Νέα μέτρα για το στεγαστικό: Τι είναι το «build to rent» - Ποια προγράμματα τρέχουν
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Σε ένα από τα βασικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νεότερες ηλικίες και όχι μόνο αναδεικνύεται το στεγαστικό. Η κυβέρνηση εστιάζει σε μία σειρά κινήτρων για να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κλειστά σπίτια, ενώ «ψήνονται» και πρόσθετα μέτρα.
Μια πρόγευση έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως στόχος είναι να δημιουργεί ένα είδος νέου προϊόντος για τον ιδιωτικό τομέα, που θα είναι ένα προϊόν «χτίσιμο για ενοικίαση». Ουσιαστικά πρόκειται για το λεγόμενο «build to rent», που έχει εφαρμοστεί και σε χώρες στο εξωτερικό και προβλέπει κίνητρα για την κατασκευή κατοικιών με μακροχρόνια μίσθωση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το «build to rent» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε μεταξύ άλλων «κάθε κίνηση πρέπει να οδηγεί στο να δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές στους υποψήφιους ενοικιαστές, να βρουν περισσότερα σπίτια και να πέσουν παραπάνω σπίτια στην αγορά». Υπογράμμισε πως «η αύξηση του συντελεστή δόμησης προφανώς μπορεί να εξεταστεί σε περιοχές όπου η απόφαση αυτή δεν θα έρθει σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Όλο αυτό προφανώς έχει να κάνει με την κάθε περιοχή ξεχωριστά και όλο αυτό για να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε, θα πρέπει να υπάρξει μία συνολική παρουσίαση».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και μια πρόσθετη αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός που σημείωσε «κάποια στιγμή πρέπει να θεσπίσουμε και κάποιου είδους πολιτική συμφωνία, αν θέλουμε να χτίσουμε περισσότερα, να δώσουμε κίνητρα, όπως να έχουμε κάποιο ύψος στα κτίριά μας, γιατί αυτή είναι μια πυκνοκατοικημένη πόλη, δεν έχουμε χώρο».
Πρόκειται για μια πρόταση που θα μπορούσε να συζητηθεί και ενδεικτική ήταν η επισήμανση πως ως κίνητρο θα μπορούσαν να χτιστούν περισσότερα τετραγωνικά, για παράδειγμα με αύξηση του ύψους κατά έναν ή δύο ορόφους. Ο πρωθυπουργός συνόδευσε την αναφορά αυτή με την ανάγκη σεβασμού της συνταγματικής προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαστικών αποφάσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει «είμαστε μία από τις λίγες κυβερνήσεις που παρέχει άμεση στήριξη ενοικίων» σε πολίτες που νοικιάζουν ακίνητο ως κύρια κατοικία. Ωστόσο αναγνώρισε πως δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα μόνο με αυτόν τον τρόπο αλλά χρειάζεται περισσότερη προσφορά. Μίλησε για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και αναφέρθηκε στην Ισπανία λέγοντας πως μια σοσιαλιστική κυβέρνηση «που παρουσιαζόταν από τα σοσιαλιστικά κόμματα ως πρότυπο, απέτυχε πλήρως να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση και κατέρρευσε».
Τι είναι η κοινωνική αντιπαροχή
Πρόκειται για ένα θεσμό που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να αξιοποιήσει την λιμνάζουσα περιουσία του, δίνοντάς την με διαγωνιστικές διαδικασίες σε έναν επενδυτή ο οποίος φτιάχνει διαμερίσματα σε αυτήν. Κάποια από αυτά θα δίνονται με χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Τα κίνητρα για μετεγκατάσταση
Στις 14 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα της Μετεγκατάστασης, δίνοντας 10.000 ευρώ σε πολίτες που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα σε ακριτικές περιοχές της χώρας, με το 50% του ποσού προκαταβολικά. Μετά τον Έβρο, το πρόγραμμα διευρύνεται σε Κιλκίς, Φλώρινα, Καστοριά, Δράμα, Πέλλα, Γρεβενά, Κοζάνη, Σέρρες, Ιωάννινα και Θεσπρωτία. Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν πολίτες που ζουν σήμερα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και επιλέγουν να εγκατασταθούν μόνιμα στις περιοχές που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Έρχεται «Σπίτι μου 3»
Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» έρχεται τη νέα χρονιά με στόχο 20.000 άτομα να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Το πρόγραμμα διευρύνει σημαντικά τα κριτήρια συμμετοχής: αφορά ηλικίες από 25 έως 55 ετών, προβλέπει κατοικίες αξίας έως 300.000 ευρώ και δάνειο έως 230.000 ευρώ. Μάλιστα για τα ζευγάρια το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 35.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 7.000 ευρώ για κάθε παιδί. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αγοράς μεγαλύτερης κατοικίας στις πολυμελείς οικογένειες.
Ξεκινά η κατάθεση δικαιολογητικών για το «Ανακαινίζω»
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ξεκινά η κατάθεση των δικαιολογητικών για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω». Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχουν ήδη εκδοθεί περίπου 94.000 βεβαιώσεις, από τις οποίες περίπου 80.000 αφορούν κατοικίες στις οποίες διαμένουν οι ιδιοκτήτες και 14.000 κλειστά ακίνητα.
Μέσα στον Οκτώβριο, με το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας, οι πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να δηλώσουν τις δαπάνες τους, προκειμένου να λάβουν το 50% της επιδότησης προκαταβολικά. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως το 95% των επιλέξιμων δαπανών και έως τις 36.000 ευρώ ανά κατοικία, με προϋπόθεση την ήπια ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου.
Η Τουρκία στέλνει δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία όπου επιχειρούν και οι ελληνικοί Patriot
«Ο χειρότερος serial killer της Ευρώπης»: Ο 43χρονος υδραυλικός, τα επτά θύματα και οι 75.000 φωτογραφίες
Καρβέλας για Βίσση: Συντριβή - Η Άννα έχει πάρει μία κατεύθυνση που δεν με βρίσκει σύμφωνο
Γιατί οι απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα δεν είναι απαραίτητα κακές για την υγεία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



