• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Η απόφαση για κλείσιμο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης διχάζει τους αγρότες - Τι λένε στο ethnos.grΤσιάρας στο OPEN: «Δίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε να δώσουμε στους αγρότες - Λύση χωρίς διάλογο δεν θα βρούμε»Ειδική σύνταξη 1.700 ευρώ τον μήνα για τους πληγέντες σε Μάτι και Μάνδρα - Τι προβλέπουν οι ρυθμίσειςΗ Paramount αντεπιτίθεται στο Netflix με 108 δισ. δολάρια για την εξαγορά της Warner Bros.
δημοφιλές τώρα: Καταγγελία για ΔΕΔΔΗΕ: Πρόστιμο για ρευματοκλοπή σε σπίτι που ζούσε το 2018 - «Κόντεψα να πάθω...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   05.10.2019 09:36
Γιώργος Σκαφιδάς
Γιώργος Σκαφιδάς
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η νέα αμυντική συμφωνία

Ο Μάικ Πομπέο στην Αθήνα – Υπογράφει νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

Στην Αθήνα με βαριά ατζέντα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη, Παναγιωτόπουλο, Δένδια. Θα υπογράψει αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
(EUROKINISSI/POOL INTIME/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)
(EUROKINISSI/POOL INTIME/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Ιστορική επίσκεψη στην Αθήνα, την πρώτη της θητείας του, πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της οποίας εκείνος πρόκειται να έχει επαφές κορυφής αλλά και να υπογράψει την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας που είχαν συνάψει Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες το μακρινό 1990.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος Αμερικανός ΥΠΕΞ που είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν ο Τζον Κέρι τον Δεκέμβριο του 2015. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Μάικ Πομπέο αναμένεται σήμερα Σάββατο 5 Οκτωβρίου, να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

FM @NikosDendias cordially welcomes @SecPompeo at #Athens airport on his first visit to #Greece / O ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας υποδέχεται τον ΥΠΕΞ ΗΠΑ M. Pompeo στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα 🇬🇷🇺🇸 pic.twitter.com/iEcXFwW8KP

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 4, 2019

Ο Μάικ Πομπέο προσγειώθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, με τον Νίκο Δένδια να τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο. Η Ελλάδα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό μιας «περιοδείας» στο πλαίσιο της οποίας εκείνος επισκέφθηκε τη Ρώμη, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει αύριο, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, έχοντας εν τω μεταξύ προετοιμάσει το έδαφος και για τον δεύτερο γύρο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, που αναμένεται τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος του στρατηγικού διαλόγου είχε πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2018.

Η νέα αμυντική συμφωνία

Κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο πρόκειται να υπογράψουν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 1990, με τους Αμερικανούς να αποκτούν έκτοτε παρουσία στη βάση της Σούδας. Η επικαιροποίηση της συμφωνίας κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι προκλήσεις στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια, όπως, άλλωστε, έχουν αλλάξει και πολλά από τα δεδομένα αναφορικά με τη «διασπορά» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εντός των ελληνικών συνόρων.

Με το νέο πρωτόκολλο τροποποίησης που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα, ουσιαστικά θεσμοποιείται αποκτώντας νομικό πλαίσιο η παρουσία και δράση των Αμερικανών, πέρα από τη Σούδα, όπου επίσης αναμένονται εξελίξεις, και σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Αλεξανδρούπολη. Στη Λάρισα υπάρχουν σταθμευμένα αμερικανικά UAVs και στο Στεφανοβίκειο αναμένονται αμερικανικά ελικόπτερα. Όσο για την Αλεξανδρούπολη, εκείνη αποκτά ρόλο κόμβου για τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής κατά παράκαμψη της Τουρκίας, ενώ συνολικότερα η Ελλάδα έχει στα μάτια της Ουάσιγκτον κομβικό θέση για τη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι μέσα από το νέο αναθεωρημένο παράρτημα της συμφωνίας, οι Αμερικανοί θα μπορούν στο μέλλον να χρηματοδοτήσουν με δικά τους κονδύλια την ανάπτυξη υποδομών στις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κυρίως της κεντρικής Ελλάδας όπου εκείνοι θα έχουν παρουσία. Με δεδομένο δε ότι η αμερικανική παρουσία θα είναι στις συγκεκριμένες περιοχές περιοδική, οι όποιες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμη

Ο «χάρτης των μπλόκων» σε όλη την Ελλάδα: Κλιμακώνουν την «εξέγερση» οι αγρότες - Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία

«Η κυβέρνηση εκβιάζεται από τα μπλόκα»: Προκλητικές δηλώσεις Σιμόπουλου για τους αγρότες

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το 2026 – Η κρίσιμη επιλογή του Ιανουαρίου

Ο Βαλάντης εκνευρίστηκε με τους μουσικούς του και τους «έφτυσε» επί σκηνής - Δείτε βίντεο

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • MDCΑ
  • υπουργείο Εξωτερικών
  • Μάικ Πομπέο
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Νίκος Δένδιας
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr