Δεν υπάρχει κενή μπασκέτα ούτε για...δείγμα στα ανοικτά γήπεδα

«Διψάει» για άθληση η νεολαία: «Πλημμύρισαν» με κόσμο τα ανοικτά γήπεδα της Θεσσαλονίκης

Τελευταία Ενημέρωση
Μιλούν υπεύθυνοι Ακαδημιών που δικαιολογημένα ίσως αναρωτιούνται:«Εμείς για ποιο λόγο παραμένουμε ακόμη κλειστοί;»

Οι μέρες της καραντίνας αποτελούν παρελθόν, η νεολαία δεν βρίσκει διέξοδο μόνο στα πάρκα και στις πλατείες αλλά και στα ανοικτά γήπεδα άθλησης. Εκεί όπου σε καθημερινή βάση -ειδικά τώρα που ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες – τα παιδιά δίνουν ραντεβού για να διοχετεύσουν την ενέργεια τους παίζοντας το αγαπημένο τους άθλημα.Το «ethnos.gr» επισκέφθηκε μερικά από τα ανοικτά γήπεδα της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν πως σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων περίπου δεν υπήρχε μπασκέτα κενή ούτε …για δείγμα.

Στα γηπεδάκια που βρίσκονται επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην παραλιακή περίπου 40 άτομα απολάμβαναν το μπάσκετ με θέα στον Θερμαϊκό κόλπο. Μπορεί οι πόρτες  να παραμένουν κλειστές, όμως μια μεγάλη τρύπα που δημιουργήθηκε στο συρματόπλεγμα βοηθάει στην είσοδο των αθλητών.

Λίγο πιο κάτω, σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα το μόνο που άκουγες στις γεμάτες αυλές τους, ήταν το χτύπημα της μπάλας και τις φωνές των χαρούμενων παιδιών.Το ιστορικό Ποσειδώνιο όπου μεγάλωσαν γενιές και γενιές πιτσιρικάδων  που λάτρεψαν το μπάσκετ παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων του …κοινού. Την Δευτέρα 11/5 στις 7.20 μ.μ. καμιά από τις 20 συνολικά μπασκέτες που διαθέτει η περιοχή δεν ήταν κενή. Κατειλημμένο  ήταν και το γήπεδο βόλεϊ ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχαν τρία γκρουπ ατόμων που ακολουθούσαν πρόγραμμα γυμναστικής με την ανάλογη καθοδήγηση δασκάλου.

d7.jpg
Ανοικτό γήπεδο του Ποσειδωνίου, την Δευτέρα 11/5
d2.jpg
Οι μπασκέτες στην παραλιακή οδό Θεσσαλονίκης

Το αδιαχώρητο και στην περιοχή του «Γαλαξία». Στην  Σκρα στην Αρετσού Θεσσαλονίκης  τα παιδιά διασκεδάζουν στην φιλόξενη αυλή του σχολείου. «Τα περισσότερα από τα παιδιά που βλέπετε εδώ παίζουν σε ομάδες. Οι ομάδες  παραμένουν κλειστές οπότε, έρχονται εδώ να ξεδώσουν. Αν κάναμε προπόνηση ανά γκρουπ εκτιμώ πως θα διαχειριζόμασταν με μεγαλύτερη ασφάλεια και υπευθυνότητα το θέμα», λέει στο ethnos.gr ο Υπεύθυνος του τμήματος μπάσκετ της Αρετσούς Δημήτρης Πετρόπουλος.

Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής: Κάτω από αυτές τις συνθήκες έχει νόημα να μην δίδεται στις ομάδες η δυνατότητα να λειτουργήσουν ξανά (με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα) ξανά;

«Για μένα αυτό που συμβαίνει είναι ένα θέατρο του παραλόγου. Θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει σταδιακά και με υπευθυνότητα μια διαδικασία σταδιακής επιστροφής των παιδιών σε προπονήσεις με όλους τους όρους προφύλαξης με αποστάσεις.  Δεν βρίσκω λογική σε πολλά από αυτά που βλέπω να γίνονται. Δεν ξέρω εάν οι υπεύθυνοι έχουν εικόνα από όσα συμβαίνουν στα ανοικτά γήπεδα ανά την Ελλάδα ούτε εάν έχουν κατανοήσει το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργούνται. Είναι μια δημόσια συζήτηση που πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει», δηλώνει ο Υπεύθυνος της Ακαδημίας Μπάσκετ του ΠΑΟΚ (Junior Basketball Program), Γιώργος Βαλαβανίδης.

kk.jpg
Σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων περίπου δεν κενό γήπεδο

«Η διαφορά σε περίπτωση που επιστρέψουμε σε συνθήκες προπονήσεων στα κλειστά είναι πως προσωποποιείται η ευθύνη. Αυτόματα, αν συμβεί κάτι  τότε όλοι θα πουν πως «φταίει το σωματείο». Συμφωνώ ωστόσο πως θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη κάποια βήματα ώστε οι αθλητές των τμημάτων υποδομής να επιστρέψουν ξανά σε ένα πρόγραμμα προπονήσεων. Όπως στο σχολείο όπου καταρτίστηκε ένα πλάνο σταδιακής επανένταξης. Καλό είναι επίσης σε θέματα αθλητισμού να λαμβάνεται η άποψη ανθρώπων ειδικών σε κάθε άθλημα» , λέει ο Γενικός Αρχηγός της Χ.Α.Ν.Θ. Νίκος Κεραμέας.

«Αν υπάρχει λόγος να μένουν κλειστές οι Ακαδημίες τότε να μείνουν κλειστές. Είμαι όμως κι εγώ μάρτυρας εδώ στην Δυτική Θεσσαλονίκη όσων συμβαίνουν στα ανοικτά. Θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ανά μικρά γκρουπ με ειδικό ασκησεολογίο, χωρίς επαφές . Εδώ , έξω βλέπω τα παιδιά παίζουν διπλό κανονικό πέντε εναντίον πέντε με ένταση, με άμυνες… Που υπάρχει τελικά μεγαλύτερη ασφάλεια;» δηλώνει ο ιδρυτής της Ακαδημίας HOPP Γιώργος Μασλαρίνος.

Ο Γιώργος Καράγκουτης υπεύθυνος των Ακαδημιών Ορφέας Ν.Σκοπού από την πλευρά του δηλώνει: «Η εκτίμηση μου είναι πως βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην επιστροφή μας στα γήπεδα με συνθήκες που βέβαια θα είναι πολύ διαφορετικές σε σύγκριση με αυτά που γνωρίζαμε. Απαντώντας στο ερώτημα σας, θα σας πω ότι πράγματι, δεν έχει νόημα να κρατάμε το μπάσκετ κλειστό από την στιγμή που το παιδί ήδη βρίσκει αυτό που θέλει στην γειτονιά του και στην αυλή του σχολείου του.

Οι Ακαδημίες πρέπει να λειτουργήσουν ξανά με υγειονομικούς κανόνες που θα μας γνωστοποιήσουν οι αρμόδιοι. Ίσως είναι και μια ευκαιρία από την στιγμή που οι ομαδικές προπονήσεις άνω των 5-6 ατόμων δεν θα επιτρέπονται, να αντιστρέψουμε το αρνητικό αυτής της συγκυρίας και να το κάνουμε θετικό. Να δουλέψουμε στην ατομική βελτίωση, με ειδικό ασκησεολόγιο , να δουλέψουμε στα βασικά, την ντρίπλα, την πάσα , το σουτ. Κλείνω 10 χρόνια στην προπονητική και θα ήθελα να απευθύνω μια έκκληση στους συναδέλφους προπονητές. Είναι ανάγκη να τηρήσουμε  το υγειονομικό πρωτόκολλο  και τις συστάσεις του ΕΟΔΥ το επόμενο διάστημα να στείλουμε όλοι το μήνυμα της υπευθυνότητας ώστε να νοιώσει ασφάλεια κι ο γονιός που θα εμπιστευτεί τα παιδιά του στο μπάσκετ».

d1.jpg

Ο Νίκος Χασόπουλος(Μαχητές Πεύκων), είναι υπέρ της έναρξης αθλητικής δραστηριότητας στα αγωνιστικά τμήματα: «Η ενημέρωση που έχω είναι πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν τα παιδικά και εφηβικά πρωταθλήματα. Σε πρώτη φάση νομίζω πως πρέπει να δοθεί στις ομάδες η δυνατότητα να λειτουργήσουν με τους νέους κανόνες δίνοντας έμφαση στα τμήματα που ανέφερα. Οι περισσότεροι προπονητές με υπευθυνότητα ετοιμάζουν τα πλάνα τους. Εμείς ήδη μπορούμε να λειτουργήσουμε εάν μας δοθεί η άδεια με αποστάσεις 4 , 4,5 μέτρων με σταθμούς(station) ολιγομελών ατόμων. Λύσεις υπάρχουν και νομίζω πως θα έπρεπε ήδη να έχει προγραμματιστεί η σταδιακή επιστροφή στα γήπεδα».

d5.jpg
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ