Κόσμος|27.10.2022 17:59

Μήνυμα υπουργού Άμυνας Ισραήλ από την Τουρκία, μπροστά στον Ακάρ: «Η Ελλάδα είναι φίλη και ισχυρός εταίρος»

Μαρία Ζαχαράκη

Ως άλλο ένα βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ, επισκέφτηκε σήμερα για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας τόνισε την ισχυρή συνεργασία που έχει η χώρα του με την Ελλάδα, αποκαλώντας την «φίλη», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει ο θετικός διάλογος με την Τουρκία για την επίλυση των ζητημάτων της περιοχής.

«Οι ανησυχητικές απειλές, μία εκ των οποίων είναι το Ιράν, αντιμετωπίζονται από συμμαχίες που δημιουργούνται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του κοινού μας φίλου των ΗΠΑ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας. Ενώ διατηρούμε ισχυρές συνεργασίες με τους φίλους μας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες του Κόλπου, οι δεσμοί μας με την Τουρκία έχουν επίσης στραφεί σε θετική κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες και να μειώσουμε τις συγκρούσεις προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. Για να προχωρήσουμε, πρέπει να υιοθετήσουμε μια συνεπή, θετική προσέγγιση, διατηρώντας ανοιχτό το διάλογο αναφορικά με τις σχέσεις μας. Όπως συμφωνήθηκε στις συνομιλίες μας, ανέθεσα την ομάδα μου να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να αυξήσουμε τα κοινά μας έργα».

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη Ισραηλινού αξιωματούχου σε λιγότερο από ένα χρόνο στην Τουρκία κι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, ευχαρίστησε τον ομόλογό του, λέγοντας ότι «αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για θετικές εξελίξεις στο μέλλον».

«Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μας αντιμετωπίζουν δοκιμασίες, αλλά η Τουρκία είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους», παραδέχτηκε. «Οι πόρτες έχουν ανοίξει και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, τη βιομηχανία και αλλού. Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν οικοδομήσει σύγχρονες και προηγμένες κοινωνίες βασιζόμενες σε μία πλούσια ιστορία. Το μέλλον μας είναι πολλά υποσχόμενο και η σύμπραξη αυτή θα διατηρήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον κόσμο και την περιοχή. Αυτό εξαρτάται όμως από τα κοινά συμφέροντά μας. Όπως αναφέραμε και στη συνάντησή μας με τον υπουργό, υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας στο μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει την επιδίωξη διπλωματικών λύσεων στις αντιπαραθέσεις που βιώνει η περιοχή μας».

«Το ένα μάτι είναι στραμμένο στην επιτυχία μας, ενώ το άλλο παρακολουθεί τις αναδυόμενες απειλές», πρόσθεσε ο Μπένι Γκαντζ.

Μήνυμα και για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία με τον Λίβανο για τα θαλάσσια σύνορα. «Όπως είπαμε στη συνάντησή μας με τον κ. υπουργό, υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της επιδίωξης διπλωματικών λύσεων για διαφορές στην περιοχή μας. Όπως ακριβώς πέτυχε το Ισραήλ με τον Λίβανο αυτή τη στιγμή. Η Συμφωνία για τα Θαλάσσια Σύνορα αντικατοπτρίζει την ικανότητα να θέτεις τους παίκτες να συνεργαστούν για χάρη της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας. Αυτή η συμφωνία έγινε για την ασφάλεια του Ισραήλ και τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής».

Ακάρ: «Έχουμε διαφωνίες, αλλά υπάρχει υπόβαθρο συνεργασίας και διαλόγου»

Από πλευράς Ακάρ, εκφράστηκε η ικανοποίησή του για την εν εξελίξει αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, για τη δυναμική συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ υπογράμμισε την «ευαισθησία της Τουρκίας στο θέμα της Παλαιστίνης».

Σημειώνοντας ότι είχαν μια παραγωγική συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, ο Χουλουσί Ακάρ είπε, «τους έχουμε εκφράσει πολύ ξεκάθαρα τις πολιτικές μας, τις απόψεις, τις εκτιμήσεις και τις ευαισθησίες μας. Ανταλλάξαμε απόψεις για το τι μπορεί να γίνει ιδιαίτερα όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχή μας».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επισήμανε επίσης ότι υπάρχει ένα σημαντικό υπόβαθρο και εμπειρία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικής ασφάλειας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

«Σε αυτήν την νέα περίοδο που μόλις ξεκίνησε, μοιραστήκαμε επίσης τις απόψεις μας για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε αυτά τα θέματα, αξιοποιώντας τις εμπειρίες μας. Πιστεύουμε ότι η αύξηση της διμερούς μας συνεργασίας και του διαλόγου θα διευκολύνει την επίλυση ορισμένων ζητημάτων, ιδιαίτερα του Παλαιστινιακού, για το οποίο έχουμε διαφωνίες και θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας μετά από αυτή την επίσκεψη και θα ήθελα να εκφράσω ότι ο διάλογός μας θα αυξηθεί, ότι θα βρεθούν κάποιες λύσεις και ότι αυτή η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική από αυτή την άποψη».

Ευχαριστώντας τον Γκαντζ για την επίσκεψή του, ο Ακάρ είπε: «Ελπίζω ότι αυτές οι συναντήσεις θα συμβάλουν σημαντικά στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και στην ειρήνη στην περιοχή».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΙσραήλΤουρκίαΧουλούσι Ακάρ