Κόσμος|05.03.2022 07:27

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μποζίνης: Πόλεμο ασφυξίας διεξάγει ο Πούτιν - Ποια θα είναι η ζοφερή πραγματικότητα της επόμενης ημέρας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για πόλεμο ασφυξίας από την πλευρά του Πούτιν προς τους Ουκρανούς, με βάση το πώς εξελίσσονται πλέον οι εχθροπραξίες, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο διεθνολόγος και επίκουρος καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος Μποζίνης, παραθέτοντας την άποψή του οι μάχες δε θα κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.

Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αυτήν τη στιγμή γίνονται περισσότερο για να δημιουργηθεί μία εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι οι δύο πλευρές συζητούν και όχι για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

«Βλέπουμε ότι ο Πούτιν αποφάσισε να διεξάγει πόλεμο ασφυξίας και εκτιμώ ότι θα αποφύγει αυτήν τη στιγμή να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ξέρει ότι διακυβεύεται το προσωπικό του γόητρο, όσο και αυτό της Ρωσίας. Θα προχωρήσεις σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, όταν θα έχει επικρατήσει στρατιωτικά και θα έχει τον πρώτο λόγο. Από την άλλη πλευρά ούτε ο Ζελένσκι θέλει διαπραγματεύσεις, διότι θέλει να δείξει ότι αμύνεται σωστά. Αυτήν τη στιγμή ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν, διότι και οι δύο πλευρές θεωρούν τον εαυτό τους κερδισμένο. Μόνο όταν θα είναι ολοφάνερο ότι κάποιος από τους δύο είναι κερδισμένος, θα καθίσουν ουσιαστικά οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο κ. Μποζίνης.

Ζοφερή η επόμενη ημέρα

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, στο διάστημα μετά τον πόλεμο, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας περιγράφει μία κατάσταση, η οποία θα είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με αυτήν που ξέραμε μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και πολύ δύσκολη για την ανθρωπότητα.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει, αναμένεται να ξεκινήσει μία παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών με νέα και πιο έξυπνα συμβατικά όπλα, μια και οι χώρες βλέπουν πλέον ότι η στρατιωτική ισχύς υπερτερεί του διεθνούς δικαίου και άρα αυτή η ισχύς είναι ο μόνος τρόπος, για να αντιμετωπίσει ένα κράτος μια απειλή.

«Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας νέος διπολικός κόσμος, δύο καινούργια μπλοκ. Από τη μία πλευρά θα είναι το δυτικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ και από την άλλη το ανατολικό, δηλαδή η Ρωσία προφανώς μαζί με την Κίνα και την Ινδία. Το κάθε ένα από αυτά τα δύο μπλοκ θα έχει και τα κράτη δορυφόρους του. Πολύ πιθανή είναι και μία παγκόσμια οικονομική κρίση, ιδίως στους τομείς των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, αφού προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πανδημία του κορονοϊού», σημειώνει ο κ. Μποζίνης.

Κατά τον ίδιο, θα υπάρχει ο φόβος ενός πυρηνικού ολέθρου, ο οποίος θα χρησιμοποιείται, όταν θα υπάρχει απειλή για την άμυνα ενός κράτους με πυρηνικά όπλα, ενώ ένας ενδεχόμενος μεγάλος πόλεμος θα διεξαχθεί ψηφιακά, στον κυβερνοχώρο και με ρομποτικές μηχανές.

Παράλληλα, ο κ. Μποζίνης προβλέπει έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις πηγές εφοδιασμού πρώτων υλών, ενέργειας και νέων τεχνολογιών, καθώς και μία νέα προσέγγιση των όρων εθνικής ασφάλειας κατά το δοκούν και σε βάρος του διεθνούς δικαίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει νέες στρατηγικές για να μπορεί να διασφαλίσει την εθνική αυτονομία και την ασφάλεια των κρατών μελών της, ενώ μεγάλο έδαφος θα βρει η ψηφιακή προπαγάνδα, αφού θα διεξάγεται “πόλεμος” στα social media και σε άλλους ψηφιακούς διαύλους. Τέλος, βλέπω μία επιβράδυνση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Δυστυχώς, η επόμενη ημέρα θα δημιουργήσει νέες παγκόσμιες απειλές και κινδύνους. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ακόμα και ένα βιολογικό πόλεμο ή μια νέα βιολογική απειλή. Θεωρώ ότι τα κράτη θα πρέπει να χαράξουν νέες στρατηγικές, οι οποίες να δημιουργούν το υπόβαθρο, ώστε να αντιμετωπίζονται οι απειλές. Η χώρα μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τυχόν νέους κινδύνους και υβριδικές απειλές», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μποζίνης.

πυρηνικά όπλαΟυκρανίαΠούτινΡωσίαΒολοντιμίρ ΖελένσκιΠανεπιστήμιο Μακεδονίαςπόλεμος