Κόσμος|10.02.2023 22:54

Οργή και αγωνία δίχως τέλος σε Τουρκία και Συρία: Πάνω από 23.000 νεκροί από τους σεισμούς - Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τους αγνοούμενους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Έναν εφιάλτη δίχως τέλος βιώνουν Τουρκία και Συρία μετά τους ισχυρότατους σεισμούς που σημειώθηκαν στην περιοχή με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να θαφτούν κάτω από τα χαλάσματα. Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες ξεπέρασε συνολικά τις 23.000.

Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 19.875 θάνατοι από τους σεισμούς, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.

Νωρίτερα σήμερα, διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια μια μητέρα και το μόλις 10 ημερών μωράκι της. Όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Περισσότεροι από 3.466 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Συρία και ως εκ τούτου ο απολογισμός των θυμάτων στις δύο χώρες ανέρχεται σε τουλάχιστον 23.341.

Ανασύρθηκαν ζωντανοί 110 ώρες μετά

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Τζαμπλέ της Συρίας, 110 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που τα ξημερώματα της Δευτέρας συγκλόνισε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η διάσωση δύο εξ αυτών απαθανατίστηκε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Την ώρα που διασώστες από τη Συρία και τον Λίβανο έβγαζαν από τα χαλάσματα μια γυναίκα και το παιδί της, κάτοικοι ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος».


Περίπου 3.500 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στη Συρία, σύμφωνα με απολογισμούς των κρατικών μέσων ενημέρωσης και των υπηρεσιών διάσωσης σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Στην Τουρκία, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 20.213 θάνατοι από τους σεισμούς, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 80.052.

5,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι

Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι στη Συρία μετά τον φονικό σεισμό που κατέστρεψε ολόκληρες περιοχές της χώρας.

«Έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία ενδέχεται να βρεθούν χωρίς ένα μέρος να ζήσουν λόγω του σεισμού», δήλωσε ο Σιβάνκα Νταναπάλα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό.

Εγκυμονούσα που επέζησε έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι

Η οικογένεια της Φάτμα Άχμαντ εγκατέλειψε το σπίτι της στο Χαλέπι όταν ο σεισμός, με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Τουρκία, συγκλόνισε τη βορειοδυτική Συρία.

Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, η Φάτμα εισήχθη λίγες ώρες αργότερα σε νοσοκομείο, όπου έφερε στον κόσμο το τρίτο παιδί της, ένα υγιέστατο αγοράκι. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τη διαδρομή προς το νοσοκομείο, αφού οι εικόνες θανάτου και καταστροφής θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη της.

«Εύχομαι ο Θεός να τον προσέχει, να του χαρίσει μια καλή ζωή και να μη μου τον στερήσει», λέει για το νεογέννητο αγοράκι της, τον Ναΐμ αλ-Ντιν Μαχμούντ. «Φοβήθηκα πραγματικά πως θα τον έχανα», παραδέχεται.

Ο κίνδυνος δεν είχε παρέλθει μετά τη γέννα. Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούσαν τον τρόμο. Ύστερα από μια ισχυρή σεισμική δόνηση, γιατροί και νοσηλεύτριες εγκατέλειψαν τον όροφο της μαιευτικής κλινικής και βγήκαν στον δρόμο, ενώ η μητέρα έσφιγγε στην αγκαλιά της το μωράκι της. Οι γονείς της Φάτμα και τα άλλα δύο παιδιά της ήταν στο ισόγειο, ενώ ο σύζυγός της -- που είναι στρατιωτικός -- δεν ήταν στο πλευρό της.

«Τύλιξα το μωρό με μια κουβερτούλα και προσευχόμουν στον Θεό να μας προστατεύσει μέχρι να περάσει ο κίνδυνος και να κατέβουμε με ασφάλεια», λέει.

Για λόγους ασφαλείας, η οικογένεια δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Παρότι το κτίριο δεν κατέρρευσε, δεν έχει γίνει έλεγχος για να κριθεί εάν είναι κατοικήσιμο ή όχι. Έτσι μένει προσωρινά σε μια σκηνή, σε έναν καταυλισμό για σεισμόπληκτους κοντά στο αεροδρόμιο.

Η Φάτμα στρώνει κουβέρτες στο πάτωμα για να ταΐσει τα τρία παιδιά της, προτού τα βάλει για ύπνο. Μπορεί να είναι ταλαιπωρημένη, αλλά το πρόσωπό της φωτίζεται από αισιοδοξία καθώς αγκαλιάζει τα αγγελούδια της.

Συνελήφθη ο εργολάβος κτιρίου που κατέρρευσε σαν «τραπουλόχαρτο» στην Τουρκία

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από την Τουρκία ο κατασκευαστής ενός 12όροφου κτιρίου, που κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό στην χώρα. Εκτιμάται ότι 800 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια του συγκροτήματος Ρόνεσανς, το οποίο αποτελείτο από 250 διαμερίσματα, στην επαρχία Χατάι.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας επάνω του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα με προορισμό το Μαυροβούνιο. Το πολυτελές συγκρότημα, που το διαφήμιζε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ως «μια γωνιά του Παραδείσου», γκρεμίστηκε ολοσχερώς.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Ατσού, της Χατάισπορ και ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, ο Τανέρ Σαβούτ, πιστεύεται πως είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα. Ομάδες διασωστών επιχειρούν ακόμη στο σημείο για να βρουν επιζώντες.

Από την Δευτέρα, πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν τις ευθύνες ορισμένων κατασκευαστών που χρησιμοποίησαν υλικά κακής ποιότητας ή δεν τήρησαν τους κανονισμούς στην οικοδόμηση κτιρίων. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι σήμερα κατατέθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ μια πρώτη μήνυση και αναμένεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες.

«Οι έρευνες για τα κτίρια που κατέρρευσαν είναι σε εξέλιξη. Οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Πλιατσικολόγοι «σαρώνουν» τα συντρίμμια

Την ώρα που ο όλεθρος κυριαρχεί στην Τουρκία, πλιατσικολόγοι έχουν βγει στους δρόμους και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση «σαρώνοντας» τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν και τα κλειστά καταστήματα.

Όσοι γίνονται αντιληπτοί δέχθηκαν τις βίαιες αντιδράσεις των πολιτών με πολλές εικόνες να κυκλοφορούν στα social media και να δείχνουν εξαγριωμένους πολίτες να έχουν πιάσει συμπολίτες τους που κάνουν πλιάτσικο και να τους χτυπούν αλύπητα στα Άδανα και στο Γκαζιαντέπ.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι αστυνομικοί έχουν συγκεντρώσει ληστές και τους χαστουκίζουν.

Στο θέμα που έχει προκύψει με το πλιάτσικο στις σεισμόπληκτες περιοχές αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι κάποιοι άνθρωποι λεηλατούν καταστήματα και επιτίθενται σε επιχειρήσεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην επαρχία θα επιτρέψει στο κράτος να επιβάλει τα αναγκαία τιμωρητικά μέτρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣυρίαΤουρκίασεισμόςνεκροίειδήσεις τώρασεισμός Τουρκία