• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Χορός» Ρίχτερ με 22 δονήσεις σε δύο ώρες στα Καλάβρυτα - Στα 3,6 ο μεγαλύτερος σεισμόςΠροσοχή σε νέα απάτη για τα τέλη κυκλοφορίας: Το SMS από τον gov και πώς να μην ξεγελαστείτεΟ Ρουβίκωνας αποζημιώνει την εταιρεία που «χτύπησε» αντί της «Βιολάντα»Αποχώρησαν με αιχμές από τη Νέα Αριστερά Μπίστης και άλλα 9 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής - Η επιστολή τους
δημοφιλές τώρα: Μήνυμα Καραμανλή σε Μητσοτάκη: Να ακούμε τους πιο έμπειρους αντί να τους διαγράφουμε
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   02.04.2020 10:35
Newsroom
Newsroom

Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ για COVID-19, Αιγαίο, Συρία... και πολιτική σύγκλιση

Στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αναμένεται να υιοθετηθεί και η εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας από την οποία όμως ο ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ επέλεξε να αποκλείσει την Ελλάδα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτερνμπεγκ (Φωτογραφία αρχείου - Copyright: Associated Press)
ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτερνμπεγκ (Φωτογραφία αρχείου - Copyright: Associated Press)

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συμμετέχει την Πέμπτη 2 Απριλίου, από την Αθήνα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Οι εργασίες της Συνόδου πρόκειται να επικεντρωθούν στο ρόλο του Οργανισμού ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19. Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να συζητήσουν την ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στο Αιγαίο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση, τις εξελίξεις στη Σύρια, στο Αφγανιστάν καθώς και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Επίσης, θα εξετασθεί η κατάσταση στη Γεωργία και την Ουκρανία και η τυχόν υιοθέτηση μέτρων υποστήριξης τους, ενώ αναμένεται να υιοθετηθεί η εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού (NATO reflection process) για το μέλλον της Συμμαχίας.

Ειδικά ως προς το τελευταίο θέμα της συγκρότησης επιτροπής... που «θα προχωρά σε συστάσεις για την ενίσχυση της ενότητας της Συμμαχίας, την αύξηση των πολιτικών διαβουλεύσεων και του συντονισμού μεταξύ των Συμμάχων και την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου του ΝΑΤΟ», υπήρξε ωστόσο «θέμα» καθώς ο Γενικός Γραμματέας, ο εκ Νορβηγίας ορμώμενος, Γενς Στόλτερνμπεγκ, επέλεξε μια σύνθεση προσώπων από την οποία όμως απέκλεισε την Ελλάδα αλλά όχι και την Τουρκία. 

2/4: FM @NikosDendias to participate in #NATO #ForMin mtg via videoconference

More➡️https://t.co/oHSyThtHQ4 https://t.co/r1PEsxxovX

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 1, 2020

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή αποτελείται από τους: Greta Bossenmaier (Καναδάς), Anja Dalgaard-Nielsen (Δανία), Hubert Vedrine (Γαλλία), Thomas de Maiziere (Γερμανία), Marta Dassu (Ιταλία), Herna Verhagen (Ολλανδία), Anna Fotyga (Πολωνία), John Bew (Ηνωμένο Βασίλειο), και Wess Mitchell (ΗΠΑ) ενώ από την Τουρκία συμμετέχει ο Tacan Ildem. 

Η Ελλάδα από την πλευρά της πρότεινε για να συμμετέχει στην επιτροπή τον Θρασύβουλο Σταματόπουλο, ο οποίος είχε μάλιστα στο παρελθόν διατελέσει βοηθός ΓΓ του ΝΑΤΟ, υπεύθυνος για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλεια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η υποψηφιότητα του κ. Σταματόπουλου, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή. 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι στην εν λόγω επιτροπή συμμετέχει, και μάλιστα ως συμπρόεδρος μαζί με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ένας άνθρωπος που βρίσκεται γενικώς πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις. 

Διαβάστε ακόμη

Συνταγματική Αναθεώρηση: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων

Η σχέση του «Daniel» με τη φονική έκρηξη και οι ελλείψεις στη «Βιολάντα»: Πραγματογνώμονας εξηγεί

Σάρωσε η κακοκαιρία: H θάλασσα έγινε ένα με τη στεριά στον Αγιόκαμπο - Καταστροφές και σε Χίο, Φθιώτιδα, Ηλεία

Πάνω από 3.500 άνθρωποι ζουν καθηλωμένοι στο κρεβάτι λόγω κλινικής παχυσαρκίας

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • NATO
  • Γουές Μίτσελ
  • Νίκος Δένδιας
  • Γενς Στόλτενμπεργκ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr