(Intime)

Φύσσας: «Δεν μίλησα ποτέ για χειραγώγηση, μόνο για παρέμβαση στο έργο του Σα Πίντο»

Τελευταία Ενημέρωση
Ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής ομάδας και πρώην διοικητικό στέλεχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατέθεσε στη δίκη της Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως και το πρώην μέλος της ΚΕΔ Χρήστος Σάββας

Μετά από δύο άκαρπες συνεδριάσεις (24/6 και 29/6) η εκδίκαση της υπόθεσης «υποβιβασμού» από την Επιτροπή Δεοντολογίας ξεκίνησε κατ’ ουσία την Τετάρτη (1/7) στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, λόγω του ότι μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό παριστάμενων και ως εκ τούτου πληρούνται όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό. Για την υπόθεση της αλλοίωσης αποτελεσμάτων κατηγορούνται 15 φυσικά πρόσωπα και δύο ΠΑΕ, ο Ολυμπιακός και ο Ατρόμητος, με την ερευνήτρια της Επιτροπής Παναγιώτα Σπανού να έχει εισηγηθεί τον υποβιβασμό τους και πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ευρώ σε κάθε μια, ενώ με ισόβιο αποκλεισμό απειλείται και ο μεγαλομέτοχος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τις αγορεύσεις των δικηγόρων των κατηγορούμενων, οι οποίοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και εν συνεχεία συνεχίστηκε με την κατάθεση του άλλοτε διεθνούς ποδοσφαιριστή, Τάκη Φύσσα, ο οποίος χωρίς να πάρει πίσω τίποτα από όσα έχει πει μέχρι τώρα, υποστήριξε ότι κατά την άποψη του ο Πορτογάλος Σα Πίντο υπερέβαλε με τα όσα του είχε πει για τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο το 2015, άποψη που δεν την είχε διατυπώσει τον περασμένο Φεβρουάριο όταν είχε καταθέσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στην ποινική δίκη της υπόθεσης. Σημείωσε επίσης, ότι δεν είχε στοιχεία, ότι δεν μίλησε ποτέ για χειραγώγηση ή στοιχηματισμό, ότι δεν είχε σχέση ο Ολυμπιακός, ότι ο ιδιοκτήτης του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός είναι «κύριος» και ότι μετά τις αλλαγές που είχε κάνει ο Σα Πίντο στον επίμαχο αγώνα, ο Ατρόμητος είχε μειώσει και απειλούσε με ισοφάριση. Επανέλαβε πάντως πως ο Σα Πίντο του είχε πει ότι δέχθηκε πιέσεις πριν από το ματς με τον Ολυμπιακό...

Η κατάθεση Φύσσα στην Επιτροπή Δεοντολογίας:

«Για εμένα είναι η πρώτη φορά που μιλάω ενώπιον αυτής της Επιτροπής. Εχουν συμβεί γεγονότα μετά το 2015 που θέλω να τα ξεκαθαρίσω. Το 2015  παρακολούθησα τον αγώνα από το σπιτι μου, με τις κόρες μου, ο προπονητής στο τέλος να αποχαιρετάει τους παίκτες. Επειδή τον γνώριζα τον κ. Σα Πίντο, την επόμενη μέρα άκουσα ότι παραιτήθηκε και μετά από μέρες τον πήρα τηλέφωνο. Μου είπε όλα αυτά που κατέθεσα στον ανακριτή. Μου είπε ότι πριν τον αγώνα αισθάνθηκε πίεση, ότι δέχθηκε παρέμβαση από Σπανό και Αγγελόπουλο ότι δεν θα έπρεπε να βάλει κάποιους παίκτες στον αγώνα. Το θεώρησε παρέμβαση. Μετά το τέλος του αγώνα αποχαιρέτησε τους παίκτες και την επομένη παραιτήθηκε. Σε συζήτηση που είχα με τον Αλαφούζο του μετέφερα την κουβέντα. Πέρασαν δύο μήνες, δεν έκανα τίποτα, δεν είχα στοιχεία. Ο Αλαφούζος πήγε στον ανακριτή για δική του υπόθεση και είπε ότι του είπα. Με κάλεσε ο ανακριτής και του τα είπα.

Με ρώτησε ο ανακριτής ποια ήταν η κρίση μου. Εκ των υστέρων, επειδή ένας από αυτούς τους παίκτες, ο Κατσουράνης μιλήσαμε και μου είπε ότι ήταν ανέτοιμος. Βλέποντας ξανά το παιχνίδι, σίγουρα υπερέβαλε στα λεγόμενα του απέναντι μου.  Ο Σα Πίντο μετά ξαναγύρισε στον Ατρόμητο και μετά κατάλαβα ότι αποσκοπούσε να μπει στη λίστα μου επειδή ήμουν στον Παναθηναϊκό τότε. Είπε ότι έλεγα ψέματα. Αυτός ο άνθρωπος για κάποιο δικό του λόγο υπερέβαλε και μακάρι να έρθει και να πει για ποιο λόγο το έκανε. Μετέφερα αυτά που μου είπε.  Σίγουρα ήταν απογοητευμένος με την παρέμβαση που του έγινε. Μετέφερα αυτά που είπε προπονητής. Η κρίση μου τότε επηρεάστηκε από την ένταση που μου τα έλεγε. Κλήθηκα να πω αυτά που μου μετέφερε και ήταν πειστικός όταν μου τα είπε. Αυτός ο άνθρωπος, rotation γίνεται, μου είπε ότι έγινε αυτή η παρέμβαση και γιαυτό παραιτήθηκε. Δεν πίστευα ότι θα ειπωθούν στον ανακριτή και όταν με κάλεσε είπα ότι αυτά άκουσα στο τηλέφωνο.

Μετέφερα τα λεγόμενα του, εγώ δεν μίλησα ποτέ για χειραγώγηση. Παρα μόνο ότι ήταν μια παρέμβαση στον προπονητή από τους ανθρώπους που έχουν τις τύχες της ομάδας. Πέρασαν δύο μήνες και δεν είχα κάνει τίποτα μέχρι που με κάλεσε ο ανακριτής. Δεν είδα κάτι, ο Ατρόμητος μείωσε και προσπάθησε να ισοφαρίσει. Μίλησα μόνο με Κατσουράνη και μου είπε ότι ήταν ανέτοιμος. Με τους άλλους παίκτες δεν είχα επαφή. Ο προπονητής μου μίλησε αγωνιστικά και μόνο. Ήμουν διευθυντής ποδοσφαίρου στον Παναθηναϊκό τότε. Ο Αλαφούζος δεν με επηρέασε καθόλου. Το μόνο που με επηρέασε ήταν ότι πήγε και τα είπε στον ανακριτή.  Καμία σχέση δεν έχει με αυτά τα γεγονότα ο Ολυμπιακός, ο Ολυμπιακός πολλές φορές κέρδιζε αν και δεν ήταν καλύτερος. Θεωρητικά ισχυρός στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ο Ολυμπιακός. Υπήρξαν αγώνες παλιά που ένιωθα αδικημένος. Γινόταν συστηματικά αδικίες στην ομάδα μου, δεν εχω κατι συγκεκριμένο να πω για κάποιον αγώνα.

Είπα ότι δεν επαιξε ο Κυβρακίδης, εννοούσα από την αρχή. Ο Ναπολεόνι μπήκε αλλαγή. Δεν εχω μιλήσει ποτέ για χειραγώγηση. Ο Κώστας δεν μου είπε λεπτομέρειες. Μου είπε ότι ήταν ανέτοιμος και αποφασίστηκε να μην αγωνιστεί. Στη θέση του Κυβρακίδη έπαιξε ο Νάστος. Θα έπρεπε να είναι εδώ ο Σα Πίντο να λέει αυτά που μου είπε. Για μένα ποδοσφαιρικά ο Νάστος ήταν πιο έμπειρος. Ο Παπαζογλου που έπαιξε ήταν επίσης ένας καλός ποδοσφαιριστής. Μπορείς να κάνεις rotation, οι αλλαγές δικαιολογούνται. Ήμουν επηρεασμένος από αυτά που είπε ο Σα Πίντο. Μου μετέφερε, δεν μου είπε τους παίκτες, κάθισα είδα ποιοι είχαν πολλές συμμετοχές και δεν έπαιξαν. Ποτέ δεν μίλησα για στοιχηματισμό.

Ο κύριος Σα Πιντο μου τα είπε αυτά. 150%. Είναι ένας καλός προπονητής και είχε κάνει καριέρα. Φυσικά και θα ήθελε να έρθει στον Παναθηναϊκό. Αυτό που θυμάμαι ήταν ότι ο Ατρόμητος δεν είχε καλή απόδοση, και ότι στο τέλος μείωσε και προσπάθησε να ισοφαρίσει. Με τις αλλαγές που έκανε ο Σα Πίντο στον αγώνα, η ομάδα αντέδρασε. Για τον Σπανό, δεν είχα ποτέ πρόβλημα μαζί του. Πάντα πίστευα ότι ήτα κύριος με νοικοκυρεμένο σωματείο. Δεν είχα ποτέ κανένα θέμα μαζί του, προσπαθεί πάντα να δυναμώσει η ομάδα του.

Ναι είπα ότι δεν πήγα στον ανακριτή γιατί δεν είχα στοιχεία. Δεν μεσολάβησε απολύτως τίποτα. Την ημέρα που κλήθηκα, είδα... Μετέφερα αυτά που μου είπε ο Σα Πίντο. Μακάρι να ήταν εδώ να μας τα πει. Μετέφερα αυτά που μου είπε και είπα "κάντε ότι νομίζετε".  Ο Ατρόμητος προσπαθούσε πάντα μέσα στο γήπεδο να κερδίζει. Ετυχε να με πάρει ο ανακριτής και πήγα και είπα αυτά τα πράγματα. Όταν μιλησα με Σα Πίντο, δεν μιλήσα σε κανέναν για δύο μήνες. Το εμπιστεύτηκα στον Αλαφούζο και μετά έγινε ό,τι έγινε».

Σάββας: «Το 2012 είχαν έτοιμους τους πίνακες διαιτησίας ο Δούρος και ο Μπριάκος»

Στο μεταξύ, τη διαφωνία του όχι με τους διαιτητές που επιλέχθηκαν το καλοκαίρι του 2012 στον πίνακα διαιτητών αλλά με το χρονικό διάστημα της επιλογής τους, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές της ΕΠΟ, εξέφρασε το πρώην μέλος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας, στην κατάθεση του στην Επιτροπή Δεοντολογίας για την ίδια υπόθεση. Υποστήριξε μάλιστα, ότι τον πίνακα τον είχαν έτοιμο οι Δούρος, Μπριάκος και ότι ο Κύρος Βασάρας δεν συμμετείχε στους πίνακες. «Τους πίνακες τους είχαν έτοιμους και δεν ήθελαν να το ξέρω. Με κάποιους διαιτητές συμφωνούσα. Οι πίνακες βγήκαν από τον Δούρο και τον Μπριάκο, έπρεπε να βγουν από τρεις. Υπάρχει επιστολή από τον Βασάρα ότι δεν συμμετείχε στην κουβέντα και τη λήψη της απόφασης, μετά έκανε κωλοτούμπα και είπε άλλα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η κατάθεση του: «Τους πίνακες τους είχαν έτοιμους και δεν ήθελαν να το ξέρω. Με κάποιους διαιτητές συμφωνούσα. Οι πίνακες βγήκαν από τον Δούρο και τον Μπριάκο, έπρεπε να βγουν από τρεις. Υπάρχει επιστολή από τον Βασάρα ότι δεν συμμετείχε στην κουβέντα και τη λήψη της απόφασης, μετά έκανε κωλοτούμπα και είπε άλλα. Ήταν μια ομάδα από Κουρίδη, Παπακωνσταντίνου, Σταθόπουλο που είχαν τον έλεγχο του χώρου. Δεν ξέρω αν πουλούσαν εκδούλευση σε προέδρους ΠΑΕ. Σε προέδρους Ενώσεων ναι. Δεν ήθελα να γίνουν οι αξιολογήσεις πριν από τις εκλογές για να μην τις επηρεάσουν, με τους διαιτητές δεν είχα πρόβλημα. Μπορεί να τους επέλεγα και γω. Ήμουν πρόεδρος Ενωσης και έχω υποστεί τα πάνδεινα από αυτή την ομάδα.

Κάποια στιγμή τελείωσαν αυτοί και είχαν το κουμάντο άλλοι. Αφού μου έκαναν εμένα τη ζωή μαύρη, σαν Ενωση και σαν πρόσωπο μετά έφυγαν... Δεν έχω να πω τίποτα για τον κύριο Μαρινάκη. Από την εμπειρία που έχω, οι διαιτητές μπορεί να κάνουν λάθη αλλά δεν μπορώ να πω αν είχαν σκοπιμότητα. Οι αλλαγές στους πίνακες δεν συνέβαλαν στην αλλοίωση αποτελέσματος κάποιου αγώνα.  Αν οι αξιολογήσεις γινόντουσαν στην ώρα τους, μπορεί να τους επέλεγα κι εγώ. Στη συνάντηση στο Hilton δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο που να μπορώ να πω για τον Μαρινάκη. Είχε συγκεκριμένα παράπονα για τον Πιλάβιο, για την προεδρία του, κάποια παράπονα, δεν θυμάμαι συγκεκριμένα τι παράπονα. Διοικητικής φύσεως. Είχε κάποια παράπονα, μας είπε "αν πρέπει να παραιτηθεί" και μεις ειπαμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όλοι ξέραμε ότι δεν μπορεί να φύγει ο πρόεδρος. Όλοι το είπαμε, όσοι ήμασταν εκεί.

Δεν πήραμε καμια απόφαση, μια κουβέντα έγινε. Την περισσότερη ώρα τη κουβέντας εγώ παρακολουθούσα μια συνέντευξη που έδινε ο Πιλάβιος εκείνη την ώρα. Όταν γίνονται συνωμοτικές συναντήσεις γίνονται στα υπόγεια, όχι στο Hilton φάτσα κάρτα. Ο Βασάρας δεν υπέγραψε τους πίνακες το καλοκαίρι του 2012. Εχω την επιστολή και κακώς δεν την έφερα μαζί μου που λέει ότι δεν συμμετείχε στην επιλογή. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο για αγώνες. Η συνάντηση δεν είχε κάτι συνομωσιολογικό. Το λέω καθαρά, ο Γιώργος Σαρρής ήταν το θύμα της ιστορίας, δεν είχε ιδέα από όλα αυτά και έκανε ότι του έλεγαν ο Κουριδης, ο Παπακωνσταντίνου και ο Σταθόπουλος. Ο Προύντζος ήταν αναπληρωματικό κομμάτι.

Υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν μπορώ να πω, έχω βαρεθει τα δικαστήρια. Ήμουν κατηγορούμενος, θέλετε να ξαναβρεθώ; Μπορώ να το ξαναπω ότι ο Σαρρής ήταν το θύμα αυτής της ιστορίας και το πλήρωσε ακριβά.  Ο Σπάθας δεν είχε καμία σχέση με όλα αυτά. Η άποψη μου για τον Ηλία Σπάθα ήταν αρίστη. Πολύ καλός διαιτητής. Εχω αρίστη εντύπωση για τον άνθρωπο και διαιτητή Σπάθα. Είμαι κατηγορηματικός. Ο κύριος Σαρρής το μόνο που ξέρει να κάνει καλά, είναι να βλέπει τους ασθενείς.Ο Προύντζος ήταν αναπληρωματικό μέλος στην ομάδα. Αν χρειαζόταν... Οι διαιτητές έπρεπε να είναι  μέσα στους πίνακες. Μπορεί όλοι αυτοί που αξιολογήθηκαν, αν γινόταν κανονικά η διαδικασία, να αξιολογούνταν. Ο Βασάρας στην επιστολή λέει ότι δεν συμμετείχε στον καταρτισμό».

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ