• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Κάρτα αναπηρίας στο μετρό: Τι είναι και πώς θα μετακινούνται πια τα ΑμεΑΠάτρα: Κλούβες της ΕΛΑΣ μπλόκαραν ασθενοφόρα, ενώ οι αγρότες ζητούσαν να περάσουνΠανελλαδικές 2026: Ανακοινώθηκαν οι νέοι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης ΕισαγωγήςΝέος ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
δημοφιλές τώρα: Έρχεται η μεγαλύτερη ηλιακή έκλειψη των τελευταίων 100 ετών - Πότε, πού και πώς να τη δείτε
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   21.05.2019 09:51
Βούλα Κεχαγιά
Βούλα Κεχαγιά

Πολιτικό Ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Νέα µέτρα ελάφρυνσης📌 Οι νέοι µπροστά

Ευρωεκλογές: Το «κλειδί» της κάλπης στα χέρια των αναποφάσιστων

Προεκλογικός πυρετός επικρατεί στα κοµµατικά επιτελεία λίγο πριν από τη µεγάλη αναµέτρηση των ευρωεκλογών

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να µιλάει για αλλαγή πολιτικού κλίµατος και «ανατροπή» που µπορεί να συµβεί την 26η Μαΐου και θέτει πλέον ανοιχτά ενώπιον διληµµάτων τους ψηφοφόρους, σχολιάζοντας ότι, εφόσον αλλάξουν οι συσχετισµοί στην Ευρώπη υπέρ των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάµεων, δεν µπορεί να υπάρξει εγγύηση και για την υλοποίηση των µέτρων ανακούφισης. Στην τελική στροφή πριν από τις ευρωεκλογές το πρωθυπουργικό επιτελείο εστιάζει το ενδιαφέρον του σε τµήµατα του εκλογικού σώµατος όπως οι νέοι ψηφοφόροι, οι συνταξιούχοι και ασφαλώς οι αναποφάσιστοι, θεωρώντας ότι µπορεί να αποτελέσουν και το «κλειδί» για την κάλπη της Κυριακής, για την οποία ακόµη µία φορά ζήτησε ψήφο εµπιστοσύνης.

Νέα µέτρα ελάφρυνσης

∆εν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας µε σαφέστατο τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι στο τραπέζι της συζήτησης του Μαξίµου µε το οικονοµικό επιτελείο βρίσκονται νέα κοινωνικά µέτρα ελάφρυνσης. Μάλιστα υπονόησε ότι αναλόγως µε την πορεία της οικονοµίας µπορεί να δοθεί και δώρο Χριστουγέννων (κάτι αντίστοιχο µε τη 13η σύνταξη που χορηγήθηκε πριν από µερικές ηµέρες και που θα δίνεται σταθερά κάθε χρόνο γύρω στο Πάσχα), λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων. Συγχρόνως (µιλώντας στον ραδιοσταθµό 24/7) είπε επίσης ξεκάθαρα πως αντί του ΕΚΑΣ που καταργήθηκε θα υπάρξει δυνατότητα επανασχεδιασµού, ώστε να διευρυνθεί η εθνική σύνταξη (σήµερα είναι 384 ευρώ) µε ένα µόνιµο διαρθρωτικό µέτρο που θα φέρει ελάφρυνση των πιο ευάλωτων συνταξιούχων.

Οι νέοι µπροστά

Την ίδια ώρα το Μαξίµου δίνει ιδιαίτερο βάρος και στους νέους ψηφοφόρους (περί τους 520.000) και µάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε στον λογαριασµό του στο Facebook το προεκλογικό σποτ που απευθύνεται στη νεολαία και το οποίο, µέσω της... άρνησης, παροτρύνει τους νέους να στηρίξουν µε την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ αυτού του λόγου το κυβερνητικό επιτελείο θυµίζει µε κάθε ευκαιρία πως επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για νέους έως 25 ετών κατά 80%, ποσοστό που µειώνεται για µεγαλύτερες ηλικίες, χωρίς ωστόσο να αποσύρεται το µέτρο της επιδότησης των επιχειρήσεων. Μεγάλος στόχος αναδεικνύεται για την κυβέρνηση το κοµµάτι των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το οποίο λίγες ηµέρες προτού οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες παραµένει ιδιαίτερα µεγάλο.

Το τµήµα αυτό του εκλογικού σώµατος, που καταγράφεται και ως αδιευκρίνιστη ψήφος, ενδιαφέρει τα µάλα το Μέγαρο Μαξίµου, καθώς η πλειονότητά του συγκροτείται από ψηφοφόρους που τον Σεπτέµβριο του 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι σηµαντικό  τµήµα εξ αυτών µπορεί να επαναπατρισθεί ακόµη και στο παρά πέντε και να στηρίξει το κυβερνών κόµµα.

«Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι την Κυριακή θα διαµορφωθούν νέοι συσχετισµοί και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Εάν υπερισχύσουν οι δυνάµεις της εµµονικής και δογµατικής στάσης υπέρ της λιτότητας, θα έχουµε προβλήµατα. Ο κ. Βέµπερ, ας πούµε, αν εκλεγεί πρόεδρος της Κοµισιόν, θα πει “δεν εγκρίνω τα µέτρα ελάφρυνσης”. Αρα τα µέτρα που ανακοινώσαµε-εφαρµόζουµε δεν θα είναι δεδοµένα. Γι’ αυτό λέω ότι η ψήφος την Κυριακή θα είναι ψήφος εµπιστοσύνης. Αν οι συσχετισµοί είναι εναντίον µας, δεν θα µπορώ να εγγυηθώ, το λέω καθαρά» επισήµανε ο πρωθυπουργός στη ραδιοφωνική του συνέντευξη. 

Eνα άλλο δίληµµα που θέτει συνεχώς τις τελευταίες ηµέρες ο πρωθυπουργός αλλά και το επιτελείο του είναι ότι και η επικράτηση της ΝΔ στις εθνικές εκλογές θα θέσει υπό αίρεση όλα τα µέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε γιατί οι συνταξιούχοι εισέπραξαν λιγότερα χρήµατα απ’ όσα περίµεναν (13η σύνταξη), είπε χαριτολογώντας: «Εάν ψηφίσουν Μητσοτάκη, δεν θα παίρνουν καθόλου. Η 13η σύνταξη είναι ένα ποσό που ισοδυναµεί µε το παλαιότερο δώρο Πάσχα ή επίδοµα αδείας. Αυτές είναι οι δηµοσιονοµικές δυνατότητες τώρα. Μπορεί το αντίστοιχο ποσό να δοθεί και ως δώρο Χριστουγέννων, όταν η ελληνική οικονοµία θα έχει τη δυνατότητα».

Διαβάστε ακόμη

Σε τροχιά γενικευμένων κινητοποιήσεων οι αγρότες σε όλη τη χώρα - Εντείνεται η πίεση στο κυβερνητικό επιτελείο

Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Πώς ήρθε στο προσκήνιο ο ανιψιός για ηθική αυτουργία - Στη Βούλα οι συλλήψεις

Σε επτά κλινικές στην Ελλάδα το σπέρμα του δότη με το «γονίδιο του καρκίνου» - Τι είχε εντοπίσει γιατρός το 2020

Δικαστικός κλητήρας επέδωσε αγωγή για χρέη σε αγρότη στο μπλόκο των Πράσινων Φαναριών

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Αλέξης Τσίπρας
  • Ευρωεκλογές
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Δημοτικές εκλογές
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr