• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση για το νεκρό βρέφος στην Κυψέλη - Ήταν μαχαιρωμένο πάνω από 10 φορέςΤραγωδία στον Νέο Κόσμο: Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια φωτιάς σε διαμέρισμαΜε 6.634 λιγότερους εργαζόμενους τα νοσοκομεία από το 2021 - Τα στοιχεία του προσωπικού«Χρυσή» ληστεία στην Κορινθία: Ανατίναξαν ΑΤΜ και άρπαξαν πάνω από 90.000 ευρώ
δημοφιλές τώρα: Κυψέλη: Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση για το νεκρό βρέφος - Ήταν μαχαιρωμένο δεκάδες φορές
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   31.08.2026 15:10
Αφροδίτη Γκόγκογλου
Αφροδίτη Γκόγκογλου

Πολιτική και κοινοβουλευτική συντάκτρια

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η παρουσία στη ΔΕΘ📌 Η παρέμβαση Πολάκη και οι έξι πυλώνες📌 Η «κυβερνώσα Αριστερά» και η επόμενη ημέρα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Εκλογική Επιτροπή για τη ΔΕΘ - Τι θέτει στο τραπέζι ο Πολάκης

Στο επίκεντρο η παρουσία στη Θεσσαλονίκη - Η πρόταση των έξι πυλώνων και το στίγμα Πολάκη για την επόμενη ημέρα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη ΔΕΘ, συνεδριάζει σήμερα (31/08) στις 16:00 η Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Κουμουνδούρου επιχειρεί να περάσει στην επόμενη φάση της εκλογικής της προετοιμασίας.

Στην ατζέντα θα βρεθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες και η κατανομή των ρόλων για την παρουσία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για το πολιτικό και προγραμματικό στίγμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί προς τις κάλπες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 21.07.2026 09:30
Αλλάζει γραμμή απέναντι στον Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Το Άρθρο 16 ανοίγει και επίσημα τον κύκλο της αντιπαράθεσης
Πολιτική | 24.07.2026 07:00
Θα καταφέρει η Δούρου να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει σελίδα;

Σε αυτή τη συζήτηση ήρθε να προστεθεί η νέα παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατέθεσε μια πρόταση έξι πυλώνων για αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως «κυβερνώσα Αριστερά». Η παρέμβασή του αποκτά ενδιαφέρον όχι τόσο ως προς τις εσωκομματικές ισορροπίες, όσο για τα ερωτήματα που θέτει για την επόμενη ημέρα: το περιεχόμενο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, τον ρόλο της Αριστεράς σε αυτήν και τους όρους πάνω στους οποίους θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια ευρύτερη προοδευτική πλειοψηφία.

Η παρουσία στη ΔΕΘ

Σε πρώτο χρόνο, πάντως, η Εκλογική Επιτροπή καλείται σήμερα να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη ΔΕΘ, καθώς μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό το μοντέλο εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των ζητημάτων που μένει να διευθετηθούν είναι ποιος ή ποιοι θα εκπροσωπήσουν το κόμμα στις επαφές με τους παραγωγικούς φορείς, ποιος θα αναλάβει την παρουσίαση του προγράμματος, αλλά και με ποιο σχήμα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Στο τραπέζι έχει βρεθεί, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο συλλογικής εκπροσώπησης, με τη Ρένα Δούρου, τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη να αποτελούν ένα από τα σχήματα που έχουν συζητηθεί, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την παρουσία του κόμματος.

Η επιλογή έχει τη δική της σημασία, καθώς η φετινή ΔΕΘ αποτελεί μία από τις πρώτες μεγάλες πολιτικές δοκιμασίες για το μοντέλο συλλογικής λειτουργίας που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εσωκομματική κρίση του καλοκαιριού. Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να μεταφέρει σταδιακά το βάρος από τα εσωκομματικά στην πολιτική αντιπαράθεση και στην προετοιμασία για τις κάλπες.

Η παρέμβαση Πολάκη και οι έξι πυλώνες

Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον ήρθε και η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη το πρωί της Δευτέρας (31/08), με την οποία μεταφέρει το βάρος από τις ζυμώσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και στο προγραμματικό πεδίο. Ο βουλευτής Χανίων παρουσίασε τους έξι πυλώνες που, κατά τον ίδιο, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός «ενιαίου πολιτικού σχεδίου» για μια «κυβερνώσα Αριστερά».

«Οι έξι πυλώνες στέκουν μαζί όταν υπηρετούν έναν κοινό στόχο: να αλλάξει ο κοινωνικός συσχετισμός υπέρ της εργασίας, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των νέων και όλων όσοι εξαρτούν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους από την ποιότητα των δημόσιων αγαθών και τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους», γράφει ο Παύλος Πολάκης. Ο ίδιος συνδέει το προγραμματικό αυτό πλαίσιο με τη συζήτηση για τη συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τους όρους υπό τους οποίους αυτή θα μπορούσε να διαμορφωθεί. «Πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί να συγκροτηθεί μια νέα προοδευτική πλειοψηφία. Όχι ως άθροισμα κομματικών ηγεσιών σε ένα δελτίο Τύπου, αλλά ως κοινωνικό και πολιτικό μπλοκ με κοινό πρόγραμμα, αναγνωρίσιμες κοινωνικές αναφορές και σαφή κατεύθυνση διακυβέρνησης», σημειώνει.

Παρότι ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού δεν κατονομάζει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, η αναφορά του έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τις συνεργασίες και την επόμενη ημέρα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσει και τον ρόλο της Αριστεράς σε μία ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση. «Μία προοδευτική διακυβέρνηση της αλλαγής, με την Αριστερά σε πρωταγωνιστικό ρόλο, οφείλει να μετασχηματίσει τους θεσμούς, να ανακτήσει τον δημόσιο έλεγχο των στρατηγικών αγαθών, να αναδιανείμει οικονομική και πολιτική ισχύ και να δημιουργήσει νέες μορφές κοινωνικής συμμετοχής», τονίζει.

Η «κυβερνώσα Αριστερά» και η επόμενη ημέρα

Στη μακρά πορεία προς τις κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να απαντήσει σε περισσότερα από ένα ερωτήματα. Πέρα από το οργανωτικό σκέλος και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ανοιχτή βρίσκεται η συζήτηση για το πρόγραμμα, τις πολιτικές συμμαχίες και, σε δεύτερο χρόνο, την ηγεσία με την οποία θα δοθεί η εκλογική μάχη.

Σε αυτήν ακριβώς τη φάση η παρέμβαση Πολάκη έχει τη δική της σημασία, καθώς ο βουλευτής Χανίων έχει ήδη τοποθετήσει τον εαυτό του στη συζήτηση για την επόμενη ηγεσία, δηλώνοντας την πρόθεσή του να τη διεκδικήσει όταν ανοίξει η σχετική διαδικασία. Με την τελευταία ανάρτησή του, ωστόσο, το βάρος πέφτει λιγότερο στα πρόσωπα και περισσότερο στο περιεχόμενο που, κατά τον ίδιο, πρέπει να συνοδεύει μια πρόταση διακυβέρνησης. «Γιατί, ΤΕΛΙΚΑ, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι μόνο ποιος θα κυβερνήσει», αναφέρει ο Παύλος Πολάκης, για να καταλήξει: «είναι και ποιοι θα αποκτήσουν δύναμη μέσα από τη νέα διακυβέρνηση. Εκεί κρίνεται αν ένα πρόγραμμα είναι απλώς κυβερνητικό ή αν μπορεί πράγματι να χαρακτηριστεί αριστερό».

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση για το νεκρό βρέφος στην Κυψέλη - Ήταν μαχαιρωμένο πάνω από 10 φορές

Ναυάγιο στην Κερύνεια: «Έσπασε η πλώρη» - Τι υποστηρίζουν στις καταθέσεις τους καπετάνιος και μέλη πληρώματος

Με 6.634 λιγότερους εργαζόμενους τα νοσοκομεία από το 2021 - Τα στοιχεία του προσωπικού

Χάρι Στάιλς: Η ατάκα-«καρφί» για τον γάμο της Τέιλορ Σουίφτ που ξεσήκωσε το Madison Square Garden

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Νίκος Παππάς
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • Ρένα Δούρου
  • ειδήσεις τώρα
  • ΔΕΘ 2026
  • Θεσσαλονίκη
  • Παύλος Πολάκης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr