Ο Ρολάντο Σεπέδα
Ο Ρολάντο Σεπέδα με το κύπελλο του πρωταθλήματος

ΠΑΟΚ: Η αχαριστία του Σεπέδα οδηγεί τον δικέφαλο στα δικαστήρια

Η απίστευτη ιστορία του Κουβανού βόλεϊμπολίστα που βρέθηκε στη φυλακή για βιασμό και «ξέχασε» την ομάδα που τον βοήθησε να σταθεί και πάλι στα πόδια του

Την έναρξη δικαστικού αγώνα κατά του Κουβανού βολεϊμπολίστα Ρολάντο Σεπέδα που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ και αναδείχτηκε και MVP του πρωταθλήματος 2015-16 ανακοίνωσε η διοίκηση του Α.Σ.ΠΑΟΚ μετά την απρόβλεπτη εξέλιξη που πήραν οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Η διοίκηση του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ συμπαραστάθηκε στον Κουβανό αθλητή όταν βρίσκονταν στη φυλακή της Φινλανδίας με την κατηγορία του βιασμού και από το 2017 σύναψε συμβόλαιο μαζί του με την προοπτική να γυρίσει στην Ελλάδα. Το συμβόλαιο είχε διάρκεια μέχρι το 2022. Στο μεταξύ ο Σεπέδα αποφυλακίστηκε, γύρισε στην Κούβα αλλά λόγω της φύσης του αδικήματος που έπραξε του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ευρώπη και πλέον αγωνίζεται σε ομάδα της Τουρκίας. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ ουδέποτε σταμάτησε να κυνηγά την δικαίωση του αθλητή όμως οΟ Σεπέδα όχι μόνο δεν είπε «ευχαριστώ» στην διοίκηση του ΠΑΟΚ ως ελάχιστη αναγνώριση αλλά μέσω ενός μάνατζερ που ανέλαβε τα δικαιώματα του αποποιήθηκε κάθε δέσμευση έναντι του δικεφάλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΑΟΚ θα γίνει προσφυγή και καταγγελία στην FIVB και σε κάθε αρμόδια αρχή, ενώ στηλιτεύεται και η στάση της FIVB που έχει καθυστερήσει να πάρει θέση για το θέμα.

Η ανακοίνωση του ΠΑΟΚ

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών και το Τ.Α.Α. ΠΑΟΚ βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουν δημόσια στο φίλαθλο κοινό την αντιεπαγγελματική, αντιδεοντολογική και εξόχως παράνομη συμπεριφορά του Κουβανού αθλητή Ρολάνδρο Σεπέδα και του φερόμενου ως εκπροσώπου του εν λόγω αθλητή, κου. Stefano Bartocci Ιταλού μάνατζερ αθλητών πετόσφαιρας ο οποίος καλύπτεται από επίσημη άδεια εκπροσώπησης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλει (FIVB).

cep3.jpg

Όπως είναι γνωστό στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα, ο αθλητής ενεπλάκη σε υπόθεση ποινικού ενδιαφέροντος στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια του θεσμού FIVB World League 2016, η οποία εμπλοκή του, πέραν της ποινής φυλάκισης που του καταλογίστηκε σε σωφρονιστικό ίδρυμα της εν λόγω χώρας με συνέπεια την πολύμηνη απουσία του από την οικογένειά του που παρέμενε στην Κούβα, αποτέλεσε τροχοπέδη στην αθλητική του καριέρα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή, η διοίκηση του ΠΑΟΚ, αφενός από καθαρά ανθρώπινο ενδιαφέρον σε ένα αθλητή που αποτέλεσε μέρος της οικογένειας του συλλόγου μας, δευτερευόντως σεβόμενοι την αδιαμφισβήτητη συνεισφορά του αθλητή σε ένδοξες αθλητικές στιγμές της ομάδας Πετόσφαιρας, δεν παρέμεινε αδρανής.

Διατήρησε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την πλευρά του αθλητή και τα μέλη της οικογενείας αυτού, προκειμένου να συνεισφέρει όπου και όταν, τούτο θα ήταν εφικτό ή απαιτητό, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις του δικαστικού αγώνα προς τη δικαίωσή του.

Η αποφυλάκιση

Όταν τελικά, ο δικαστικός αγώνας στη Φιλανδία έληξε με την αποφυλάκισή του και την τυπική απέλασή του στη γενέτειρα χώρα του, την Κούβα, ο ΠΑΟΚ και ο Πρόεδρός του Θανάσης Κατσαρής ήταν αυτοί, οι οποίοι στάθηκαν στον αθλητή και την οικογένειά του, προτείνοντάς του και τελικά υπογράφοντες από κοινού 5ετές συμβόλαιο επαγγελματικής συνεργασίας, αρχόμενο από το Σεπτέμβριο του 2017 και το οποίο έληγε το έτος 2022, προσφέροντας κατά αυτόν τον τρόπο σε αυτόν και την οικογένειά του, την ευκαιρία να ανακάμψουν σταδιακά από το ατυχές γεγονός που τους στιγμάτισε, τόσο σε οικογενειακό επίπεδο, όσο και σε καθαρά επαγγελματικό.

cep4.jpg

Υπό την ισχύ του 5ετoύς συμβολαίου, όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, ο ΠΑΟΚ έδινε στον αθλητή Σεπέδα το δικαίωμα επανένταξης στο χώρο του βόλεϊ και προσέφερε επαγγελματικό μέλλον και εργασία τόσο στον ίδιον όσο και στην οικογένειά του, αφού στο πλαίσιο της συμφωνίας-στήριξης προς τον αθλητή συμπεριλαμβάνονταν παροχές όπως η διαμονή τους, η εκπαίδευση των παιδιών κλπ., εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την κοινωνική επανένταξη του αθλητή και της οικογενείας του.

Απαγόρευση στην Ευρώπη

Παράλληλα και κατόπιν της επιβληθείσας ποινής απαγόρευσης εισόδου στη ζώνη Σένγκεν από τη χώρα της Φιλανδίας λόγω της φύσεως του αδικήματος που ενεπλάκη, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε ένα πολυδάπανο και επίπονο δικαστικό αγώνα, ενώπιον τόσο των Φινλανδικών Αρχών όσο και της παγκόσμιας ομοσπονδίας FIVB, πάντα με την πλήρη και ρητή συναίνεση του αθλητή, προκειμένου να αρθούν ή σε κάθε περίπτωση, να μειωθούν οι πειθαρχικές ποινές που προέκυψαν από την ποινική εμπλοκή του Σεπέδα, ούτως ώστε ο αθλητής να μπορέσει απερίσπαστος να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα και πρωτίστως να γίνει εφικτή η υποδοχή του το συντομότερο στην Ελλάδα και στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, κάτι που θεωρούσαμε ότι και ο ίδιος επιθυμούσε διακαώς, όπως μας είχε γίνει κατανοητό από την ανοικτή επικοινωνία που είχαμε συχνά μαζί του.

Στο δικαστικό μέρος της όλης υπόθεσης ανέλαβε η νομική υπηρεσία του ΠΑΟΚ, ενώ στην άμεση διάθεση του αθλητή υπήρχε κάθε δυνατή συνδρομή από πλευράς ΠΑΟΚ.

Ιταλός μάνατζερ παρέσυρε τον Σεπέδα

Κάπου εκεί και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και για να πληρωθεί το γνωστό ρητό «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος», εμφανίστηκε ένας Ιταλός μάνατζερ ονόματι Stefano Bartocci, ο οποίος υποστήριξε ότι το συμβόλαιο επαγγελματικής συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του εν λόγω αθλητή, είναι παράνομο και ως εκ τούτου άκυρο, με σκοπό να παρασύρει τον αθλητή σε άκαιρους και άτοπους ακροβατισμούς.

volei-9.jpg

Η πλευρά του ΠΑΟΚ, από τη στιγμή που βίωσε την έμπρακτη αχαριστία από την πλευρά του αθλητή, άσκησε τα νόμιμα δικαιώματά της ενώπιον της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πετόσφαιρας FIVB σύμφωνα με τις σχετικές ισχύουσες διατάξεις, καταθέτοντας όλες τις απαραίτητες αποδείξεις και πολυσέλιδο υπόμνημα εκατό (100) περίπου σελίδων, στο οποίο υπόμνημα, με σαφήνεια, καταγγέλλει την παράνομη και καταχρηστική υπαναχώρηση του αθλητή από την υπογεγραμμένη συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω πληρέστατο υπόμνημα από πλευράς ΠΑΟΚ, η επίσημη εκπεφρασθείσα θέση του φερόμενου ως μάνατζερ κ. Stefano Bartocci και η οποία υποβλήθηκε σε απάντηση των θέσεων του ΠΑΟΚ, κατόπιν επίσημου αιτήματος των δικαστικών υπηρεσιών της FIVB προς την πλευρά του αθλητή, ήταν ένα ελλιπέστατο απαντητικό υπόμνημα το οποίο βρίθει γενικοτήτων και αοριστιών.

Ο ρόλος της FIVB

Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία FIVB, κατά παράβαση της συνήθους πρακτικής της και του ορισθέντος μεγίστου χρόνου έκδοσης αποφάσεων σε αντίστοιχες διενέξεις, κωλυσιεργεί υπόπτως και παρελκυστικά την έκδοση της προκείμενης απόφασης, προκαλώντας μεγάλη, θετική και αποθετική ζημία στο Σωματείο μας. Και όλα αυτά συμβαίνουν, όταν οι διοικητικές υπηρεσίες της FIVB εξέδωσαν τυπική άδεια συμμετοχής (ITC Certificate) του αθλητή σε ομάδα της Τουρκίας η οποία χώρα τελεί εκτός ζώνης Σένγκεν, και παρά το γεγονός ότι η καταγγελία του ΠΑΟΚ δεν έχει τύχει οριστικής απόφασης από καιρού. Και προς έκπληξη όλων μας, με την ηλεκτρονική έγκριση της Κουβανικής Ομοσπονδίας στο ITC σύστημα, παρότι επί της ουσίας ο Αθλητής έχει αποπεμφθεί από τις τάξεις της και ο ίδιος είχε αιτήσει την επίσημη μετάπτωση του σε «FIVB umbrella» κατά τα ισχύοντα από τους κανονισμούς.

Kαταγγέλλουμε τον Ιταλό μάνατζερ

Συνοψίζοντας, δημόσια καταγγέλλουμε τον Ιταλό εκπρόσωπο αθλητών κ.Stefano Bartocci, ο οποίος μέσω της παρελκυστικής του τακτικής παρέσυρε τον Κουβανό αθλητή Ρολάντο Σεπέδα, όπως αρκούντως στηλιτεύουμε και την στάση της FIVB η οποία, αφενός έχει καθυστερήσει την έκδοση σχετικής απόφασης για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους και καθ’ υπέρβαση των σχετικών διατάξεων που η ίδια Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει θεσπίσει, αφετέρου δεν αντέδρασε, ως όφειλε, και συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος σε επίσημη επίκληση του ΠΑΟΚ ότι ο εν λόγω αθλητής αγωνίζεται σε ομάδα της Τουρκίας στην παρούσα φάση.

cep47.jpg

Κατά αυτή την έννοια, τίθενται σε πλήρη αμφισβήτηση οι έννοιες της αθλητικής ισονομίας και της προάσπισης από την παγκόσμια αθλητική αρχή των εμπράκτων δικαιωμάτων των συλλόγων στην αντιμετώπιση αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται. Και φυσικά θεωρούμε ότι το κύριο ερώτημα που παραμένει στους διοικούντες του συνόλου των ομάδων ανά τον κόσμο που αγαπούν και προσφέρουν στο άθλημα, είναι: «Πέραν των τελών που οφείλουν οι ομάδες να καταβάλλουν θεσμικά για τις μετεγγραφές αθλητών, τη συμμετοχή των ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις και άλλα αντίστοιχα, πλέον των λοιπών υπερβολικών εξόδων λειτουργικής διαχείρισης, πώς επιβεβαιώνεται ο ρόλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ως ανώτατη αρχή, στην ανάδειξη και προάσπιση του αθλήματος, καθώς και στις ίσες ευκαιρίες των μελών αυτής;».

Ο ΠΑΟΚ κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι το άθλημα της Πετόσφαιρας έχει ριζώσει μέσα στις καρδιές των φιλάθλων μας και θα παραμείνει έτσι, και οι Διοικούντες οφείλουμε να το στηρίξουμε και θα το πραγματοποιήσουμε με κάθε δύναμή μας, όπως επίσης και θα αμυνθούμε προς όσους δεν εφαρμόζουν την αυτονόητη θεσμική ισονομία, όσο ψηλά και εάν αυτοί βρίσκονται.

Επιφυλασσόμενοι παντός νόμιμου δικαιώματός μας.

ΑΣ ΠΑΟΚ - ΤΑΑ ΠΑΟΚ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ