Κόσμος|03.06.2023 11:46

Εκλογές Τουρκία: Με ποια κριτήρια ψήφισε η νέα γενιά και τι πιστεύει για τα ελληνοτουρκικά

Μαρία Ζαχαράκη

Τι πιστεύουν οι νέοι στην Τουρκία που ψήφισαν για πρώτη φορά στις εκλογές της 14 Μαΐου και με ποια κριτήρια επέλεξαν ποιο κόμμα θα στηρίξουν;

Όπως αποδεικνύεται, το θέμα που τους απασχόλησε περισσότερο ήταν η δημοκρατία και τα δικαιώματά και όχι η οικονομία, παρά τη βαθιά οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα. 

«Το σημαντικότερο ζήτημα, φυσικά, κατ’ εμένα είναι της δημοκρατίας. Η οικονομία ήταν σημαντική, αλλά η ανάπτυξη της οικονομίας είναι κάτι που θα έλθει με την πάροδο του χρόνου και ελπίζω ότι η Τουρκία θα έχει μια πολύ ισχυρότερη οικονομία τα επόμενα χρόνια, αν συνεχίσει έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας νέος στη χώρα.

Παράλληλα, πολλοί επέλεξαν να μην ψηφίσουν τα κόμματα που ψηφίζουν παραδοσιακά οι οικογένειες του, αλλά να στηρίξουν μικρότερος σχηματισμούς. 

Πάντως, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφέρει να εμφυσήσει ακόμη και στους νέους αυτόν τον μεγαλοϊδεατισμό για τη χώρα τους. Οι νέοι δεν αμφισβητούν πια, πιστεύουν ότι το κράτος τους έχει φτάσει σε επίπεδα παντοδυναμίας. Κι ας στέκονται κι οι ίδιοι στις ουρές για φθηνό ψωμί, φθηνό κρέας για να το πάνε στην οικογένειά τους.

«Το κράτος μας δεν είναι ένα νέο κράτος. Είναι ένα κράτος 2000-3000 ετών και γνωρίζει πολύ καλά τι πολιτικές πρέπει να ακολουθήσει. Ελπίζω να γίνουμε όλοι ακόμη πιο δυνατοί ενωμένοι», τόνισε άλλος νέος. 

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι νέοι στέκονται στην αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών και τις σχέσεις καλή γειτονίας, αλλά την ίδια ώρα υιοθετούν τις αναθεωρητικές θέσεις του Ερντογάν για τα νησιά.

«Πρώτα απ 'όλα, δεδομένου ότι είναι γείτονές μας, έχουμε φυσικά πάντα καλές σχέσεις. Η Ελλάδα μας βοηθάει σε δύσκολους καιρούς. Τους βοηθάμε κι εμείς στις δύσκολες στιγμές τους. Είχαμε μια μεγάλη καταστροφή πρόσφατα, ξέρετε, και μας βοηθήσατε πολύ εκεί», σημείωσε ένας νέος.

«Προσωπικά πιστεύω ότι τα νησιά πρέπει να αφοπλιστούν, τα οποία τώρα εξοπλίζονται, για τους δικούς τους λόγους. Αλλά τα νησιά είναι ήδη ελληνικά, δεν έχουμε καμία επεκτατική πολιτική, κανείς δεν το λέει αυτό», τόνισε άλλος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ελληνοτουρκικάΤουρκίαειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκία