Ο Λάκης Σημαιοφορίδης(intime)

Σημαιοφορίδης: «Το CAS απέδειξε τον παραλογισμό με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού»

«Άκουσα και κάτι συναδέλφους, να εκφράζουν νομικές αηδίες και θα πρέπει να κρυφτούν και να μην ξαναμιλήσουν», δήλωσε ο γνωστός νομικός

Δικαιωμένος για την άποψη που είχε εκφράσει στο παρελθόν σχετικά με την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας δηλώνει ο γνωστός νομικός Λάκης Σημαιοφορίδης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Libero fm» στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σημαιοφορίδης σημείωσε πως η απόφαση του CAS ήταν για τον ίδιο αναμενόμενη, αναφέρθηκε στον νομικό παραλογισμό που επικράτησε ενώ κατηγόρησε συναδέλφους του πως μπήκαν στην διαδικασία να εκφράσουν «νομικές αηδίες».

 «Αισθάνθηκα δικαιωμένος, γιατί είχα πει ότι πρόκειται για νομικό παραλογισμό και είχα πει ότι η πιθανότερη απόφαση από το CAS, είναι να έχουμε μια ανατροπή της υπόθεσης στην Επιτροπή Εφέσεων για να δικάσει στην ουσία. Έχω κάνει και μια παρακινδυνευμένη πρόβλεψη, η οποία όμως δεν είναι νομικά αβάσιμη, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην υπάρξει ποινή για τον ΠΑΟΚ, γιατί δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο, ακόμα κι αν αποφασιστεί ότι υπάρχει πολυϊδιοκτησία», δήλωσε αρχικά ο κ. Σημαιοφορίδης.

«Είναι αδιανόητο, είναι απίστευτο»

 «Το CAS λέει ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί ως Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο, μία υπόθεση να μη δικάζεται στο ουσιαστικό της μέρος και μία γνωμοδότηση ενός οργάνου που βρίσκεται εκτός αθλητικού-ποδοσφαιρικού πεδίου και κανονισμών, να μετατρέπεται σε απόφαση και μάλιστα δεσμευτική, για δικαστήρια που αποτελούνται από τακτικούς δικαστές. Αυτό είναι ένας νομικός παραλογισμός. Είναι αδιανόητο. Άκουσα και κάτι συναδέλφους, να εκφράζουν νομικές αηδίες και θα πρέπει να κρυφτούν και να μην ξαναμιλήσουν, ότι οι κρίσεις στο ουσιαστικό μέρος, είναι βασικό σημείο κάθε υπόθεσης που αφορά τον ποδοσφαιρικό χώρο και αυτό είναι μία κατευθυντήρια οδηγία τόσο από τη FIFA όσο και από την UEFA, αλλά πρέπει να είναι και μία κατευθυντήρια οδηγία προς τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, για να εκφράζουν την άποψη τους και να παίρνουν αποφάσεις κατά το ουσιαστικό μέρος.

Όχι για ένα τυπικό μέρος, από μία Επιτροπή που βρίσκεται εκτός ποδοσφαιρικού τόξου, η οποία στην ουσία επιβάλλεται σε ΠΑΕ. Αυτό δε μπορεί να υπάρξει, είναι απίστευτο! Όσοι εκφράστηκαν με αυτόν τον τρόπο, θα έπρεπε να ζητήσουν τουλάχιστον συγνώμη, από όλους όσοι παρακολουθούν την υπόθεση, γιατί έχουν πει νομικές αηδίες».

«Με άκουγαν λες και κατέβηκα από άλλο πλανήτη»

Για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας είπε: «Είναι ένα θέμα που έχω θίξει εξ’αρχής πριν από μήνες. Με άκουγαν λες και έχω κατέβει από άλλο πλανήτη. Δεν υπάρχει νομοθετικό πεδίο, δεν υπάρχει κανονιστική πρόβλεψη, για να τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ στον πειθαρχικό κώδικα και στον ΚΑΠ της ΕΠΟ. Αυτό, είναι ένα σημείο που έχει ιδιαίτερη σημασία, κατά το νομικό σκέλος. Μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο... Έχω δικάσει περιπτώσεις, όπου ακριβώς παρά τη διαπίστωση παραβατικής συμπεριφοράς από τους πελάτες μου, δεν τιμωρήθηκαν λόγω της έλλειψης αυτού του κανονιστικού πεδίου, το οποίο πρέπει να υπάρχει, είναι βασική αρχή του δικαίου».

Για την ΕΕΑ δήλωσε: «Ο ρόλος της ΕΕΑ όμως είναι συγκεκριμένος και φτάνει μέχρι σε ένα ορισμένο σημείο. Από εκεί και πέρα καμία απόφαση της, δε μπορεί να είναι δεσμευτική και δε μπορεί να γίνεται στο τέλος, ουσιαστικά, μία δικαστική απόφαση. Αποφάσεις παίρνουν μόνο τα πειθαρχικά όργανα και μόνο αυτά πρέπει να παίρνουν. Το λάθος ήταν εδώ ότι η ΕΠΟ από τη μία πλευρά, κατήργησε τη διάταξη περί ιδιοκτησίας και ουσιαστικά «εκχώρησε» αυτό το δικαίωμα στην ΕΕΑ. Αυτό όμως, δε μπορεί να γίνει και πάλι γιατί η ΕΕΑ, είναι ένα όργανο. Δεν είναι μια ανεξάρτητη αρχή, όπως άκουσα τον κ. Κούγια να λέει. Προφανώς, έχει άγνοια των πραγμάτων... Ξεχνάει ότι έχουμε έναν ποδοσφαιρικό χώρο, ο οποίος έχει το δικό του, ιδιαίτερο, δικαιϊκό σύστημα. Θέλουν να το καταλάβουν μερικοί ή όχι; Για παράδειγμα η λειτουργία του CAS

Ενώ στην ουσία λειτουργεί ως Ανώτατο ποδοσφαιρικό όργανο και θα έπρεπε την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων να τη δικάσει και να λάβει υπόψιν του όλα όσα αυτή είπε, τι κάνει στην ουσία; Μπαίνει από την αρχή και πάλι στην υπόθεση, εισάγει το θέμα σα να ήταν η πρώτη φορά που δικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση, λαμβάνει υπόψιν του μάρτυρες, έγγραφα και οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, που στην περίπτωση της Εφέσεων ή της προσφυγής π.χ. στον Άρειο Πάγο, δε μπορούν να γίνουν.

Στόχος όλων αυτών των επιτροπών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι να προστατεύσουν το άθλημα, αλλά να το κάνουμε μέσα από τη διάγνωση της ουσιαστικής αλήθειας μια διαφοράς και όχι δικονομικων τερτιπιών που έχουμε στην Ελλάδα. Εδώ που μετατρέπουμε μία γνωμοδότηση σε απόφαση. Είναι παράλογα πράγματα αυτά… Γι’ αυτό έβγαλαν και γρήγορα την απόφαση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός. Τα μέλη της επιτροπής μόλις πήραν τις προσφυγές και είδαν το ιστορικό, είχαν κατασταλάξει τι θα κάνουν. Δε χρειάστηκε να το σκεφτούν πάρα πολύ».

«Ήταν μια κρατική παρέμβαση»

Σχετικά με την Επιτροπή Εφέσεων ο κ, Σημαιοφορίδης τόνισε: ''Η Επιτροπή Εφέσεων θα πρέπει να υπεισέλθει στην ουσία του πράγματος, να διαπιστώσει αν υπάρχει πολυϊδιοκτησία, να διαπιστώσει αν υπάρχει κυριαρχική επιρροή, άλλη μία νομική αηδία... Έχει εκφραστεί από κάποιους που μπορώ να τους κάνω οποιαδήποτε ανάλυση, για το τι υπάρχει και αν είναι κυριαρχική επιρροή και αν υπάρχουν και άλλες μορφές της, που κανείς δεν αναφέρεται.  Μπορεί να το εξετάσει και ανάλογα, να επιβάλλει ποινές. Αυτό που έγινε με τη νομοθετική ρύθμιση που μεσολάβησε και βάσει αυτής, η ποινή κυμαίνεται από 5 ως 10 βαθμούς, είναι εντελώς άστοχο.

Η διάταξη που έπρεπε να υπάρξει, είναι ή υποβιβασμός ή αθώωση. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Ήταν μία κρατική παρέμβαση για να πουν ότι κάτι έκαναν. Αυτά που έγιναν στην πορεία, είναι πρωτοφανή, από ανθρώπους άσχετους και πολύ εύκολα θα μπορούσαν να το ξεπεράσουν. Με μια απλή διάταξη περί τροποποίησης που αφορά την ΕΕΑ, θα μπορούσε να λέει ότι η αρμοδιότητα της κρίσης στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας, ανήκει κατά το διαγνωστικό μέρος στην ΕΕΑ, αλλά κάθε ποινή που αφορά την παραβατικότητα, είναι της αρμοδιότητας των πειθαρχικών οργάνων πρώτου και δεύτερου βαθμού και τελικά, τρίτου του CAS και μόνο σε αυτούς. Αυτό, γίνεται εσωτερικό δίκαιο στον KAΠ και τελειώνεις. Δυστυχώς ούτε αυτά μπορούν να κάνουν».

Σχετικά με την παραίτηση των δύο εφετών, Φιλόπουλου και Βρυώνη και τη διαδικασία αντικατάστασης τους: «Εκ των πραγμάτων, φυσικά δεν καταλογίζουμε δόλο, είναι δικαστές. Σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχει μία απόφαση όπως αυτή του CAS που θέτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που αντανακλά στην απόφαση των συγκεκριμένων, είναι λογικό να υπάρχει θέμα. Είχαν μία άποψη η οποία τελικώς καταρρίπτεται από ένα ανώτατο δικαστήριο. Ο ποδοσφαιρικός χώρος και η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι, γιατί πρέπει να προστατεύεται το αυτοδιοίκητο του παγκόσμιου και ελληνικού ποδοσφαίρου. Είδατε ότι με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, οι εκλογές σε όλες τις ομοσπονδίες θα γίνουν με τις νέες διατάξεις, πλην του ποδοσφαίρου. Δεν τολμά κανείς να αντιτεθεί στη FIFA, που έχει τεράστια δύναμη.

Υπάρχουν άλλα τρία μέλη. Δημιουργείται ένα ζήτημα γιατί δεν ξέρω ποιοι θα «τολμήσουν» να δικάσουν την υπόθεση. Είναι ένα πρόβλημα για οποιονδήποτε, το ποδόσφαιρο συνοδεύεται από απίστευτη δημοσιότητα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Δεν ξέρω που θα οδηγήσει αυτό το πράγμα. Αν από τον αρχικό κατάλογο, μπορεί να επιλέξει η ΕΠΟ, κάπως έτσι πρέπει να γίνει. Μπορεί να χρειαστεί να υποβάλλει νέο αίτημα στο Εφετείο για να ορίσει καινούργιους''.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ