Το καθαρό μήνυμα Καραμανλή, η απάντηση στον Φιντάν και η κυβερνητική αντίδραση
Οι δηλώσεις του έγιναν σε εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία και του Αντώνη Σαμαρά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Καθαρό μήνυμα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτό οποιοδήποτε αίτημα προς την Τουρκία για άδεια ή «ενημέρωση» σχετικά με το έργο. «Οποιοδήποτε αίτημα για εκχώρηση άδειας από την Τουρκία για το καλώδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Είτε αυτό ονομαστεί ενημέρωση είτε ανακοίνωση είτε όπως αλλιώς», υπογράμμισε.
Ο κ. Καραμανλής προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε «εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο» για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, εκτιμώντας πως αν παγιωθεί αυτή η τακτική, η Ελλάδα θα βρεθεί στη θέση να χρειάζεται την έγκριση της Άγκυρας ακόμη και για ενέργειες μεταξύ ελληνικών νησιών.
Το πλαίσιο των δηλώσεων
Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού ήρθε στον απόηχο της δήλωσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν περί αίτησης γραπτής ενημέρωσης για το καλώδιο, αλλά και της τοποθέτησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ότι μια ενημέρωση ως προς την έρευνα και την πόντιση θα μπορούσε να είναι δυνατή, με ρητή επισήμανση πως δεν συνιστά αδειοδοτική διαδικασία.
Με την τοποθέτησή του, ο κ. Καραμανλής απέρριψε κάθε εκδοχή «ενημέρωσης» που θα μπορούσε να εκληφθεί ως άτυπη αποδοχή αρμοδιότητας της Τουρκίας.
Η κυβερνητική θέση
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάυλος Μαρινάκης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί «καμία άδεια από καμία άλλη αρχή», προσθέτοντας πως θα υπάρξει ενημέρωση κρατών που ενδέχεται να σχετίζονται, χωρίς ωστόσο αυτή να παράγει καμία νομική συνέπεια.
Οι τοποθετήσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συζήτησης για τα εθνικά θέματα, όπου περιλαμβάνεται και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, και αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς διατυπώθηκαν παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Καραμανλής μίλησε σε εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο.
Κοινή δήλωση πέντε χωρών και ΕΕ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Άκυρο και ανυπόστατο»
Τα «μαύρα βιβλία» ξετύλιξαν τη δράση του «Χωριάτικου» - Πώς έφτασαν οι Αρχές στον ιδιοκτήτη
Παράταση των μέτρων στήριξης φέρνει το ενεργειακό ράλι: Πρόσθετες παρεμβάσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Στο στόχαστρο η Anthropic για παράνομη χρήση 274 τραγουδιών του Έλβις Πρίσλεϊ: Μήνυση 41 εκατ. δολαρίων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



