Ο υφυπουργός Αθλητισμού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης (Intime)

Αυγενάκης: «Αυτή την ώρα δεν συζητάμε καμία ημερομηνία για τη Super League»

Συνέντευξη Τύπου για την επανεκκίνηση του αθλητισμού μέσω τηλεδιάσκεψης παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος τόνισε ότι τα πρωταθλήματα θα αρχίσουν εφόσον το εισηγηθούν οι επιστήμονες

Συνέντευξη Τύπου για την επιστροφή του αθλητισμού στην κανονικότητα έδωσε μέσω τηλεδιάσκεψης ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», ενώ πρόσθεσε αναφορικά με την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων και του αθλητισμού γενικότερα πως οι αποφάσεις θα παρθούν «με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού: «Ολοι ξέρουμε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η πορεία στη γέφυρα που άνοιξε σήμερα θα αξιολογείται καθημερινά. Θα πηγαίνουμε σταδιακά. Η πανδημία μας έφερε όλους πιο κοντά. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στην αθλητική οικογένεια, αγκάλιασε το μήνυμα "μένουμε στο σπίτι". Εχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.200 φιάλες αίμα. Σήμερα συγκεντρώθηκαν 48 φιάλες. Στις δημοπρασίες που γίνονται έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50.000 ευρώ.

Για την επιστροφή στην κανονικότητα, επιστρέφουμε σιγά-σιγά. Ο κορονοϊός δεν έφυγε. Συστήσαμε δυναμικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Εχουμε αποστείλει τα εξής: Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης σε Οργανωμένους Αθλητικούς Χώρους, Έντυπο Ιατρικού Ιστορικού Αθλητή/ Αθλήτριας, Έντυπο Ιατρικού Ιστορικού Τεχνικού Προσωπικού, Πρωτόκολλα Απολύμανσης.

Αν απαιτηθεί τηλεδιάσκεψη με τη Σούπερ Λιγκ και τις 14 ΠΑΕ είναι αυτονόητο ότι θα το κάνουμε άμεσα. Εχουμε στείλει από 15.000 μάσκες και 15.000 γάντια μιας χρήσεως, 700 λίτρα αντισηπτικό και 25 ειδικά θερμόμετρα για μέτρηση εξ αποστάσεως. Στείλαμε σήμερα στη Σούπερ Λιγκ 1 οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την έναρξη επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το ενδιαφέρον όμως, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η Σούπερ Λιγκ 1 αιτήθηκε στις 29 Απριλίου σταδιακή άρση μέτρων. Αντίστοιχο αίτημα έγινε και από τον ΠΣΑΠ. Ετσι, επιτρέπονται από αύριο οι ατομικές προπονήσεις ποδοσφαιριστών σε ολιγομελή γκρουπ 6-8 ατόμων. Η προπόνηση θα αφορά αυστηρά στην επαναφορά της φυσικής κατάστασης των αθλητών, στην ενδυνάμωση και στη βελτίωσης ατομικής τεχνικής, βάσει του γενικού υγειονομικού πρωτοκόλλου της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της διοργανώτριας αρχής.

Είμαστε αποδέκτες πολλών μηνυμάτων που εκδηλώνουν απορίες, άγχος, πιέσεις, και γκρίνια κάποιες φορές, για τα αθλήματα που δεν ξεκινούν ή για το πότε θα ξεκινήσουν. Σε καθημερινή βάση παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η επανεκκίνηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, αυτό είναι σαφές. Το πότε θα ξεκινήσει το κάθε άθλημα αποφασίζεται με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Τους ακούμε μέχρι τώρα και δεν χάσαμε. Θα στείλουμε κλιμάκια σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ. Η πλήρης άρση των μέτρων δεν γίνεται να απαντηθεί σήμερα. Δεν υπάρχει ημερομηνία.

Ο δεκάλογος της επανεκκίνησης

Ο δεκάλογος για την επανεκκίνηση του αθλητισμού έχει ως εξής:

1. Τηρούμε κατάλογο για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση. Διαμορφώνουμε μια είσοδο.

2. Διεξάγουμε έλεγχο των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου με το πρόσφατο ιστορικό τους. Πέραν των αθλητών, όλοι οι υπόλοιποι φοράνε μάσκες.

3. Κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από κάθε άλλο άτομο. Δεν κάνουμε χειραψίες ή εναγκαλισμούς. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

4. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τα δικά μας αθλητικά είδη, τα οποία πλένουμε στο σπίτι μας.

5. Προτιμάμε τη μεταφορά προς και από τον αθλητικό χώρο με το δικό μας μέσο μεταφοράς. 

6. Ενημερώνουμε άμεσα σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας και υπέρμετρης κόπωσης ή έχει κάποιος από την οικογένειά μας.

7. Αν έρθουμε, στη διάρκεια της προπόνησης, σε επαφή με άλλο άτομο, αρχικά πλένουμε τα χέρια μας διεξοδικά ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και στη συνέχεια ξεπλένουμε το πρόσωπο μας με άφθονο νερό.  Όσον αφορά στη χρήση οργάνων απολυμαίνονται, μετά τη χρήση ανά αθλητή.

8. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δικά μας μπουκάλια με νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.

9. Τα αποδυτήρια, τα ντους, το κλειστό γυμναστήριο και τα κυλικεία της εγκατάστασης παραμένουν κλειστά. Αποφεύγουμε τις τουαλέτες.

10. Αν τα ρούχα προπόνησης απολυμαίνονται από την ομάδα, τα βάζουμε σε μια πλαστική τσάντα και τα αφήνουμε στη μέριμνα του συλλόγου.

Στις πρώτες ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης είναι ένα μεγάλο μέρος της αθλητικής οικογένειας. Ειμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους αθλητικούς φορείς. Είμαστε αποφασισμένοι ως υφυπουργείο Αθλητισμού να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αρμόδιες για να απαντήσουν είναι οι διοργανώτριες αρχές για το πώς θα γίνουν τα πλέι οφ. Σε ποια μορφή, αν είναι σε φάιναλ 8 και σε ποια έδρα».

Μαυρωτάς: «Εβδομάδα με την εβδομάδα θα αξιολογούμε τα πράγματα». 

Παξινός (υγειονομική επιτροπή): «Για την επιστροφή σε ανοικτούς αγώνες θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας και θα αποφασιστεί από τους επιστήμονες. Όταν θα είμαστε βέβαιοι ότι η εξάπλωση του κορονοϊού έχει μειωθεί σημαντικά, φαντάζομαι ότι το υπουργείο Υγείας θα δώσει το "οκ".»

Για εκλογές στις Ομοσπονδίες: Θα μας απασχολήσει στο πολύ άμεσο μέλλον, στις επόμενες εβδομάδες. Ειμαστε σε διάλογο με όλο τον αθλητικό κόσμο και θα απαντήσουμε σύντομα.

Για τα τεστ στους ποδοσφαιριστές: Μαυρωτάς (ΓΓΑ): «Όσες χώρες μελετούν επανέναρξη έχουν βάλει το μοριακό τεστ. Αυτό που θα κάνουμε είναι περιοδικοί δειγματολογικοί έλεγχοι. Αν κάθε διοργανώτρια αρχή, θέλει να γίνεται τεστ πιο συχνά, αυτό είναι δικαίωμα της». 

Αυγενάκης: «Δεν γίνεται να έχουμε αστυνομικό σε κάθε γήπεδο. Είμαστε βέβαιοι ότι κανένας δεν θα ρισκάρει τις οικογένειες των μελών των ΠΑΕ. Η διοργανώτρια αρχή έχει την ευθύνη ελέγχου. Αναμένουμε τις αποφάσεις της Σούπερ Λιγκ 2 για να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, κι εδώ είμαστε. Εδώ είμαστε να αξιολογήσουμε τι συμβαίνει και τι πρέπει να διορθώσουμε». 

Σαρόγλου (υγειονομική επιτροπή): «Είναι μια κρίσιμη περίοδο. Ενδιαφερόμαστε ώστε την περίοδο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου που θα έχουμε σίγουρα την εποχική γρίπη, να μην έχουμε παράλληλα και κορονοϊό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανάλογες είναι και οι δράσεις για τον αθλητισμό».

Σχέδιο για στήριξη επαγγελματικού ποδοσφαίρου: «Είμαστε ανοικτοί και συνεργάσιμοι σε οτιδήποτε λογικό φτάνει σε εμάς από διοργανώτριες αρχές. Είμαστε εδώ, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Καταλαβαίνουμε, κατανοούμε και πάμε βήμα βήμα». 

Αυγενάκης: «Δεν βιαζόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να κάνουμε πισωγύρισμα. Αν δεν μπορούν να ακολουθήσουν πρωτόκολλα, να μην ανοίξουν τις εγκαταστάσεις».

Τι θα συμβεί αν υπάρξει κρούσμα

Τσακρής (υγειονομική επιτροπή): «Θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι για να δούμε αν υπάρχει κάποια εστία στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι και πριν από τους αγώνες. Πολλά νέα άτομα μπορεί να είναι ασυμπτωματικά. Έχει ιδιαίτερη σημασία ο σχεδιασμός και η οργάνωση των ελέγχων»...

Τι γίνεται αν βρεθεί κάποιο θετικό δείγμα - Τσακρής (υγειονομική επιτροπή): Το εξετάζουμε. Βλέπουμε τι γίνεται και στις άλλες χώρες, αν έχουμε κάποιο θετικό δείγμα, θα πρέπει να γίνει ιχνηλάτιση, αν έχει έρθει σε επαφή με συναθλητές του. Η λογική λέει ότι όλοι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες. Είμαστε σε συζητήσεις για την καλύτερη πρακτική για να μην έχουμε διαταραχή του πρωταθλήματος, κοιτάζοντας παράλληλα και την υγεία των παικτών». 

Αυγενάκης: «Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο, έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Πράττουμε το καλύτερο με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και της αθλητικής κοινότητας. Δεν θα βιαστούμε να πάρουμε αποφάσεις. Δεν πιέζουμε, ούτε και απαιτούμε κάποιον να μπει στον στίβο. Εμείς βάζουμε το πλαίσιο»...

Για το χρονοδιάγραμμα για επανέναρξη του πρωταθλήματος - Αυγενάκης: «Θα εξαρτηθεί από την πορεία των πραγμάτων». 

Αν θα υπάρξει οριστική διακοπή του πρωταθλήματος εφόσον υπάρξει κρούσμαΜαυρωτάς (ΓΓΑ): Είναι θέμα της διοργανώτριας αρχής. Το επεξεργαζόμαστε.

Σαρόγλου (υγειονομική επιτροπή): «Μόλις παρουσιαστεί κρούσμα, θα γίνει η ιχνηλάτιση. Δεν θεωρω πιθανό ότι θα δοθεί εντολή για διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης».

Εξαδάκτυλος (υγειονομική επιτροπή): «Αν υπάρχουν πολλαπλά κρούσματα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να έχουμε μια ψυχραιμία. Οι αθλητές είναι νέοι και υγιείς, και μπορεί να  περάσουν τη νόσο χωρίς να το αντιληφθούν».

Για το αν ασκήθηκαν πιέσεις σε υπουργούς για επανέναρξη του πρωταθλήματος- Αυγενάκης: «Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια πίεση σε υπουργούς για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα από από τις ΠΑΕ. Αν έχει συμβεί είναι καταδικαστέο».

Αν υπάρχει πλάνο για αγώνες σε 2-3 γήπεδα - Αυγενάκης: «Παραμένουμε στη διάθεση της Σούπερ Λιγκ 1, εδώ είμαστε για να ακούσουμε. Είναι θέμα των διοργανωτών, οτιδήποτε θετικό είναι να ενισχύσει το πρωτάθλημα, είναι αυτονόητο ότι θα το στηρίξουμε».

Για το αίτημα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για ασφάλιση των εργαζομένων στον αθλητισμό από κορονοϊόΑυγενάκης: Εχει απαντηθεί εγγράφως το ερώτημα που έγινε από τον ΠΑΟΚ.

Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για στήριξη αθλημάτων εκτός ποδοσφαίρου;

Αυγενάκης: «Δεν είπα ποτέ "ξεχάστε την ΕΡΤ" σε πρόσφατη συνέντευξή μου. Παραποιήθηκαν τα λεγόμενα μου. Πρέπει να εμπλουτίσει το πρόγραμμα της με περισσότερα αθλήματα ώστε και αυτά με τη σειρά τους να απευθυνθούν σε χορηγούς. Έχουμε ήδη επεξεργαστεί το πλαίσιο. Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε ανακοινώσεις. Ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται προσωπικά για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Να μείνει ήσυχη η αθλητική κοινότητα, τρέχουμε με έναν πιο γρήγορο ρυθμό και καταφέραμε πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα». 

Για αθλητικό νομοσχέδιο: «Είναι σε τελικό στάδιο, αφορά λέσχες φιλάθλων, οπαδική βία, προπονητές και εφαρμογή της σύμβασης "Μακόλιν", τροποποίηση διατάξεων του ισχύοντος νόμου».

Για το σενάριο περί τέλεσης της Ευρωλίγκας στην Αθήνα εφέτος - Αυγενάκης: «Δεν έχουμε επίσημη πρόταση από την Ευρωλίγκα, θα εξετάσουμε τα πάντα με καλή διάθεση. Οτιδήποτε ενισχύει την αθλητική δραστηριότητα θα το στηρίξουμε».

Αυγενάκης: «Είναι νωρίς για να δοθεί το πράσινο φως μέσα στο καλοκαίρι για διοργανώσεις όπως το ξέραμε. Διοργάνωση σημαίνει κόσμος κοντά ο ένας τον άλλον, πάμε βήμα βήμα».

Για προϋπολογισμούς και χρηματοδότηση Ομοσπονδιών - Αυγενάκης: «Εφαρμόσαμε διαφάνεια και αξιοκρατία στη χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών. Θα δοθούν 18 εκατομμύρια για πρώτη φορά. Η χρηματοδότηση θα γίνει απευθείας στα ερασιτεχνικά σωματεία, όχι μέσω των Ομοσπονδιών. Συναντώ ένα όψιμο ενδιαφέρον από Ομοσπονδίες, ίσως και εν όψει εκλογών». 

Ερώτηση: Τι απάντηση δόθηκε στον ΠΑΟΚ;

Αυγενάκης: «Δεν είναι κρατικό μυστικό, μετά τη συνέντευξη Τύπου θα σας δοθεί».

Ερώτηση: Η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αθλητισμού;

Αυγενάκης: «Για πρώτη φορά η Πολιτεία αποφάσισε άμεσα μέτρα στήριξης και για την αθλητική κοινότητα. Ο ΟΑΕΔ δίνει το 1,8% των θέσεων που δημιουργεί, για θέματα του αθλητισμού. Διεκδικούμε χρήματα από σειρά προγραμμάτων. Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια, τρέχουμε και αναζητούμε χρήματα. Δεν έρχεται κάτι μόνο του. Συνεργαζόμαστε, η Ελλάδα έχει μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε». 

Μαυρωτάς: «Και στην κρίση του 2008-10 ο αθλητισμός άντεξε. Νομίζω ότι θα αντέξει και τώρα με τον κορονοϊό. Ο αθλητισμός μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την πολύ καλή εικόνα της χώρας μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ερωτηση: Βασικός στόχος η υγεία των αθλητών. Υπάρχει ενδεχόμενο ένας αθλητής να είναι ασυμπτωματικός. Πως μπορεί να ξεκινήσουν αγώνες, πως θα γίνει μαρκάρισμα. Μπορεί να ξεκινήσουν αγώνες προτού βρεθεί εμβόλιο;

Μαυρωτάς: «Και στο τρόλεϊ και στο λεωφορείο έρχεται κοντά ο ένας στον άλλο. Αυτό που έχει σημασία είναι οι κανόνες ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο». 

Τσακρής (υγειονομική επιτροπή): «Απόλυτα ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς. Θα έπρεπε να είμαστε κλεισμένοι σε ένα σπίτι για να είμαστε 100% σίγουροι. Η ζωή όμως, πρέπει να συνεχίσει. Στα ομαδικά αθλήματα, πρέπει τα μέτρα να είναι πιο λεπτομερή και να υπάρχει εργαστηριακός έλεγχος»...

Μαρίνος (υγειονομική επιτροπή):  «Η επιτροπή θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επανεξετάζει την κατάσταση».

Αυγενάκης: «Εμείς δεν πιέσαμε κανεναν για να ολοκληρώσει ή να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα. Αυτή την ώρα δεν μιλάμε για καμιά ημερομηνία. Είχαμε μια απόφαση του ΔΣ της Σούπερ Λιγκ 1 και μια απόφαση του ΠΣΑΠ, τη συζητήσαμε και καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση. Αν στην πορεία δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, εδώ είμαστε.... Μένουμε μακριά από την ένταση και κοιτάζουμε τη δουλειά μας». 

Ερώτηση: Κρίνεται απαραίτητο να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά γυμναστήρια ώστε οι επαγγελματίες μπασκετμπολίστες να επανακτήσουν τη φυσική τους κατάσταση και να μην πάνε κατευθείαν στην προετοιμασία της νέας σεζόν, πράγμα που θα είναι επικίνδυνο για πολλαπλούς τραυματισμούς;

Μαυρωτάς (ΓΓΑ): «Αυτό θα είναι σε μια επόμενη φάση, ήδη στις οδηγίες υπάρχουν κάποια πράγματα. Η φυσική κατάσταση μπορεί να γίνει και σε ανοικτά γήπεδα. Σε επόμενη φάση θα δούμε και τα κλειστά γήπεδα». 

Αυγενάκης: «Δεν παρεμβαίνουμε εμείς σε κανένα όργανο, οι Ομοσπονδίες, οι Λιγκες θα αποφασίσουν τι είναι το καλύτερο να κάνουν, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα. Γι' αυτό το λόγο περάσαμε αυτή τη διάταξη που την ακολούθησαν οι περισσότεροι εκ των ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μαυρωτάς: «Ο ρόλος ο δικός μας είναι να βάλουμε το πλαίσιο. Για το ποιος θα πληρώνει τα τεστ, υπάρχουν κάποια που θα τα πληρώσουν οι ομάδες, η Πολιτεία θα αναλάβει τον περιοδικό έλεγχο και αν χρειαστεί να αυξήσουμε αυτά τα τεστ τότε θα δούμε πώς η ΓΓΑ μπορεί να συνδράμει».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ