• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Φωτιά σε αστικό λεωφορείο στο Ίλιον - Διακοπή κυκλοφορίας στη Φυλής«Ο Πούτιν νιώθει απειλή»: Έκτακτα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο απόπειρας δολοφονίας ή πραξικοπήματοςΙσχυρός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες«Τους έκαψαν» κάμερες και μάρτυρες: Πώς βρήκαν τους δράστες του φονικού στις φυλακές Νιγρίτας - 11 συλλήψεις
δημοφιλές τώρα: Ιρανικοί πύραυλοι χτύπησαν αμερικανικό πολεμικό πλοίο που επιχείρησε να μπει στο Στενό του Ορμούζ
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   04.05.2026 12:00
Νίκος Σβέρκος
Νίκος Σβέρκος

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ολόκληρη η επιστολή αποχώρησης του Χάρη Καστανίδη📌 Παύλος Χρηστίδης: «Τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν ισχύουν και δεν προσφέρουν κάτι»

Αποχωρεί ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ με επιστολή γεμάτη αιχμές προς την ηγεσία του

«Δεν παραιτούμαι από το ΠΑΣΟΚ των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Παραιτούμαι από το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη» επισημαίνει ο πρώην υπουργός

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με μια μακροσκελή επιστολή ο Χάρης Καστανίδης δημοσιοποίησε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας επίθεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρώην υπουργός εμφανίζει τρεις αιτίες για την απόφασή του να αποχωρήσει. Πρώτον, επικαλείται το γεγονός οτι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2023 πήρε την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης αφήνοντας εκτός Βουλής τον ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 04.05.2026 06:33
Τρεις λόγοι που η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ - Ποια στρατηγική επιλέγεται για τη γαλάζια συσπείρωση

Δεύτερον, επιτίθεται στην απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να θέσει ανώτατο όριο στις θητείες των βουλευτών, επισημαίνοντας πως «δεν αφορά κανέναν άλλον, όπως ψευδώς διέδιδαν κάποιοι, παρά μόνον εμένα». Αναφέρεται δε σε σχετική δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη από τους Δελφούς, μιλώντας για ισχυρισμό που είναι «προσβλητικός, ανιστόρητος και υστερόβουλος».

Τρίτον, επιτίθεται στον Νίκο Ανδρουλάκη καταλογίζοντάς του πως «έδειξε με όλους τους πιθανούς τρόπους ότι δεν επιθυμεί την πολιτική παρουσία μου στο ΠΑΣΟΚ του οποίου ηγείται».

«Δεν παραιτούμαι από το ΠΑΣΟΚ των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Παραιτούμαι από το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη.
Τον αποχαιρετώ με τη διατύπωση του Σατωβριάνδου: "Όσο πιο ασήμαντοι είναι αυτοί που κατέχουν εξουσία τόσο πιο πολύ ρέπουν προς την μικρότητα"» καταλήγει στην επιστολή του.

Ολόκληρη η επιστολή αποχώρησης του Χάρη Καστανίδη

Στην πολιτική μου διαδρομή δεσμεύτηκα μόνο στο όνομα ιδεών και αρχών για τις οποίες έδωσα μάχη χωρίς συμβιβασμούς. Συχνά, με ανθρώπινο και πολιτικό κόστος.

Διδάχτηκα από την έκπληξη των περιστάσεων, μα αδυνατώ να συνηθίσω την έκπληξη των προσώπων.

Στις εκλογές του 2023, ο κ. Ανδρουλάκης πήρε την έδρα της Θεσσαλονίκης, αποκλείοντας την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των πολιτών της από αυτόν που εξέλεξαν πρώτο. Στη συνέχεια, συνεργάτες του, διορισμένοι στον Τομέα Οργανωτικού, ανέλαβαν να απειλούν οργανώσεις, που τολμούσαν να με καλέσουν ως ομιλητή. Και για μην μείνει καμμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του, στο πρόσφατο συνέδριο, εφηύρε τροποποίηση του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ για να αποκλείσει έναν και μοναδικό άνθρωπο από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Το ανώτατο όριο θητειών που θεσμοθέτησε για τους βουλευτές στο καταστατικό του κόμματος, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, δεν αφορά κανέναν άλλον, όπως ψευδώς διέδιδαν κάποιοι, παρά μόνον εμένα.

Στο forum των Δελφών δήλωσε ότι εισηγήθηκε το όριο των θητειών, γιατί οι βουλευτές με μακρά θητεία είναι υπαίτιοι πελατειακών σχέσεων και του ρουσφετιού. Ξέχασε, βέβαια, να πει ότι εξαίρεσε από τη ρύθμιση τους διατελέσαντες προέδρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν να είναι βουλευτές, παρότι συμπλήρωσαν 20 χρόνια θητείας. Φαίνεται ότι οι διατελέσαντες πρόεδροι, όπως και ο ίδιος όταν στο μέλλον θα είναι «διατελέσας», καθαγιάζονται από τον τίτλο τους και μένουν «αμόλυντοι» από το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις.

Ο ισχυρισμός του κ. Ανδρουλάκη είναι προσβλητικός, ανιστόρητος και υστερόβουλος.

Υστερόβουλος, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης θέλει βιαστικά να προσπερνά την οδυνηρή αλήθεια, ότι τα περισσότερα των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων για τρέχουσες σκανδαλώδεις υποθέσεις έχουν μικρή κοινοβουλευτική θητεία, στην υπόθεση δε του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά διαβολική σύμπτωση, ερευνώνται άνθρωποι συνδεόμενοι στενά μαζί του, ένας εξ αυτών είναι και προφυλακισμένος.

Ανιστόρητος και προσβλητικός για προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας μας, με πολύχρονη παρουσία στην πολιτική και στη Βουλή, προσωπικότητες που έλαμψαν με το ηθικό παράδειγμά τους, τίμησαν τη Δημοκρατία, υπηρέτησαν την κοινωνία των πολιτών και όχι των πελατών.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο Αναστάσιος Πεπονής, ο Ιωάννης Αλευράς ή ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος θα είχαν υποστεί την δοκιμασία να τεθούν υπό την κρίση του επιτήδειου Ανδρουλάκη, αν ήταν συγκαιρινός τους.

Σε ό,τι με αφορά, μου αρκεί το γεγονός ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν στο πρόσωπό μου τον άνθρωπο που συνέταξε τον ιδρυτικό νόμο για τον Συνήγορο του Πολίτη, που ίδρυσε την Ανεξάρτητη Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που δεν δίστασε να παραιτηθεί από υπουργός, υπερασπιζόμενος την διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες και τα δημόσια έργα, όταν η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις της. Μου αρκεί το γεγονός ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως βασικές διατάξεις νόμων κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής φέρουν την υπογραφή μου, ως υπουργού Δικαιοσύνης.

Η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, η προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον και όχι στις εκλογικές πελατείες έχουν σχέση με τη συνείδηση, τον χαρακτήρα, το ήθος των προσώπων και όχι με το εύρος των θητειών.

Συμπεραίνω. Όταν η απρέπεια επαναλαμβάνεται, πρέπει η αξιοπρέπεια να απαντά.

Ο κ. Ανδρουλάκης έδειξε με όλους τους πιθανούς τρόπους ότι δεν επιθυμεί την πολιτική παρουσία μου στο ΠΑΣΟΚ του οποίου ηγείται. Επιθυμεί να έχει ελεύθερο το πεδίο για τις αποφάσεις του και, κυρίως, για τις μετεκλογικές πολιτικές επιλογές του. Υποβάλλω, γι’ αυτό, την παραίτησή μου.

Δεν παραιτούμαι από το ΠΑΣΟΚ των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Παραιτούμαι από το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη.
Τον αποχαιρετώ με τη διατύπωση του Σατωβριάνδου: «Όσο πιο ασήμαντοι είναι αυτοί που κατέχουν εξουσία τόσο πιο πολύ ρέπουν προς την μικρότητα».

Κρατώ μέσα στην καρδιά μου τους κοινούς αγώνες που δώσαμε με πολλούς φίλους και συντρόφους, αγώνες που θα συνεχισθούν.
4.5.2026

Χάρης Καστανίδης

Παύλος Χρηστίδης: «Τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν ισχύουν και δεν προσφέρουν κάτι»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε στο Open αφενός πως ο Χάρης Καστανίδης «έχει προσφέρει πολλά και στην παράταξη και στη χώρα με τη δημοσια παρουσία και λόγο του», αντέτεινε όμως πως «τετοιοι χαρακτηρισμοί και δεν ισχύουν και δεν προσφέρουν κάτι στην κουβέντα»

Ο Παύλος Χρηστίδης συμπλήρσε πως «ο Νίκος Ανδρουλάκης εχει καθαρούς ορους στο πώς πολιτεύεται τα τελευταία πολλά χρόνια» και πρόσεθσε πως «το τελευταίο που χρειάζεται τώρα είναι να ρίξει κάποιος λάδι στη φωτιά. Το ΠΑΣΟΚ πήρε κάποιες αποφάσεις στο συνέδριό του και πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι για την μάχη που έχουμε απέναντι στη ΝΔ».

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Δροσοπηγή: Το έργο που φιλοδοξεί να βοηθήσει στην αναγέννηση του χαμένου παραδείσου της Αττικής

Η κόντρα του Τσίπρα με δημοσιογράφους για τις Πρέσπες, οι καταγγελίες της Καρυστιανού για «βαλτούς» στο κόμμα της και ο Χαρακόπουλος σε ρόλο πυροσβέστη

Τρεις λόγοι που η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ - Ποια στρατηγική επιλέγεται για τη γαλάζια συσπείρωση

Ξεκινά η επιχείρηση «Ελευθερία» από τις ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ - Για παραβίαση της εκεχειρίας μιλά το Ιράν

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ΠΑΣΟΚ
  • Χάρης Καστανίδης
  • Νίκος Ανδρουλάκης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr