• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Διευρύνεται το μέτωπο του πολέμου: Πρώτο «χτύπημα» των Χούθι - Εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά του ΙσραήλΚατεβάζει ρολά σήμερα ο σταθμός «Σύνταγμα» λόγω συλλαλητηρίου - Η ώρα που κλείνειΕπίλογος στην τραγωδία της Βουλιαγμένης: Ανασύρθηκε το πτώμα του 34χρονου δύτηΑπάτες στον ΕΦΚΑ: Ο «αόρατος διαχειριστής» του ενός εκατομμυρίου - Πώς δρούσε με τις έξι εταιρείες-φαντάσματα
δημοφιλές τώρα: Ανάλυση CNN: Γιατί ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει με μη αναμενόμενο τρόπο - Τι σκέφτεται ο Τραμπ
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   10.02.2026 12:38
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση:

Υπόθεση Παναγόπουλου: Τι λέει η κυβέρνηση για τα προγράμματα κατάρτισης - «Όλα έγιναν με πλήρη διαφάνεια»

Οι απαντήσεις από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλιση

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Νίκη Κεραμέως και Νίκος Παπαθανάσης (INTIME NEWS/ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
Νίκη Κεραμέως και Νίκος Παπαθανάσης (INTIME NEWS/ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)

Απαντήσεις για τα επίμαχα προγράμματα κατάρτισης με αφορμή την υπόθεση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου επιχειρούν να δώσουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλιση.

Όπως αναφέρουν, όλα έγιναν σε «πλήρη συμμόρφωση με το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο με απόλυτη διαφάνεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 10.02.2026 10:46
Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένη Καραγεωργοπούλου
Πολιτική | 10.02.2026 11:38
Άρση της ασυλίας του Πολάκη εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

Παράλληλα τα υπουργεία επισημαίνουν ότι η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην επαγγελματική κατάρτιση είναι πάγια και διαχρονική πολιτική της ΕΕ και πως η επιλογή των φορέων έγινε μέσω ανοιχτών προσκλήσεων και σύμφωνα με τους κανόνες.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση:

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας και με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν προγράμματα κατάρτισης επισημαίνονται τα εξής:

Η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην επαγγελματική κατάρτιση είναι πάγια και διαχρονική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό πλαίσιο, το 2021 και 2022 εντάχθηκαν από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μία σειρά από προγράμματα κατάρτισης. Η επιλογή των φορέων (επιστημονικών ινστιτούτων των κοινωνικών εταίρων, ενώσεων επιμελητηρίων, επιστημονικών φορέων) έλαβε χώρα μέσω ανοικτών προσκλήσεων και σύμφωνα με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

Τα προγράμματα έληγαν τέλος Δεκεμβρίου 2023 ενώ είχαν ήδη συμβασιοποιηθεί με αναδόχους κατάρτισης δημιουργώντας νομικές δεσμεύσεις για το Ελληνικό Δημόσιο. Ως εκ τούτου και καθότι δεν είχε ολοκληρωθεί η υλοποίηση, έπρεπε να διασφαλιστεί η συνέχιση χρηματοδότησης των έργων λόγω σοβαρού κινδύνου έγερσης αξιώσεων αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Τον Απρίλιο του 2024, κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών και των Ευρωπαϊκών αρχών, δόθηκε οδηγία και έγκριση από την ΕΕ (όπως αυτή αποτυπώνεται σε επιστολή που εστάλη προς τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις 17 Απριλίου 2024) για μεταφορά 15 έργων στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27, ενώ παράλληλα γινόταν αναφορά για τα έργα των Συμπραττόντων φορέων ότι οι πράξεις αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιλέξιμες για χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

Πράγματι, τα 14 από τα 15 έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2021-2027 σύμφωνα με την οδηγία και έγκριση της ΕΕ, ενώ τα 4 έργα συμπραττόντων φορέων προβλέφθηκε να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο κατεύθυνσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη βάση του μεταγενέστερου Νόμου 5140/2024.

Συνεπώς, οι μεταφορές των έργων έγιναν σε πλήρη συμμόρφωση με το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο με απόλυτη διαφάνεια».

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Ποιοι σκοτώνουν την πανίδα στον Γράμμο και την Δαδιά;

Ο σκελετός του Ντ’Αρτανιάν: Η σφαίρα, το νόμισμα και το DNA φωτίζουν το μυστήριο του Μάαστριχτ

Γιατί οι ΗΠΑ (νομίζουν) ότι κερδίζουν τις μάχες αλλά τελικά χάνουν τον πόλεμο

Απάτες στον ΕΦΚΑ: Ο «αόρατος διαχειριστής» του ενός εκατομμυρίου - Πώς δρούσε με τις έξι εταιρείες-φαντάσματα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • υπουργείο οικονομίας
  • υπουργείο Εργασίας
  • ειδήσεις τώρα
  • πρόγραμμα κατάρτισης
  • Γιάννης Παναγόπουλος
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr