Αυτές είναι οι αποφάσεις της UEFA για το μέλλον της σεζόν!

Τελευταία Ενημέρωση
Δίνει το δικαίωμα σε χώρες και ομοσπονδίες να αποφασίσουν οι ίδιες για το μέλλον των πρωταθλημάτων τους και να ορίσουν τις ομάδες για τα ευρωπαϊκά κύπελλα

Ιστορικές αποφάσεις έλαβε η UEFA, που με τον πιο επίσημο τρόπο μέσω της Εκτελεστικής της Επιτροπής αναγνωρίζει το δικαίωμα σε εγχώριες ομοσπονδίες και λίγκες να τερματίσουν τις λίγκες τους, αν προκύπτουν λόγοι δημόσιας υγείας που επιβάλλουν αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας στην χώρα.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εξακολουθεί να ζητεί να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια σε κάθε χώρα, ώστε να ολοκληρωθεί η σεζόν και μάλιστα προτείνει ακόμα και αλλαγή format, ώστε να μικρύνει η σεζόν και να μπορέσει με κάποιο τρόπο να ολοκληρωθεί. 

Ωστόσο, αναγνωρίζει πια πως αυτό δεν είναι εφικτό σε όλες τις χώρες γι’ αυτό και προέβη σε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την συνέχεια σε όσες χώρες διακόψουν πρόωρα τα πρωταθλήματα τους. Αφήνει το περιθώριο να αποφασιστεί εντός συνόρων το αν θα απονεμηθεί τίτλος, ωστόσο ζητά επιτακτικά λίστα συμμετεχόντων για τα κύπελλα Ευρώπης της σεζόν 2020-21 που θα βασίζεται στην βαθμολογία την ημέρα της διακοπής.

Αναλυτικά όλες οι αποφάσεις που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ έχουν ως εξής: Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Συγκέντρωσε νέο υλικό και πληροφορίες από τις διάφορες ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί μαζί με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), τις Ευρωπαϊκές Λίγκες (EL) και την Ένωση ποδοσφαιριστών (FIFPRO Europe). 

Από τα δύο σενάρια που επεξεργάστηκε η ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε το πρόγραμμα, αμφότερες υποστηρίζουν την λύση της έναρξης των εγχώριων διοργανώσεων πριν από την επανέναρξη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η μία λύση προτείνει την παράλληλη συνέχιση των διοργανώσεων και η άλλη την ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων, πριν την επανέναρξη των Κυπέλλων Ευρώπης τον Αύγουστο.

Η Επιτροπή έλαβε υπόψη την δουλειά της νεοσυσταθείσας ιατρικής συμβουλευτικής επιτροπής, που προεδρεύεται από τον Καθηγητή Τιμ Μέγιερ, η οποία εξέτασε όλα τα ζητήματα υγείας που προκύπτουν από την επιστροφή στην ενεργό δράση, πάντα δουλεύοντας από κοινού με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και τις Ευρωπαϊκές Λίγκες, ώστε να ενσωματώσουν την δουλειά που έχει ήδη γίνει από τις ομάδες και τις λίγκες, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο από οδηγίες που θα δημιουργήσουν τα καλύτερα πρωτόκολλα υγείας.  

Η Επιτροπή εκτίμησε την ενότητα που τηρήθηκε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και την έμφαση, αλλά και την προτεραιότητα που δόθηκε στον τομέα της υγείας, αναφορικά με την πιθανή επιστροφή στην ποδοσφαιρική δράση.

Ως αποτέλεσμα των διάφορων παρουσιάσεων και τοποθετήσεων που έγιναν από διάφορες ποδοσφαιρικές αρχές στο Βέλγιο και την Σκωτία, η Επιτροπή αναγνωρίζει τα ζητήματα που έχουν προκύψει και αποδέχεται το πλαίσιο κανόνων για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2020-21. Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές αντικατοπτρίζουν τις αρχές της UEFA, που πρεσβεύει ότι η συμμετοχή των συλλόγων στα κύπελλα Ευρώπης θα πρέπει πάντα να βασίζεται στα αθλητικά αποτελέσματα.

Η UEFA παροτρύνει τις εθνικές ομοσπονδίες και τις λίγκες να εξαντλήσουν όλες τις επιλογές για να ολοκληρώσουν τα εγχώρια πρωταθλήματα τους και να δηλώσουν τις ομάδες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα ευρωπαϊκά κύπελλα, μετά την ομαλή ολοκλήρωσή τους. Ωστόσο, η UEFA ξεκαθαρίζει ότι η υγεία των παικτών, των θεατών και όλων όσοι εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο, θα πρέπει προς το παρόν να παραμένει η πρωταρχική έγνοια.

Το ιδανικό σενάριο, εφόσον η κατάσταση της πανδημίας το επιτρέπει, είναι να ολοκληρωθούν όλες οι εγχώριες διοργανώσεις που έχουν διακοπεί προσωρινά και οι ομάδες να πάρουν τα εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με βάση την αθλητική τους επίδοση, στο αρχικό format που είχε προβλεφθεί σε κάθε πρωτάθλημα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, κυρίως εξαιτίας χρονικών περιορισμών που θα επηρεάσουν το καλαντάρι, τότε θα ήταν προτιμητέο τα πρωταθλήματα που έχουν διακοπεί προσωρινά να ξεκινήσουν με ένα διαφορετικό format που θα διευκολύνει τις ομάδες να προκριθούν με βάση τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Ωστόσο, ακόμα κι αν καταβάλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες, οι εθνικές ομοσπονδίες και οι λίγκες ενδέχεται να έχουν χειροπιαστούς λόγους να τερματίσουν πρόωρα τις εγχώριες διοργανώσεις τους στις ακόλουθες περιπτώσεις: 

- Μετά από επίσημη διαταγή απαγόρευσης αθλητικής δραστηριότητας εντός συνόρων, που θα σημαίνει ότι οι διοργανώσεις δεν θα μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από μία καθορισμένη ημερομηνία, που θα κάνει εφικτή την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν πριν από την έναρξη της επόμενης.

- Μετά από ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που θα καταστήσουν την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν αδύνατη, αφού θα θέτουν σε κίνδυνο την μακρόχρονη οικονομική σταθερότητα της εγχώριας διοργάνωσης ή των συλλόγων της.

Αν μία εγχώρια διοργάνωση τερματιστεί πρόωρα για ανυπέρβλητους λόγους που συμπίπτουν με τις άνωθεν προϋποθέσεις, τότε η UEFA θα ζητήσει από τις εθνικές ομοσπονδίες να επιλέξουν τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στα Κύπελλα Ευρώπης της σεζόν 2020-21, με βάση τις αθλητικές τους επιδόσεις στην σεζόν 2019-20 στις εγχώριες διοργανώσεις.

- Η διαδικασία της επιλογής αυτών των ομάδων θα πρέπει να είναι βασισμένη σε αντικειμενικές, διαφανείς και αμερόληπτες αρχές. Οι εθνικές ομοσπονδίες και οι λίγκες θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν τις τελικές θέσεις στα εγχώρια πρωταθλήματα τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε διοργάνωση.

- Η τελική απόφαση των διαθέσιμων θέσεων για τις διοργανώσεις της UEFA θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους φορείς σε εγχώριο επίπεδο. Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί ή να αξιολογήσει την πρόσβαση σε οποιοδήποτε σύλλογο προτείνεται για ευρωπαϊκή συμμετοχή από κάποια εθνική ομοσπονδία μετά από ένα πρωτάθλημα που έχει τερματιστεί πρόωρα ιδίως όταν: 

- Οι εγχώριες διοργανώσεις δεν έχουν τερματιστεί πρόωρα με βάση τις αιτιολογίες που έθεσε ως αποδεκτές η UEFA ή με αιτιολογία που θα έχει ως βάση λόγους δημόσιας υγείας.

- Οι ομάδες επιλέχθηκαν μετά από μία διαδικασία που δεν ήταν αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη, ώστε οι επιλεγμένοι σύλλογοι να θεωρούνται ότι δεν έχουν επιλεγεί με βάση τις αθλητικές τους επιδόσεις.

- Υπάρχει μία δημόσια αίσθηση αδικίας σε ότι αφορά την επιλογή μιας ομάδας.

UEFA EURO 2020

Μετά την ματαίωση του UEFA EURO 2020 και την μετάθεση του για το καλοκαίρι του 2021 και μετά από εσωτερικές συσκέψεις, αλλά και συζητήσεις με αρμόδιους φορείς, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε ότι η διοργάνωση θα εξακολουθήσει να ονομάζεται ως UEFA EURO 2020.

Η απόφαση επιτρέπει στην UEFA να διατηρήσει την αρχική μορφή της διοργάνωσης και να γιορτάσει τα 60ά γενέθλια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (1960-2020).

Επιπροσθέτως με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του τρόπου με τον οποίο ολόκληρη η ποδοσφαιρική οικογένεια ενώθηκε για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και τις δύσκολες στιγμές που ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά και ο πλανήτης πέρασαν μέσα στο 2020.

Η συγκεκριμένη επιλογή ταυτίζεται με την δέσμευση της UEFA να καταστήσει την διοργάνωση του Euro 2020 βιώσιμη χωρίς να υπάρξουν επιπλέον οικονομικές απώλειες. Πολλά επώνυμα υλικά είχαν ήδη παραχθεί πριν από την απόφαση ματαίωσης. Μία αλλαγή στο όνομα της διοργάνωσης θα σήμαινε την καταστροφή και την αναπαραγωγή τέτοιων αντικειμένων.

UEFA European Under 21 Championship

Η Επιτροπή δέχθηκε ότι διάφορες επιλογές για αναδιάταξη ή ματαίωση της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν από την Επιτροπή Εθνικών Διοργανώσεων στις 11 Μαΐου με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή στις 27 Μαΐου του 2020.

Η επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA ορίστηκε για τις 27 Μαΐου του 2020.

ΠΗΓΗ: sdna.gr

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ