• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μυρίζει μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή: Με τι όπλα θα μπορούσε να χτυπήσει ο Τραμπ το Ιράν - Τα σενάρια για τους στόχουςΣυνελήφθη γνωστός επιχειρηματίας στο Παλαιό Φάληρο για παράνομη οπλοκατοχή και πλαστογραφίαΣοκαριστικό βίντεο με on air σεξουαλική επίθεση του Χούλιο Ιγκλέσιας σε παρουσιάστριαΝέα καταγγελία για ΔΕΔΔΗΕ: «Μου έστειλαν πρόστιμο για ρευματοκλοπή επειδή είχα κλειστό τον γενικό του σπιτιού»
δημοφιλές τώρα: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων – Στέλνονται τα πρώτα ραβασάκια
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   17.04.2019 14:22
Πάνος Θεοδωρίδης
Πάνος Θεοδωρίδης

Νοτρ Νταμ: Οσο αποδίδουµε τα πάντα στην ώρα την κακιά, τόσο θα υπάρχουν τέτοια γεγονότα

Η Παναγία των Παρισίων κάηκε σε µεγάλο βαθµό τη Δευτέρα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
(AP)
(AP)

Σώθηκε η βασική κατασκευή, αλλά όχι η αυθεντική ξύλινη στέγη. Αποτίµηση θα ήταν πρόωρο να υπάρξει, όπως και γνωστοποίηση της αιτίας της πυρκαγιάς. Από τα ελάχιστα στοιχεία που µαζεύτηκαν, η καταστροφή αποδίδεται σε ατύχηµα εξαιτίας των έργων αποκατάστασης και συντήρησης, και αποκλείστηκαν, ίσως πρόωρα, άλλες εκδοχές.

Οπως συµβαίνει µε τα περισσότερα πολλών αιώνων µνηµεία, το «αυθεντικό» σε αρκετές περιπτώσεις υποχώρησε υπέρ των αντιλήψεων κάθε εποχής, από τον 12ο αιώνα που χτίστηκε ο ναός. Το καµπαναριό που κατέρρευσε ήταν έργο ροµαντικών αναστηλωτών του 19ου αιώνα, φτιαγµένο από ξύλο επενδεδυµένο µε µολύβι. Αλλά η στέγη ήταν αυθεντική! Το µνηµείο κατά καιρούς απέκτησε έως και δεξαµενή νερού ανάµεσα στους δύο πύργους, αλλά και ηλεκτρική εξωτερική καλωδίωση για να φεύγουν τα περιστέρια.

Τη φωτιά την πρόσεξαν λίγα λεπτά µετά τη λήξη της βάρδιας των συνεργείων. Ενώ φούντωνε το κακό, άρχισαν οι θεωρίες – από εσωτερικά εκκλησιαστικά ζητήµατα έως τροµοκρατική ενέργεια, ό,τι µπορείτε να φανταστείτε. Ας µη συµβάλουµε κι εµείς στις πιθανολογήσεις. Για να αποφασιστεί η επισκευή του µνηµείου, ξεπεράστηκαν πολλά οικονοµικά προβλήµατα που δεν επιλύθηκαν τελείως. Υπολόγισαν σε 100 εκατοµµύρια ευρώ τη συνολική δαπάνη, αλλά µόνο µια εργολαβία 6,8 εκατοµµυρίων ήταν σε ενέργεια.

Οι επίσηµοι θρήνησαν, οι πολίτες αποσβολώθηκαν, στο ∆ιαδίκτυο άρχισε η γνωστή διαµάχη που µας έχει στοιχειώσει πια και την έχουµε συνηθίσει. Τα µνηµεία παραµένουν πάντως έκθετα εξαιτίας της ρουτίνας που τα «σώζει». Οσο τα µέτρα ασφαλείας θεωρούνται υποχρεωτική δαπάνη και υλοποιούνται άκεφα, η έλλειψη συνεχούς εγρήγορσης είναι µόνιµη απειλή γι’ αυτά. Οσο αποδίδουµε τα πάντα στην ώρα την κακιά, τόσο θα υπάρχουν τέτοια γεγονότα.

Και µετά τη Νοτρ Νταµ, πάλι θα επιστρέφουµε στην ανάγκη τεκµηρίωσης των µνηµείων, στην κατανόησή τους και θα επισηµαίνουµε πως κάθε συνεργείο που δουλεύει για να τα βελτιώσει µπορεί να είναι και προάγγελος της καταστροφής τους. Πρόσφατη είναι η φωτιά του τεµένους στο ∆ιδυµότειχο, επίσης µοναδικού µνηµείου πολιτιστικής κληρονοµιάς. Ας περιµένουµε τα πρώτα αποτελέσµατα της προανάκρισης.

Διαβάστε ακόμη

«Μυρίζει μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή: Με τι όπλα θα μπορούσε να χτυπήσει ο Τραμπ το Ιράν - Τα σενάρια για τους στόχους

Πώς οι αγρότες άναψαν το «πράσινο φως» στη συνάντηση με Μητσοτάκη - Πότε αναμένεται να γίνει

Νέα καταγγελία για ΔΕΔΔΗΕ: «Μου έστειλαν πρόστιμο για ρευματοκλοπή επειδή είχα κλειστό τον γενικό του σπιτιού»

Σοκαριστικό βίντεο με on air σεξουαλική επίθεση του Χούλιο Ιγκλέσιας σε παρουσιάστρια

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Παναγία των Παρισίων
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr