• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Αγρότες: Ποιοι θα συναντηθούν με τον Μητσοτάκη - Ο αντικαταστάτης του ΑνεστίδηΟ Ντομινίκ Πελικό ερευνάται ως ύποπτος για δύο υποθέσεις βιασμού και φόνου«Καμπανάκι» από Ψαρρό: Πιθανό νέο μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών το επόμενο διάστημαΠράκτορες της ICE έφαγαν σε μεξικάνικο εστιατόριο και μετά συνέλαβαν το προσωπικό
δημοφιλές τώρα: Βίντεο-ντοκουμέντο: Στημένη ρευματοκλοπή στην Αθήνα - Υπάλληλος έκοψε τις σφραγίδες, σιωπή από τον...
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   16.04.2019 12:10
Γιώργος Καπόπουλος
Γιώργος Καπόπουλος

Μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας

Η καχυποψία ΗΠΑ - Τουρκίας για το Κουρδικό προϋπήρξε της ανόδου του Ερντογάν στην εξουσία

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  

Σε µη αντιστρέψιµη δυναµική µετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Τουρκία, µια βεβαιότητα που στηρίζεται στη διαφορετική πρόσληψη των γεγονότων και εξελίξεων από τις δύο πλευρές. Για την Τουρκία του Ερντογάν η εµµονή στην απόφαση για παραλαβή των S-400 είναι η λογική συνέπεια της επιλογής της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να στηρίζει και να προστατεύει την κουρδική οργάνωση PYD και την Πολιτοφυλακή YPG στη Βορειοανατολική Συρία.

Για την Αγκυρα προαπαιτούµενο για την ακύρωση της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία είναι η αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στο PYD-YPG που για την τουρκική πλευρά δεν είναι παρά το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ. Αντίθετα για την Ουάσιγκτον η προµήθεια των S-400 θα πρέπει να ακυρωθεί ως προαπαιτούµενο για οποιαδήποτε αναζήτηση συµβιβαστικής λύσης στη Βορειοανατολική Συρία.

Πέραν των όποιων επιχειρησιακών τεχνικών πλεονεκτηµάτων αλλά και κινδύνων για την ασφάλεια των F-35, η υπόθεση των S-400 έχει αποκτήσει συµβολική βαρύνουσα πολιτική φόρτιση και για τις δύο πλευρές: Για την Ουάσιγκτον είναι πολιτική πρόκληση πρώτου µεγέθους ένας ΝΑΤΟϊκός εταίρος να επιλέγει την εµβάθυνση των σχέσεων µε την Ρωσία, παρά τις δηµόσιες και σε σκληρή γλώσσα διατυπωµένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. Για την Αγκυρα η αντίσταση στις πιέσεις για µαταίωση της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήµατος είναι αδιαπραγµάτευτο δικαίωµα µιας χώρας που απειλείται η ασφάλειά της και τα ζωτικά της συµφέροντα.

Τούτων λεχθέντων, η καχυποψία ΗΠΑ - Τουρκίας για το Κουρδικό προϋπήρξε της ανόδου του Ερντογάν στην εξουσία: Τον Αύγουστο του 1990 ο τότε ΑΓΕΕΘΑ της Τουρκίας παραιτήθηκε, καθώς προέβλεπε ότι η ήττα του Σαντάµ θα σηµάνει χειραφέτηση των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, ενώ την άνοιξη του 2003 λίγες µέρες µετά την ορκωµοσία του Ερντογάν η τουρκική Βουλή οµόφωνα απαγόρευσε τη διέλευση αµερικανικών στρατευµάτων από το έδαφος της χώρας για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Μια συνολική κρίση εµπιστοσύνης σκιάζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμη

Βίντεο-ντοκουμέντο: Στημένη ρευματοκλοπή στην Αθήνα - Υπάλληλος έκοψε τις σφραγίδες, σιωπή από τον ΔΕΔΔΗΕ

Διάγγελμα Παχλαβί: «Θα επιστρέψω στο Ιράν» - Υπόσχεται δημοκρατία και εκλογές

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς όσες χώρες δεν υποστηρίζουν την «κατάληψη» της Γροιλανδίας

Νέα εβδομάδα, νέα 48ωρη απεργία τα ταξί: «Persona non grata ο Κυρανάκης, η ευθύνη στον πρωθυπουργό», λέει το ΣΑΤΑ

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr