Κόσμος|21.02.2023 13:21

«Μήνυμα ειρήνης από την Αθήνα στην Άγκυρα» - Πώς «βλέπει» ο τουρκικός Τύπος τις επαφές Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ουδέτερα είναι τα σχόλια που κάνει ο τουρκικός τύπος για τις επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα αρνητικό σχόλιο για αντίστοιχο γεγονός, μετά από καιρό.

Τι γράφουν τα τουρκικά μέσα 

Σοζτζού: Ο Αμερικανός υπουργός έστειλε μήνυμα ειρήνης από την Αθήνα στην Άγκυρα 

NTV: Δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν για την Τουρκία και την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι σύμμαχος τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα. «Θα συνεχίσουμε να εμπλέκουμε το ΝΑΤΟ στην επίλυση διαφορών», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Αθήνα και η Άγκυρα μπορούν να επιλύσουν τις διαφωνίες τους.

Τζουμχουριέτ: Μπλίνκεν και Μητσοτάκης συναντήθηκαν στην Αθήνα

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες με την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στην περιοχή σε θέματα όπως η ενέργεια, το περιβάλλον και η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

«Ισχυρά θεμέλια για να επιλύσουν τις διαφορές τους Ελλάδα-Τουρκία μετά τον σεισμό»

Σε θερμότατο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο μεταξύ η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ενώ στις κοινές δηλώσεις του τόνισαν πως τους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. 

«Ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Δυστυχώς, σήμερα στον 21ο αιώνα γινόμαστε παράδειγμα των μελανών σημείων, όπως η εισβολή στη Ρωσία», συνέχισε ο Νίκος Δένδιας.

Εμείς και οι ΗΠΑ αγωνιστήκαμε δίπλα δίπλα στις μεγάλες προκλήσεις, σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογό του για το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως «η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να αποφευχθεί η ένταση».

Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα επισήμανε πως «οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερό μας εταίρο στο ενεργειακό, στον τουρισμό».

Μπλίνκεν: «Η συνεργασία των χωρών δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο στενή»

Με τη σειρά του ο  Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως «η συνεργασία των χωρών δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο στενή». 

«Ήμουν κι εγώ στην Τουρκία και όπου και να πήγα και σε όλους τους ανθρώπους που γνώρισα είδα τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε ο σεισμός», είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Και συνέχισε: «Είχα την ευκαιρία να βρεθώ με τους ομολόγους μας στην Τουρκία και να πετάξω πάνω από τις περιοχές. Θέλω να σε ευχαριστήσω κι εσένα και τον ελληνικό λαό για την βοήθεια που προσφέρατε στην Τουρκία. Η συμπεριφορά της ΕΜΑΚ την οποία θα γνωρίσω αργότερα δείχνουν το ήθος και την αποτελεσματικότητα των Ελλήνων».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον είπε ότι «είμαστε δυο διαφορετικές δημοκρατίες που προσπαθούμε να είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Στις ΗΠΑ ιδρυθήκαμε σαν χώρα με μια ιδέα και η ιδέα αυτή είναι ελληνική. Πέρυσι η Ελλάδα είχε επιδείξει την θέληση που έχει να στηρίζει αυτές τις αξίες. Κανείς δεν θέλει αυτό τον πόλεμο αλλά από την στιγμή που οι εχθροπραξίες της Ρωσίας συνεχίζονται πρέπει να υπερασπιστούμε την ειρήνη. Για να μην ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας και πολλοί αναθεωρητικοί ηγέτες να πουν το ίδιο. Η επίθεση Πούτιν ήταν μια στρατηγική αποτυχία χάρη στο κουράγιο του ουκρανικού λαού αλλά και την βοήθεια. Η Ελλάδα ήταν μια σιωπηλή στήριξη στην πλευρά της Ουκρανίας». 

«Ξεκινήσαμε τον 4ο στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες και υπογράψαμε μια συνέχεια σε αυτή την συμφωνία πέρυσι και από τότε οι δυο μας στρατοί κάνουν μαζί ασκήσεις και είναι σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Συνεργαζόμαστε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας για να μειώσουμε την εξάρτηση από την Ρωσία. Μέσα από το νέο αγωγό ΕλλάδαςΒουλγαρίας η Βουλγαρία μπορεί να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ.  Στην καρδιά της σχέσης μας είναι οι δεσμοί ανάμεσα στους λαούς μας. Έχουμε τις πιο ισχυρές δημοκρατίες του κόσμου», τόνισε.

Η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε:

«Μόλις ήρθα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Και στις δύο χώρες ο κόσμος θέλει να βοηθάει ο ένας τον άλλο όταν έχει ανάγκη. Αυτό δεν επιλύει τις διαφορές του παρελθόντος αλλά μας θυμίζει ότι είμαστε πρώτα από όλα άνθρωποι και θα δημιουργήσει ένα ισχυρό θεμέλιο για να επιλύσουν τις διαφορές τους οι δύο χώρες. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι μας, είναι φίλοι μας και συζητάμε μαζί τους για την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύουμε τα όποια θέματα διπλωματικά αποφεύγουμε απειλές που αυξάνουν την ένταση και ειδικά σε προεκλογική περίοδο. Ευελπιστούμε οι φίλοι μας και οι εταίροι μας να επιλύουν διπλωματικά τις διαφορές τους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΔένδιαςΑντονι Μπλίνκενυπουργείο ΕξωτερικώνΤουρκίαελληνοτουρκικάειδήσεις τώρα