Kαταγγελία στο ΕΣΡ για «στημένη δημοσκόπηση» της εταιρείας Interview
Το αποτέλεσμα της έρευνας έγινε γνωστό 24 ώρες πριν την ολοκλήρωση συλλογής των δεδομένων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Μια εξέλιξη που έρχεται να προκαλέσει μια σειρά ερωτημάτων αποτελεί η σοβαρή καταγγελία που κατατέθηκε στο ΕΣΡ περί «στημένης δημοσκόπησης» από συγκεκριμένη εταιρεία, που είναι από τις μεγαλύτερες στον κλάδο και οι έρευνές της φιλοξενούνται από τα Μέσα ενημέρωσης.
Η καταγγελία έγινε την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, υπογράφεται από δικηγόρο στην Καλλιθέα με αρχικά Α.Π. και βάζει στο στόχαστρο την εταιρεία Interview, με την κατηγορία να αφορά εξαπάτηση και παραπλάνηση των ψηφοφόρων.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, ενώ στην επίσημη ταυτότητα της έρευνας το διάστημα διεξαγωγής της είναι από 23/9 έως 28/9 με δείγμα 4.928 πανελλαδικά, η έρευνα φέρεται να κυκλοφορούσε από τις 23:58 το βράδυ της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου.
Με απλούστερα λόγια, η δημοσκόπηση ήταν ουσιαστικά ολοκληρωμένη 24 ώρες πριν το τέλος της διαδικασίας συλλογής δεδομένων. Αυτό προφανώς εγείρει ερωτήματα που θα απασχολήσουν τόσο τα κόμματα και τα επιτελεία τους όσο και την κοινή γνώμη.
Η καταγγελία στο ΕΣΡ
Εξαπάτηση και παραπλάνηση ψηφοφόρων
Δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για τον μήνα Σεπτέμβριο, που σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην «ταυτότητα της έρευνας» θα διεξαγόταν το διάστημα 23/9 έως 28/9/2026 ήταν ήδη έτοιμη και περιήλθε στα χέρια μας το βράδυ της 27ης/9/2026 και ώρα 23:58 μ.μ.
Δηλαδή ένα 24ώρο νωρίτερα από την ημέρα που η εταιρεία Interview δηλώνει ότι θα ολοκληρωνόταν η συμπλήρωση ερωτηματολογίων και η συλλογή δεδομένων.
Συγκεκριμένα στην «ταυτότητα της έρευνας», που κάθε επιχείρηση ή φορέας που διενεργεί δημοσκόπηση υποχρεούται (Νόμος 3603/2007) να γνωστοποιήσει και τα αναγραφόμενα σε αυτή την δεσμεύουν απολύτως, αναφέρεται «Ημερομηνία Διεξαγωγής: 23/9 έως 28/9/2026». Βάσει της εν λόγω ταυτότητας της έρευνας στο διάστημα αυτό θα συλλέγονταν δεδομένα από δείγμα 4.928 ατόμων ηλικίας 17+, πανελλαδικά.
Ωστόσο, όπως αναμφισβήτητα αποδεικνύεται από το ψηφιακό πειστήριο 1, που επισυνάπτεται, η έρευνα στάλθηκε μέσω εφαρμογής επικοινωνίας για κινητά και υπολογιστές, επιλεκτικά και εμπιστευτικά ήδη από τις 23:58 στις 27/9/2026.
Ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, την επικαλέστηκαν, (επισυναπτόμενο Νο 18 ) παρά το γεγονός ότι βάσει νόμου [Ν. 3603/2007 (άρθρο 4)] απαγορεύεται σε οποιονδήποτε η αναφορά αποτελεσμάτων δημοσκόπησης πριν τη δημοσιοποίηση της και προβλέπονται κυρώσεις. Πόσο μάλλον, εν προκειμένω, πριν την ημερομηνία που υποτίθεται ότι ολοκληρώνεται η έρευνα.
Η κατά τα φαινόμενα «ολοκλήρωση» της έρευνας ένα 24ωρο νωρίτερα γεννά βάσιμα και κρίσιμα ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία της και την αμεροληψία της. Προηγήθηκε η έρευνα των ευρημάτων ή το αντίθετο; Κοινώς τα συμπεράσματα που παρουσιάζει είναι προϊόν έρευνας ή παραγγελίας, και μόλις εξυπηρετήθηκαν οι «απαιτήσεις» του πελάτη έκλεισε και η δημοσκόπηση;
Κάτι τέτοιο συνιστά εσκεμμένη παραπλάνηση των ψηφοφόρων και άξιο να ερευνηθεί και ποινικά. Η εξαπάτηση εκλογέων, όπως ορίζεται νομικά, διώκεται σύμφωνα με το Άρθρο 162 του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019). Όπως αναφέρεται, «όποιος με ψευδείς ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις που ανάγονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου ή με άλλο τρόπο εξαπατά εκλογέα, με αποτέλεσμα αυτός να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, να ψηφίσει άκυρα ή να μεταβάλλει το εκλογικό του φρόνημα σε κάποια από τις εκλογές ή τα δημοψηφίσματα του άρθρου 161, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».
Σημειώνεται ότι ο Νόμος 3603/2007 (άρθρο 3) για τις υποχρεώσεις των εταιρειών και φορέων που διενεργούν δημοσκοπήσεις ορίζει ρητά ότι οφείλουν να διασφαλίζουν την αμερόληπτη, αξιόπιστη και χωρίς επιρροές διεξαγωγή των δημοσκοπήσεων και εξαγωγή των αποτελεσμάτων τους.
Ορίζεται ακόμη ότι οι φορείς ή οι επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των στοιχείων και την εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων διεξαγωγή της δημοσκόπησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή επεξεργασία των στοιχείων και η ομοιογένεια των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης.
Η εταιρεία Interview δεν χρειάζονται εξειδικευμένες νομικές γνώσεις για να διαπιστωθεί ότι παραβίασε τον νόμο.
Στους επιβαρυντικούς παράγοντες και το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία Interview δεν αποτελεί μέλος του επίσημου Συνδέσμου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), επομένως η δραστηριότητά της δεν υπόκειται στους εσωτερικούς, ποιοτικούς και καταστατικούς ελέγχους του συγκεκριμένου εγχώριου θεσμικού οργάνου, γεγονός που έχει επανειλημμένως προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις και δημόσιες κριτικές ως προς την αξιοπιστία των στοιχείων της.
Ωστόσο, είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με Αριθμό Μητρώου 7 και η ίδια αναφέρει ότι εφαρμόζει τον διεθνή κώδικα δεοντολογίας ICC/ESOMAR.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΣΡ οφείλει να ελέγξει την ακρίβεια των ισχυρισμών της.
Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις σας για τη διασφάλιση της ενημέρωσης του κοινού και την εκπλήρωση του θεσμικού σας ρόλου προς διασφάλιση του καθήκοντος της αλήθειας!
Ενημερωθήκαμε για την προσκομιζόμενη δημοσκόπηση, κατά τρόπο που δεν χωρά αμφισβήτηση, στις 27 Σεπτεμβρίου 2026, για δείγμα, που η ίδια δημοσκοπική εταιρεία, υποστηρίζει πως έλαβε μεταξύ 23 και 28 Σεπτεμβρίου.
Προφανώς η δημοσκόπηση ήταν έτοιμη από πριν κατά παραγγελία και εξυπηρετώντας συμφέροντα, που δεν συνάδουν με την αλήθεια και την υποχρέωση αμεροληψίας και διαφάνειας.
Ενημερώνουμε πρωτίστως Εσάς, ως άμεσα ενδιαφερόμενους και θεσμικά υπόχρεους ως προς την διασφάλιση της αλήθειας στην ενημέρωση των πολιτών.
Ακολούθως, θα πράξουμε τα δέοντα προς τις Αρχές, δικαστικές και διοικητικές, αξιολογώντας την ανταπόκριση σας στην καταγγελία και την αμεσότητα των ενεργειών σας!»
«Όργιο» παρανομιών με botox, υαλουρονικό και βλαστοκύτταρα: Τι βρήκε το MedWatch - Έρευνες για Πατούλη και Καρυστιανού
«Ο Μαζωνάκης δεν είναι καλά»: Τι αποκάλυψε νοσηλεύτρια του ιατρείου που κατέθεσε πρώτη φορά
Υγρά απόβλητα εταιρείας στη Μεταμόρφωση κατέληγαν στον Κηφισό - Συνελήφθη 55χρονος
AI vs IKEA: Τι έγινε όταν έβαλαν την Τεχνητή Νοημοσύνη να συναρμολογήσει τα έπιπλα που κανείς μας δεν μπορεί;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



