• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ερμιόνη: Τουλάχιστον 30 μαθητές με γαστρεντερίτιδα στο Γυμνάσιο ΚρανιδίουΠώς χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη το σπέρμα του Δανού δότη με την καρκινογόνα μετάλλαξη: 18 παιδιά γεννήθηκαν στην ΕλλάδαΑνυποχώρητοι οι αγρότες σε όλη τη χώρα: Κρίσιμο 48ωρο με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Το Σάββατο η πανελλαδική διάσκεψη στη ΝίκαιαWSJ: Αμερικανικές επενδύσεις στη Ρωσία και ενέργεια - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   29.11.2019 12:16
Μαρία Ψαρά
Μαρία Ψαρά
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου:

Κώστας Αρβανίτης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «νίπτει τας χείρας της» για το ΚΕΘΕΑ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ερώτηση για το ΚΕΘΕΑ

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Κώστας Αρβανίτης/Eurokinissi
Κώστας Αρβανίτης/Eurokinissi

Η απάντηση του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης αναφορικά με το ΚΕΘΕΑ, εμφανίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να «νίπτει τας χείρας της» ενώπιον ενός πολύ σοβαρού ζητήματος που αφορά στη δημόσια υγεία, όπως είναι οι επιπτώσεις των ναρκωτικών ουσιών και μάλιστα οι εξαρτήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει στην απάντησή του πως «τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα όσον αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής τους στον τομέα της υγείας (σύμφωνα με το άρθρο 168 παράγραφος 7 της ΣΛΕΕ)» και «η Επιτροπή δεν διαθέτει αρμοδιότητα παρέμβασης επί του θέματος».

Ωστόσο, η Σύμβαση Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) αναφέρει ρητά στο άρθρο 168 παρ. 1 και 2 πως η ΕΕ οφείλει να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου και μάλιστα οφείλει να συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές όταν αυτές είναι ανεπαρκείς ή τίθενται εν κινδύνω λόγω κατάργησης υπηρεσιών που υπηρετούν την σωματικά και ψυχική υγεία.

Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η σημασία που αποδίδει η ΕΕ στο θέμα των ναρκωτικών, ώστε να αναφέρεται ρητά στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 168 πως: «Η Ένωση συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών για τη μείωση της βλάβης που προκαλούν στην υγεία τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης και της πρόληψης».

«Πιστεύουμε πως η συγκεκριμένη απάντηση του κ. Αβραμόπουλου δεν αποτυπώνει το πραγματικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, το οποίο θα επέβαλλε, στην περίπτωση αυτή, την παρέμβασή της. Ελπίζουμε η μελλοντική ανάγνωση των άρθρων της ΣΛΕΕ να είναι καθολική και όχι επιλεκτική, προάγοντας τη δράση και όχι την αδράνεια ενώπιον ενός από τα σημαντικότερα ζητήματα υγείας των Ευρωπαίων πολιτών».

Η απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου:

Η διασφάλιση εύκολης πρόσβασης σε κατάλληλες θεραπευτικές υπηρεσίες για χρήστες ναρκωτικών αποτελεί έναν από τους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2013-2020 . Η εν λόγω στρατηγική για τα ναρκωτικά βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου της ΕΕ και προασπίζει από κάθε άποψη τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης: σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διατάξεις του Χάρτη, τις οποίες θίγει ο κ. βουλευτής, απευθύνονται στα κράτη μέλη μόνον όταν αυτά εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα όσον αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής τους στον τομέα της υγείας (σύμφωνα με το άρθρο 168 παράγραφος 7 της ΣΛΕΕ) και δεν υφίσταται ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις εν λόγω θεραπευτικές υπηρεσίες, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ δεν εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση που θίγει ο κ. βουλευτής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν διαθέτει αρμοδιότητα παρέμβασης επί του θέματος.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η προσβάσιμη και αποτελεσματική θεραπεία για τους χρήστες ναρκωτικών είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη διατηρήσιμης μείωσης της ζήτησης ναρκωτικών, η Επιτροπή εξακολουθεί στο πλαίσιο αυτό να υποστηρίζει και να διευκολύνει την εφαρμογή των συστάσεων της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, σε στενή συνεργασία με δημόσιους, ιδιωτικούς και διεθνείς οργανισμούς. Ειδικότερα, η Επιτροπή προάγει τον διάλογο μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των κρατών μελών και άλλων σχετικών ενδιαφερόμενων φορέων σε φόρα όπως το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τα ναρκωτικά, η συντονιστική ομάδα για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών και η πλατφόρμα για την πολιτική υγείας .

Διαβάστε ακόμη

Οι τρεις γαλάζιοι πόλοι που συγκρούονται για τους αγρότες, η σύσκεψη υπό το Μητσοτάκη για να πάψει η κωλυσιεργία και οι φωνές στη σύσκεψη Τσιάρα και βουλευτών

Ανυποχώρητοι οι αγρότες σε όλη τη χώρα: Κρίσιμο 48ωρο με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Το Σάββατο η πανελλαδική διάσκεψη στη Νίκαια

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ώρα των απαντήσεων για τον «Φραπέ» – Στην Εξεταστική ο Γιώργος Ξυλούρης

Πώς χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη το σπέρμα του Δανού δότη με την καρκινογόνα μετάλλαξη: 18 παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ΚΕΘΕΑ
  • ναρκωτικά
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr