(Intime)

Η έκθεση-σοκ της ερευνήτριας Σπανού: «Διαιτητές πρόθυμοι να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό»

Τελευταία Ενημέρωση
Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας σοκάρουν και φανερώνουν τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου την τριετία 2012-2015

Σοκάρει η έκθεση των 28 σελίδων από την πρωτοδίκη, Παναγιώτα Σπανού, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ και όσα περιγράφει για τη δράση της αποκαλούμενης -βάσει βουλεύματος- «Συμμορίας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τριετία 2012-2015, και τα οχτώ πρόσωπα που είναι κατηγορούμενα σε ποινικό επίπεδο αλλά πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα και με την αθλητική δικαιοσύνη. Εκθεση, «έπειτα από την διαδικασία διερεύνησης που κινήθηκε αυτεπάγγελτα με αφορμή το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών», στην οποία το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, προτείνει τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού ως υπαίτιου για τις πράξεις του «αξιωματούχου» της Βαγγέλη Μαρινάκη, του Ατρόμητου και τις βαριές τιμωρίες του ιδιοκτήτη της ομάδας του Πειραιά και άλλων φυσικών προσώπων, σύμφωνα με το βούλευμα.

Η απάντηση που δίνεται στο ερώτημα γιατί δημιουργήθηκε η «Συμμορία» είναι η εξής στην εισήγηση της Σπανού: «Είναι κοινώς γνωστό ότι το ποδόσφαιρο ως άθλημα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ώστε να ασχοληθούν ενεργά με μία ποδοσφαιρική ομάδα επενδύοντας χρήματα με σκοπό να απολαύσουν τα ανάλογα κέρδη. Σκοπός των μεγάλων ποδοσφαιρικά ομάδων και των ιδιοκτητών τους είναι μεταξύ άλλων να κατακτήσουν το πρωτάθλημα Ελλάδος ή έστω να καταλάβουν τη δεύτερη θέση που θα τους επιτρέπει να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη όπως τη χρηματοδότηση της ΟΥΕΦΑ που κατά τα έτη 2012-2015 ανέρχονταν ετησίως στο ποσό των 15.000.000 ευρώ, τα δικαιώματα από την τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση των αγώνων που συμμετέχουν καθώς και τις χορηγίες που απολαμβάνουν από μεγάλες επιχειρήσεις και τις κατά καιρούς επιχορηγήσεις από την ΕΠΟ. Οι δε, μικρότερες ομάδες επιδιώκουν εύλογα να ανέβουν σε αγωνιστική κατηγορία ώστε να απολαύσουν τη δόξα και τα ανάλογα οφέλη».

Η δράση

Στη συνέχεια της έκθεσης γίνεται λεπτομερής αναφορά στη δράση της λεγόμενης «Συμμορίας», αρχής γενομένης από τη συνάντηση στο Χίλτον τον Δεκέμβρη του 2011, περίπου ένα χρόνο δηλαδή πριν από τις εκλογές της ΕΠΟ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο των ανωτέρω επιδιώξεων δημιουργήθηκε στα τέλη του έτους 2011 μια ομάδα ατόμων με σκοπό την ανάδειξη του Γεωργίου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ και τον έλεγχο στη συνέχεια της ΚΕΔ και των διαιτητών που αυτή θα όριζε. Ειδικότερα στις 19-12-2011 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Χίλτον στο κέντρο της Αθήνας, μια συνάντηση όπου παρευρέθηκαν ο τότε πρόεδρος της ομάδας του Ολυμπιακού και ισχυρός επιχειρηματίας Ευάγγελος Μαρινάκης, ο Γεώργιος Σαρρής, ο Νικόλαος Προύντζος, ο Αριστείδης Σταθόπουλος, ο Θόδωρος Κουρίδης και ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου υπό τις προαναφερόμενες ιδιότητες τους, και συζητήθηκε έντονα το ζήτημα της αντικατάστασης του έως τότε προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου υπό τον Γεώργιο Σαρρή. Ακολούθως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όλοι οι ανωτέρω συνεργάστηκαν μεταξύ τους και επιδόθηκαν σε έναν επιτυχή αγώνα με κατάληξη την ανάδειξη του Γεώργιου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ τον Οκτώβριο του 2012».

«Αγόραζε παίκτες για να ενισχύει τις ομάδες»

Επίσης τονίζεται ότι: «Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ευάγγελος Μαρινάκης ήδη από το έτος 2010 όταν ανέλαβε πρόεδρος της ομάδας του Ολυμπιακού και κατά τα επόμενα έτη εξαιτίας της οικονομικής του επιφάνειας προσέλκυε μεγάλο αριθμό διοικητικών παραγόντων μικρότερων ομάδων στις οποίες και έδειχνε εύνοια ώστε να τις χρησιμοποιεί αναλόγως για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Ειδικότερα, αγόραζε από αυτές παίκτες για να τις ενισχύσει οικονομικά και στη συνέχεια δάνειζε αυτούς στις εν λόγω ομάδες ώστε να ανέβουν αγωνιστικά, δημιουργώντας  με αυτό τον τρόπο μια σχέση εξάρτησης μεταξύ τους».

«Το άρμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός»

Και συνεχίζει η κ. Σπανού στην εισήγηγή της: «Οπως προκύπτει δε, από τις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις της Αικατερίνης Τσιαμούρα και Αλέξιου Κούγια ενώπιον του Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών Κορέα Αριστείδη, Αλαφούζου Ιωάννη και Βελλή Σταμάτιου, και την απομαγνητοφώνηση συνομιλιών διαφόρων παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, που αναφέρονται στο με αριθμό 1692/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, είχαν προσαρμοστεί στο άρμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μεταξύ άλλων οι ΠΑΕ Αρης Θεσσαλονίκης, ΠΑΣ Γιάννινα, Εργοτέλης, ΟΦΗ, Πλατανιάς, Βέροια, Λεβαδειακός, Κέρκυρα και Καλλονή και ακολουθούσαν πιστά τις επιλογές του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού Ευάγγελου Μαρινάκη, απολαμβάνοντας την εύνοια αυτού, καθώς και διάφορες εξυπηρετήσεις θεμιτές ή αθέμιτες».

«Επιρροή σε Ενώσεις»

Παράλληλα σημειώνεται ότι «Εκτός δε των ΠΑΕ μεγάλη επιρροή διέθετε ο τελευταίος και στις διοικήσεις δεκάδων, από τις 56 συνολικά  Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων που αποτελούσαν μέλη της ΕΠΟ την οποία επιρροή μπορούσε να χρησιμοποιήσει για η λήψη των αποφάσεων που επιθυμούσε στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Έτσι, ως προελέχθη, αξιοποίησε την επιρροή αυτή, για την ανάδειξη με τη σύμπραξη και των οχτώ πρώτων εκ των προαναφερόμενων στης αρχή της παρούσας συγκατηγορούμενών του, του Γεωργίου Σαρρή, στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου 2012 ως προέδρου της ΕΠΟ».

«Διαιτητές πρόθυμοι να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό»

Ακόμη σε άλλο σημείο αναφέρονται τα εξής: «Περαιτέρω, η ανάδειξη του Γεωργίου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ το έτος 2012 είχε ως αποτέλεσμα, την ανάμειξη αυτού στην κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας της ΚΕΔ για τις επόμενες αγωνιστικές περιόδους 2013-14 και 2014-15, ώστε να περιληφθούν στους σχετικούς πίνακες, μεταξύ άλλων και διαιτητές πρόθυμοι να βοηθήσουν με τη διαιτησία τους την ομάδα του Ολυμπιακού και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της «Ένωσης» των οκτώ  πρώτων κατηγορουμένων. Είχε προηγηθεί άλλωστε, παρόμοια ανάμειξη του Γεωργίου Σαρρή στην κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας του έτους 2012-13 όπως κατήγγειλε ο κατά το χρόνο εκείνο, αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας, στην από 11-2-2015 ένορκη κατάθεση του».

Πηγή: SDNA

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ