Κόσμος|06.04.2022 09:37

Ευχαριστίες Ζελένσκι προς Τουρκία - Τα drones έπαιξαν σημαντικό ρόλο

Μαρία Ζαχαράκη

O Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk, όπου ευχαρίστησε την Τουρκία πρωτίστως για τη στρατιωτική της βοήθεια.

«Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Τουρκία για αυτά τα drones. Τα SIHA έπαιξαν σημαντικό ρόλο ειδικά στην αρχή που ήταν σε πλήρη εξέλιξη η εισβολή και επίθεση. Νομίζω ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για στατιστικά, ούτε για τακτική», είπε.

«Η Τουρκία μας βοηθά με πολλούς τρόπους»

«Υπάρχουν πολλοί ηγέτες στον κόσμο που προσπαθούν να γίνουν διαμεσολαβητές. Ένας από αυτούς είναι κι ο ηγέτης της Τουρκίας. Η Τουρκία μας βοηθά με πολλούς τρόπους μέσω αυτής της διαμεσολάβησης. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για την εκκένωση των τραυματιών στην πόλη της Μαριούπολης. Η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται εκεί και χρησιμοποιούνται για εκκένωση. Προς το παρόν, δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των πολιτών μας», δήλωσε, ενώ για το θέμα των εγγυήσεων ανέφερε μία σειρά χωρών που έχουν προσφερθεί να αναλάβουν αυτό το ρόλο.

«Κάποιες χώρες είπαν ότι προσφέρθηκαν να γίνουν εγγυητές. ΗΠΑ, Αγγλία, Τουρκία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ είναι μερικές από αυτές τις χώρες. Είπαν ότι είναι έτοιμες για αυτό. Θα μιλήσουμε για τις εγγυήσεις ασφαλείας κατά τις συνομιλίες. Οι εγγυήσεις θα είναι σαφείς. Μετά θα έρθουν οι συνομιλίες με τη Ρωσία. Εμπιστευόμαστε την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας. Εμπιστευόμαστε την τουρκική ηγεσία», ανέφερε.

Όσον αφορά μία συνάντηση με το Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, γιατί ο λαός του πεθαίνει.

«Είμαστε σε πόλεμο αυτή τη στιγμή και ο λαός μας πεθαίνει. Πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνάντηση το συντομότερο δυνατό και να καθίσουμε με τη Ρωσία. Βασιζόμαστε στην πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας. Βασιζόμαστε στην υποστήριξη της τουρκικής ηγεσίας. Κι εμείς θα είχαμε βοηθήσει αν η Τουρκία βρισκόταν σε μία τέτοια κατάσταση», σημείωσε.

Η Μπούχα είναι έγκλημα πολέμου

Για τη σφαγή στην Μπούχα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι έχουν γίνει πολλές σφαγές που δεν έχουν γίνει είδηση.

«Ανακαλύφθηκε ένας ομαδικός τάφος στη Μπούχα. Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν. Ενήλικες και παιδιά δολοφονήθηκαν. Τα παιδιά δεν πρέπει να θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι για κανένα λόγο.

‘Οι Νεοναζί το έκαναν’, είπαν. Ό,τι κι αν λένε, δεν θα μπορέσουν ποτέ να δικαιολογήσουν και να εκλογικεύσουν τις πράξεις τους», δήλωσε, ενώ για το ποιος είναι ένοχος για τη θηριωδία, ο Ζελένσκι απάντησε:

«Πιστεύω ότι η ρωσική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία και όλοι όσοι εμπλέκονται στον σχεδιασμό αυτού του πολέμου, όλοι όσοι έδωσαν αυτή τη διαταγή, διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά τη γνώμη μου. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο, που μπορεί να διωχθεί και να κριθεί ένοχο. Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την επιχείρηση πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Η απόφαση, η παραγγελία γι’ αυτό ήταν εντολή πολλών δομών και οργανώσεων. Όχι μόνο ενός ατόμου. Είδαμε φωτογραφίες ωμότητας στην Μπούχα».

«Δεν θέλουμε να δώσουμε την Κριμαία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της Κριμαίας, καλώντας σε διάλογο για αυτό το θέμα.

«Χρειάζεται να γίνει διάλογος για την Κριμαία. Όταν οι ρωσικές δυνάμεις προσάρτησαν την Κριμαία, είπαν το 2014 ότι δεν θα το διαπραγματευτούμε αυτό το θέμα, δεν θα το φέρουμε σε διεθνείς πλατφόρμες. Θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέσω διαλόγου. Κριμαία σημαίνει ουκρανικό έδαφος. Έτσι είναι στο διεθνές δίκαιο. Όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες πιστεύουν ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε πίσω με κανέναν τρόπο, δεν θέλουμε να τους δώσουμε κριμαϊκή γη. Υπογραμμίσαμε ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η κατάσταση στην Κριμαία με διπλωματικά μέσα. Αυτή εξακολουθεί να είναι η θέση της Ουκρανίας».

ΚριμαίαΡωσίαdroneΤουρκίαειδήσεις τώραΟυκρανίαπόλεμοςΒολοντιμίρ Ζελένσκι