• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Κάρτα αναπηρίας στο μετρό: Τι είναι και πώς θα μετακινούνται πια τα ΑμεΑΠάτρα: Κλούβες της ΕΛΑΣ μπλόκαραν ασθενοφόρα, ενώ οι αγρότες ζητούσαν να περάσουνΠανελλαδικές 2026: Ανακοινώθηκαν οι νέοι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης ΕισαγωγήςΝέος ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
δημοφιλές τώρα: Η υπόθεση του «Δότη 7069»: Πώς οι έλεγχοι δεν έπιασαν τον δωρητή σπέρματος με το «γονίδιο του...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   12.12.2019 16:03
Newsroom
Newsroom

Πολιτική σύγκρουση Θεοδωρικάκου - Χαρίτση για τον «Φιλόδημο»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε προεκλογικές υποσχέσεις στους δήμους με ακάλυπτες επιταγές» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να του απαντά πως «θέλετε να περνάνε οι δήμαρχοι από το γραφείο σας»

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
copyright: eurokinissi
copyright: eurokinissi

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του τελευταίου για την κατάργηση του προγράμματος "ΦιλόΔημος".

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μοίραζε προεκλογικές υποσχέσεις στους δήμους με ακάλυπτες επιταγές και με ένα πρόγραμμα που δεν είχε επαρκή χρηματοδότηση, και τόνισε ότι με το νέο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί το νέο έτος θα γίνουν πραγματικά έργα με πραγματικά προγράμματα.

Νωρίτερα, ο κ. Χαρίτσης είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με την αιφνιδιαστική κατάργηση του προγράμματος "ΦιλόΔημος" θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα σε όλη την Ελλάδα για μικροκομματικούς λόγους.

«Σε ένα πρόγραμμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ έγιναν πράξη μόλις 21 έργα προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ και διασφαλίστηκαν μόλις 134 εκατ. ευρώ- και αυτά από δανεισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μοιράζατε υποσχέσεις με ακάλυπτες επιταγές στους δήμους. Το κάνατε προεκλογικά γιατί γνωρίζατε τι σας περιμένει στις εκλογές», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε:

«Οι ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα έργα υποδομής έχουν απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. Τα έργα πρέπει να γίνουν. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών είναι σε προχωρημένες συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα έργο. Εμείς μιλάμε για πραγματικά έργα με πραγματικά λεφτά και με πραγματικό πρόγραμμα».

«Το νέο πρόγραμμα για το διάστημα 2020-2023 θα έχει τη συνδυαστική στήριξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πραγματικής ανησυχίας για την υλοποίηση των έργων στους δήμους, εμείς θα διασφαλίσουμε τους πόρους κάτι που εσείς δεν κάνατε», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν έδωσε καμία τεκμηριωμένη αιτιολόγηση για την κατάργηση του προγράμματος "ΦιλόΔημος", αντίθετα όπως είπε, «έδωσε δείγματα τεχνοκρατικής άγνοιας, πολιτικής ύβρεως και αόριστες διαβεβαιώσεις, επιβεβαιώνοντας, για μία ακόμη φορά, τη δρομολογημένη πλέον επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για επιστροφή στο παλαιοκομματικό, πελατειακό κράτος».

«Θέλετε να επιστρέψετε σε παλαιοκομματικές λογικές προηγούμενων δεκαετιών που εμείς αφήσαμε πίσω μας και να περνάνε οι δήμαρχοι από το γραφείο σας για να γίνουν τα έργα», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «κομματικό παραλήρημα του κ. Χαρίτση» και υποστήριξε ότι, ενώ το πρόγραμμα "ΦιλόΔημος" δεν είχε επαρκή χρηματοδότηση, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έταζε στους δημάρχους "ακάλυπτες επιταγές" για να διασωθεί προεκλογικά».

«Η ΕΤΕπ ξεκίνησε τη χρηματοδότηση των έργων με ένα συντηρητικό ποσό εκκίνησης και όχι ως ταβάνι τα 134 εκατ. ευρώ. Έχουμε 1,3 δισ. εντάξεις έργων, 170 έργα με ύψος 450 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Τα περί έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης είναι απολύτως ψευδή», αντέτεινε ο κ. Χαρίτσης.

«Η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν παριστάνουμε τους τζάμπα μάγκες. Κανένας λόγος ανησυχίας δεν πρέπει να υπάρχει. Το νέο πρόγραμμα που ετοιμάζουμε θα υλοποιήσει το σύνολο των έργων και θα προστεθούν και άλλα τα οποία θα ανακοινωθούν στο νέο έτος μετά τη συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», ανταπάντησε ο κ. Θεοδωρικάκος και συμπλήρωσε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θα διασφαλίσει την υλοποίηση των έργων και κανένας δήμαρχος δεν πρέπει να ανησυχεί». «Θέλουμε να κάνουμε πραγματικά έργα, με πραγματική χρηματοδότηση που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των δήμων. Είμαστε σαρξ εκ της σαρκός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία διαβεβαιώνουμε ότι μέσα στην τετραετία θα παράξει εκατοντάδες έργα», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Διαβάστε ακόμη

Σε τροχιά γενικευμένων κινητοποιήσεων οι αγρότες σε όλη τη χώρα - Εντείνεται η πίεση στο κυβερνητικό επιτελείο

Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Πώς ήρθε στο προσκήνιο ο ανιψιός για ηθική αυτουργία - Στη Βούλα οι συλλήψεις

Σε επτά κλινικές στην Ελλάδα το σπέρμα του δότη με το «γονίδιο του καρκίνου» - Τι είχε εντοπίσει γιατρός το 2020

Δικαστικός κλητήρας επέδωσε αγωγή για χρέη σε αγρότη στο μπλόκο των Πράσινων Φαναριών

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Τάκης Θεοδωρικάκος
  • Φιλόδημος
  • Αλέξης Χαρίτσης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr