Κόσμος|23.04.2023 22:00

Σουδάν: Θρίλερ χωρίς τέλος η επιχείρηση απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων - Tι ισχύει για τους Έλληνες που χτυπήθηκαν - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες τους

Newsroom

Σε θρίλερ μετατρέπεται η κατάσταση στο φλεγόμενο Σουδάν όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η δραματική επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων υπηκόων από την πρωτεύουσα Χαρτούμ. Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το ΥΠΕΞ, αποχώρησαν οι πρώτες Έλληνες πολίτες από τον τόπο που φλέγεται εδώ και ημέρες από τις συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό της χώρας και παραστρατιωτικούς.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Κυριακής (13/04) έγινε γνωστό ότι χτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι εν μέσω βομβαρδισμών και διασταυρούμενων πυρών μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών. Όπως ωστόσο έγινε γνωστό λίγο αργότερα, στο κομβόι δεν υπήρχαν Έλληνες πολίτες. Παρόλα αυτά, σε διασταυρούμενα πυρά, χτυπήθηκε και αυτοκίνητο με τον Μητροπολίτη Σάββα και άλλους τέσσερις Έλληνες, που επιχείρησαν να βγουν από τη Μητρόπολη του Χαρτούμ.

«Φοβόμουν μην πυροβολήσουν και το κεφάλι μου»

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη στιγμή χτυπήθηκε το αυτοκίνητο που μάς μετέφερε προς την πρεσβεία», είπε ο Μητροπολίτης Σάββας στη Γεωργία Γαραντζιώτη του OPEN, ενώ η μαρτυρία της ομογενούς Αλεξάνδρας Καλημέρη συγκλονίζει. «Δε νιώθω καλά, χτυπούσαν το αυτοκίνητο. Βγήκαμε έξω για να πάμε στην πρεσβεία και φοβόμουν μην πυροβολήσουν και το κεφάλι μου. Μάς είπαν από πρεσβείες να βγούμε και βγήκαμε με το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη. Οδηγούσε εκείνος. Χτυπούσαν και μας ζήτησαν να γυρίσουμε πίσω», σημείωσε.

Μετά την επίθεση οι Ευρωπαίοι υπήκοοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο μέχρι να δοθεί εντολή για συνέχιση της επιχείρησης εκκένωσης. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες και Κύπριους τραυματίες. Τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη με δύο ομάδες κομάντος που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής, απογειώθηκαν το απόγευμα με προορισμό αεροδρόμιο στη Νότια Αίγυπτο. Από εκεί, με τη βοήθεια των γαλλικών και των αιγυπτιακών αρχών θα μεταφερθούν κατά τμήματα οι Έλληνες και Κύπριοι ομογενείς.

Αναχώρησε από το Χαρτούμ το πρώτο αεροσκάφος που μεταφέρει 100 Γάλλους και πολίτες άλλων χωρών

Περίπου 100 Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και θα ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, έγινε γνωστό σήμερα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

«Ένα πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε από το Χαρτούμ και αναμένεται να φτάσει στο Τζιμπουτί γύρω στις 18.00» ενώ ένα δεύτερο «βρίσκεται ήδη στην περιοχή και αναμένεται να απογειωθεί στις 17.30». Το καθένα τους μεταφέρει περίπου 100 άτομα, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση μπορεί να συνεχιστεί για μία ή δύο ημέρες ακόμη.

Όταν ρωτήθηκαν για τα πυρά εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής, από τα οποία, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, τραυματίστηκε ένας Γάλλος, οι διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές είπαν ότι «δεν επιθυμούν να σχολιάσουν αυτού του είδους τις φήμες» ενώ «η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».

«Δε θα το κάναμε αν δεν είχαμε εγγυήσεις για την ασφάλεια εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, τις οποίες επανέλαβαν πολλές φορές», πρόσθεσαν.

Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας για να απομακρύνουν τους πολίτες τους, η πηγή του ΥΠΕΞ ανέφερε τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία. Δεν διευκρίνισε όμως αν πολίτες αυτών των χωρών επιβαίνουν στα δύο αεροσκάφη.

Από το Άμστερνταμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα είπε ότι μια «χούφτα» Ολλανδοί κατάφεραν να φύγουν από το Χαρτούμ με γαλλικό αεροσκάφος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «πολύ περίπλοκη επιχείρηση» που γίνεται με τη βοήθεια της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών. Ο Χούκστρα εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα καταφέρει να αναχωρήσει αργότερα απόψε με τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που ανέπτυξε η Ολλανδία στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην εκκένωση.

Συνολικά, 150 Ολλανδοί πολίτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή τους να τους βοηθήσει να φύγουν, σύμφωνα με μια επιστολή που υποβλήθηκε σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Η Γερμανία άρχισε την απομάκρυνση των πολιτών της

Το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος που έστειλε η Γερμανία στο Σουδάν προσγειώθηκε στο Χαρτούμ λίγα λεπτά πριν από τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) αλλά για την απομάκρυνση των Γερμανών και των πολιτών άλλων χωρών θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε αεροπορικώς το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό (Γερμανών) υπηκόων από το Χαρτούμ, δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης στο Σουδάν. Στο μέτρο του δυνατού, θα πάρουμε μαζί και υπηκόους της ΕΕ και άλλων χωρών», ανέφεραν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η Γερμανία επιχείρησε και την περασμένη Τετάρτη να απομακρύνει τους πολίτες της, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια. Τρία στρατιωτικά μεταγωγικά, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν περίπου 150 ανθρώπους, κατευθύνθηκαν στο Σουδάν αλλά λόγω της κατάστασης εκεί αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή.

Η εφημερίδα Bild γράφει σήμερα ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε δύο αποστολές με στρατιωτικά αεροσκάφη A400M. Αλεξιπτωτιστές του γερμανικού στρατού αναπτύχθηκαν στην Ιορδανία για να βοηθήσουν, εφόσον χρειαστεί, στις εκκενώσεις.

Από τις συγκρούσεις στο Χαρτούμ μεταξύ του στρατού του Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 420 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.700.

Έντεκα υπήκοοι της Σερβίας εγκαταλείπουν το Σουδάν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η απομάκρυνση Σέρβων πολιτών από το Σουδάν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, τέσσερις υπήκοοι της Σερβίας εγκαταλείπουν την ζώνη πολέμου με κονβόι του ΟΗΕ, έξι υπήκοοι με κονβόι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ένας με κονβόι που οργάνωσε η Τουρκία.

Στο Σουδάν παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου εκατό υπήκοοι της Σερβίας και καταβάλλονται προσπάθειες από το υπουργείο Εξωτερικών για να ενταχθούν σε κάποιες επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων χωρών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εμφύλιοςαπεγκλωβισμόςπυροβολισμοίΈλληνες ομογενείςΣουδάνειδήσεις τώρα