θέμα αυτό φαίνεται πως η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη  και σύμφωνα με την Opinion Poll το 49.3% τάσσεται υπέρ των εκλογών στο τέλος της 4ετίας αλλά  το 44.6% υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Παράλληλα  δεν περνά απαρατήρητο στους «γαλάζιους» πως σύμφωνα με δημοσκόπηση  της Pulse στο ερώτημα  με ποιο κύριο συναίσθημα/ κίνητρο θα επιλέξουν τι θα ψηφίσουν  στις επόμενες κάλπες, το 48% απαντά με κριτήριο την προοπτική (δηλαδή ποιος προσφέρει ελπίδα),, το 23% με κριτήριο την ανησυχία (δηλαδή ποιος προσφέρει σιγουριά) και το 7% την επιβράβευση. Ωστόσο υπάρχει και ένα ποσοστό που φτάνει το 12% που δηλώνει ως κριτήριο τον θυμό, δηλαδή για να τιμωρήσει.

Το επόμενο διάστημα από το στρατόπεδο της Ν.Δ. θα αυξηθούν τα πυρά προς την πλευρά της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί εδώ πως  σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους είναι η «γαλάζια»  κριτική προς τον Αλέξη Τσίπρα σε μια περίοδο που συνεχίζονται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να εστιάσουν σε μία θετική ατζέντα, προκειμένου να επαναπροσεγγίσουν απογοητευμένους ψηφοφόρους του κόμματος που έχουν μετακινηθεί στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Θα τονίσουν  παράλληλα τη σημασία της σταθερότητας, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν προσφέρουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.

Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτει…
τη βαθιά διαφθορά στο Δημόσιοτο πρόβλημα στην ανάληψη πολιτικής ευθύνηςτίποτα νέο... μία από τα ίδιαδεν έχω άποψη
ενεργή δημοσκόπηση
Σύνολο 0 ψήφοι
Διαβάστε ακόμη

Τραμπ: «Είχα μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν» - Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση με Ζελένσκι

Μπριζίτ Μπαρντό: Ο μύθος, η επανάσταση και οι σκιές πίσω από το απόλυτο σύμβολο του σεξ

Οι μεγαλύτερες απορίες των Ελλήνων το 2025 σύμφωνα με τη Google – Αυτά τα γεγονότα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον

Σοκαριστική στιγμή στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο ο γκολκίπερ του Σουδάν

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • σκάνδαλο
  • ΟΠΕΚΕΠΕ
  • κυβέρνηση
  • ειδήσεις τώρα
  • δημοσκοπήσεις
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr