• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Marfin: Εκδίδεται στην Ελλάδα η 46χρονη - Προφυλακιστέοι οι δύο συλληφθέντες για την επίθεσηΣτροφή Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Αποσύρει το τέλος 20% με το βλέμμα σε εμπορικές συμφωνίεςΣΥΡΙΖΑ: Τέλος από την ΚΟ και ο Γιώργος ΨυχογιόςΝεκρό ζευγάρι σε γκαράζ στον Πειραιά: Ασφυξία από μονοξείδιο του άνθρακα η πιθανότερη αιτία θανάτου - Το αυτοκίνητο ήταν σε λειτουργία
δημοφιλές τώρα: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία της Άννας Μαρίας - Εκπρόσωποι από όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   14.07.2026 22:37
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη📌 Η προετοιμασία για τη ΔΕΘ📌 Δίκαιη φορολόγηση και κατανομή βαρών📌 Οι συνταξιούχοι και η μεσαία τάξη📌 Νέες κοινωνικές συμμαχίες📌 Η μάχη του αφηγήματος📌 Η επόμενη ημέρα

Αλέξης Τσίπρας: Η στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Οικονομία, ακρίβεια και κοινωνικές συμμαχίες

Ρεπορτάζ: Έφη Κουτσοκώστα για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων το OPEN

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Τη στρατηγική του απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμορφώνει ο Αλέξης Τσίπρας, με έμφαση στην οικονομία, στην ακρίβεια και στα βάρη που σηκώνουν τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού επιλέγει να μην εγκλωβιστεί στη συζήτηση για το παρελθόν που, όπως υποστηρίζει, επιχειρεί να επαναφέρει η κυβέρνηση. Αντίθετα, στρέφει την προσοχή στα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στο τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό αφήγημα, με κοινωνικό πρόσημο και με βασικό άξονα τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 14.07.2026 18:27
Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον Σαμαρά: Η «γαλάζια» στρατηγική εν μέσω... αναμονής

Η κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η πλευρά Τσίπρα υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια οι πολλοί συνεχίζουν να πληρώνουν, ενώ οι λίγοι ωφελούνται.

Στο πολιτικό της αφήγημα εντάσσει ζητήματα θεσμικής λειτουργίας, όπως οι υποκλοπές και οι καταγγελίες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, όπως οι απευθείας αναθέσεις και οι σχέσεις της κυβέρνησης με συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία δεν περιορίζεται μόνο στο παρελθόν της τελευταίας επταετίας, αλλά επιχειρεί να συνδεθεί με την καθημερινότητα των πολιτών: την ακρίβεια, τη φορολογική πίεση, το κόστος ζωής και τη δυσκολία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία | 12.07.2026 16:20
Φόροι, συντάξεις, μισθοί: Τι θα μπει στο «καλάθι της ΔΕΘ» - Μέτρα στήριξης τριών ταχυτήτων

Η προετοιμασία για τη ΔΕΘ

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προετοιμάζεται για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να παρουσιάσει το πολιτικό και οικονομικό του πρόγραμμα.

Η ΔΕΘ θεωρείται κομβικό σημείο για την προσπάθεια επανατοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού στον δημόσιο διάλογο, καθώς εκεί θα επιχειρήσει να απευθυνθεί ευθέως στην κοινωνία.

Το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει βάρος σε μέτρα για την ανακούφιση των χαμηλότερων εισοδημάτων, τη στήριξη των νοικοκυριών και τη δικαιότερη φορολογική μεταχείριση.

Δίκαιη φορολόγηση και κατανομή βαρών

Κεντρικός άξονας της στρατηγικής είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών.

Η πλευρά Τσίπρα μιλά για μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των υψηλότερων εισοδημάτων, με στόχο να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την ελάφρυνση των χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων.

Το μήνυμα είναι ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, ώστε να μην επιβαρύνονται διαρκώς οι ίδιοι πολίτες και να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη κατανομή των υποχρεώσεων.

Η ακρίβεια, η πίεση στους μισθούς και οι δυσκολίες των νοικοκυριών αποτελούν βασικά πεδία στα οποία θα επιχειρήσει να εστιάσει.

Οι συνταξιούχοι και η μεσαία τάξη

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στους συνταξιούχους και στη μεσαία τάξη.

Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να θέλει να απευθυνθεί με ξεκάθαρο μήνυμα αποκατάστασης αδικιών.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι υπάρχει επίγνωση των πληγών που άφησαν πολιτικές της περιόδου διακυβέρνησής του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος έχει επιβαρύνει πολιτικά τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα με τους συνταξιούχους.

Η νέα στρατηγική επιχειρεί να αναγνωρίσει αυτές τις αδικίες και να δείξει ότι υπάρχει πρόθεση επανόρθωσης, μέσα από συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις.

Νέες κοινωνικές συμμαχίες

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να επιδιώκει τη συγκρότηση νέων κοινωνικών συμμαχιών.

Σύμφωνα με την προσέγγιση της πλευράς του, απέναντι στις συμμαχίες που αποδίδει στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους «λίγους», θέλει να διαμορφώσει ένα μέτωπο με κοινωνικές ομάδες που έχουν πιεστεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό ακροατήριο, το οποίο θα περιλαμβάνει εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους και μεσαία στρώματα που αισθάνονται ότι δεν ωφελήθηκαν από την κυβερνητική πολιτική.

Η μάχη του αφηγήματος

Η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι θα κινηθεί σε δύο παράλληλα επίπεδα.

Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση επιχειρεί να θυμίσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης διακυβέρνησης Τσίπρα. Από την άλλη, η πλευρά Τσίπρα θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι πολίτες.

Η οικονομία, η ακρίβεια, η φορολογία και η καθημερινότητα των νοικοκυριών θα βρεθούν στο κέντρο αυτής της αντιπαράθεσης.

Η επόμενη ημέρα

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο σταθμό για την πολιτική του επανεμφάνιση.

Εκεί θα φανεί αν μπορεί να διαμορφώσει ένα πειστικό πρόγραμμα, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη κοινωνικών ομάδων που απομακρύνθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το μεγάλο στοίχημα είναι αν η κριτική στην κυβέρνηση θα μπορέσει να συνδυαστεί με ένα αξιόπιστο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον Σαμαρά: Η «γαλάζια» στρατηγική εν μέσω... αναμονής

Ακριβή μου σανίδα: Βγήκε για SUP στη Λήμνο και γύρισε με «καμπάνα» 250 ευρώ!

Νεκρό ζευγάρι σε γκαράζ στον Πειραιά: Ασφυξία από μονοξείδιο του άνθρακα η πιθανότερη αιτία θανάτου - Το αυτοκίνητο ήταν σε λειτουργία

Ανεστίδης στο OPEN: «Θα πολιτευτώ με τον Σαμαρά αν κάνει κόμμα - Zω με δανεικά παρότι αθώος»

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ΕΛ.ΑΣ
  • Αλέξης Τσίπρας
  • ΔΕΘ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr