Κόσμος|11.02.2023 10:11

Βρετανία: Σπάνιο είδος λεμούριου γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο του Τσέστερ

Newsroom

Χαρά σκόρπισε στον ζωολογικό κήπο του Τσέστερ της Βρετανίας, η γέννηση ενός μωρού σιφάκα του Κοκερέλ, ενός σπάνιους είδους λεμούριου, που συναντάται μόνο στις κορυφές των δέντρων της βορειοδυτικής Μαδαγασκάρης. Το είδος αυτό απειλείται με εξαφάνιση καθώς ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 80% τα τελευταία 30 χρόνια, λόγω της αποψίλωσης των δασών.

Το νεογνό, που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο,  ζύγιζε 119 γραμμάρια και θα παραμείνει σφιχτά προσκολλημένο στην κοιλιά της μητέρας του «για αρκετές εβδομάδες», προτού ανέβει στην πλάτη της σαν σακίδιο για τους επόμενους έξι μήνες. Μάλιστα, δεν έχουν προσδιορίσει ακόμα το φύλο καθώς περιμένουν πρώτα να αρχίσει να πηδά από κλαδί σε κλαδί και να εξερευνά -κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα σύμφωνα με την έφορου του ζωολογικού κήπου που μίλησε στο BBC.

Οι υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου κάνουν λόγο για γέννηση - ορόσημο για το είδος και υποστηρίζουν πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναπαραγωγής του είδους που μόλις ξεκίνησε, θα μπορούσε να αποτελέσει «τη σωσίβια λέμβο που θα αποτρέψει την πλήρη εξαφάνισή τους». Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν εφτά «λεμούροι που χορεύουν» οι τρεις στο ζωολογικό κήπο του Τσέστερ.

Αυτό το σπάνιο είδος ονομάζεται και αλλιώς «λεμούριος που χορεύει», λόγω του τρόπου που κινείται, καθώς δεν στέκεται στα τέσσερα αλλά στα δυο του πόδια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανίαειδήσεις τώραείδη υπό εξαφάνισηζωολογικός κήπος