Κόσμος|31.01.2023 06:15

«Φουντώνει» το αντιδυτικό μέτωπο στην Τουρκία ενόψει εκλογών - Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μαρία Ζαχαράκη

Στο δρόμο προς τις τουρκικές εκλογές, οι εχθροί και τα μέτωπα είναι πάντα ωφέλιμα για την κυβέρνηση Ερντογάν. Όχι, μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Η ιστορία με το Κοράνι, τα πρόσφατα δημοσιεύματα της Δύσης κατά της Τουρκίας, είναι προεκλογικά «δωράκια» και «πολιτικά εκμεταλλεύσιμα γεγονότα» για έναν πρόεδρο που βάλλεται, όπως είναι ο Ερντογάν. Έτσι προβάλλει ότι θυματοποιείται.

Η Αμερική, το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και γενικότερα η Δύση δεν πρόκειται να φύγουν από το προσκήνιο μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση έχει ανάγκη την καλλιέργεια αντι-δυτικού μετώπου. Ακόμη και η αντιπολίτευση στο προεκλογικό πρόγραμμά της συμπεριέλαβε τις σχέσεις με την Ελλάδα και το θέμα του Αιγαίου. Μάλιστα, θέτει κι εκείνη ζήτημα «προστασίας της τουρκικής κυριαρχίας» στο Αιγαίο, φοβούμενη να πάει κόντρα στην επίσημη πολιτική Ερντογάν και στο κοινό αίσθημα που θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει νησιά.

Η ετερόκλητη αντιπολίτευση που περιλαμβάνει από ακροδεξιούς, ισλαμιστές και κεντρώους συντηρητικούς αλλά και νέο-φιλελεύθερους υιοθετεί κι επισήμως στο πρόγραμμά της -σε γενικές γραμμές- την εξωτερική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση Ερντογάν για το Αιγαίο. Στο πρόγραμμα της αναφέρεται χαρακτηριστικά «στο Αιγαίο Πέλαγος δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας».

Ωστόσο, δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο, αν αναφερόμενη στα «πεδία κυριαρχίας μας» εννοεί αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών (με άλλα λόγια γκρίζες ζώνες), τα κυριαρχικά δικαιώματα (όπως η υφαλοκρηπίδα) ή όλα ως «πακέτο» για να μπερδέψει και να μην κατηγορηθεί για εθνική μειοδοσία. Ως προς την Ελλάδα η αντιπολίτευση φέρεται να τάσσεται υπέρ της διπλωματίας και του διαλόγου, αλλά με όρια. Χωρίς να διακυβεύονται τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη ωστόσο ενόψει εκλογών, που θα έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και κυρίως στην Ελλάδα, είναι ότι η Άγκυρα κι η κυβέρνηση Ερντογάν ετοιμάζεται να επικυρώσει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Συγκεκριμένα κατέθεσε, σύμφωνα με τα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ, ήδη το σχετικό νόμο στη βουλή.

Κι αν η αντιπολίτευση, η οποία μέχρι πρότινος εγκαλούσε την κυβέρνηση για το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, συναινέσει με την ψήφο της, μέσα σε λίγες εβδομάδες το μνημόνιο θα αποτελεί νόμο του κράτους.

Για τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας χρειάζεται κι η απαραίτητη επικύρωση από τη Λιβύη, κάτι που φαίνεται ωστόσο απίθανο να επιτευχθεί όσο η βουλή κι η δικαιοσύνη της χώρας αρνούνται να αναγνωρίσουν ως «έγκυρη» τη συμφωνία.

Τα τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν να ανακοινώσουν πάντως ενθουσιωδώς ότι «η Τουρκία αναλαμβάνει δράση στη Μεσόγειο παρά τα εμπόδια της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας» και ότι η Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας, η γνωστή ΤΡΑΟ, θα στείλει ερευνητικά πλοία ανατολικά και νότια της Κρήτης για έρευνες φυσικού αερίου, προκειμένου να εξαργυρώσει μία συμφωνία με δυνητικά κέρδη ύψους 30 τρισ. δολαρίων.

αντιπολίτευσηΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικάελληνοτουρκικές σχέσειςΑιγαίοειδήσεις τώρα