Λάκοβιτς και Αυγενάκης «άδειασαν» τον Φούσεκ για το VAR και τη βία

Τελευταία Ενημέρωση
Ο διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών της ΟΥΕΦΑ και ο υφυπουργός Αθλητισμού διαφωνούν με τον διαχωρισμό VAR και βίας, για τον οποίο έκανε λόγο πρόσφατα ο Πετρ Φούσεκ

Ο Πέτρ Φούσεκ μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Λευτέρη Αυγενάκη είχε πει «είναι επίσης σημαντικό να απορρίψουμε κάθε σχέση μεταξύ βίας και VAR» θέλοντας να τα διαχωρίσει.

Στη σύσκεψη της Τετάρτης (11/9) για τη βία και τα στημένα, όπου αποφασίστηκε η σύσταση «επιτροπής καθοδήγησης» (steering committee), συμβουλευτικού ποδοσφαιρικού οργάνου για ζητήματα ασφάλειας, αντιμετώπισης της βίας και των χειραγωγημένων αγώνων, τόσο ο Ζόραν Λάκοβιτς αλλά και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, διαφώνησαν με τον τοποτηρητή της FIFA στην ΕΠΟ.

Κυρίως η τοποθέτηση του Λάκοβιτς είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών της UEFA, σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA, υποστήριξε ότι… «το VAR προφανώς και μπορεί να συντελεί στη βία, αν δεν λειτουργεί σωστά» και ουσιαστικά «άδειασε» τον Φούσεκ.

Ο δε, Λευτέρης Αυγενάκης, το είπε ξεκάθαρα: «Και φυσικά διαφωνώ με τον κ. Φούσεκ, και το λέω ευθέως, στο διαχωρισμό της σωστής λειτουργίας του VAR από την ενδυνάμωση των περιστατικών βίας. Αυτά προφανώς και συνδέονται. Όσο χτίζεις αξιοπιστία, άλλο τόσο περιορίζεις δηλώσεις αμφισβήτησης και εντάσεις».

Γενικά το κλίμα για τον 56χρονο Τσέχο παράγοντα φαίνεται ότι δεν είναι και το καλύτερο δυνατό και όπως όλα δείχνουν, μένει μέχρι να φύγει από τη θέση του, το ερχόμενο καλοκαίρι. Την ίδια ώρα, φέρεται να κερδίζει πόντους ο Κύπριος Μάριος Γεωργίου, που έχει διατελέσει και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και έχει πάρει μια γεύση σε ότι αφορά το τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ομιλία του, στη διάρκεια της σύσκεψης, «άδειασε» και «κάρφωσε» τον Πέτρ Φούσεκ άλλες τρεις φορές.

«Στην Ελλάδα το VAR πλέον λειτουργεί, όπως και σε άλλες 15 από τις 55 χώρες που υπάγονται στη FIFA. Και λέω τα στοιχεία αυτά με επιφύλαξη, γιατί παρά το ότι ζήτησα να έχω πλήρη στοιχεία και ενημέρωση από τον κ. Φούσεκ, ποτέ δεν τα έλαβα. Όπως, επίσης δεν έχω λάβει και τη Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των συμβαλλόμενων» τόνισε την πρώτη φορά.

«Ο ρόλος των FIFA / UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι να κρατά ίσες αποστάσεις, αλλά να παρεμβαίνει και να λύνει προβλήματα, ή να συνεργάζεται και να αντιμετωπίζει θέματα και να λειτουργεί προς όφελος του ποδοσφαίρου με γνώμονα πάντα την αναβάθμισή του.  Δυστυχώς, σήμερα δεν νιώθω ότι γίνεται επαρκώς αυτό. Κι αυτό διότι το VAR, αν δεν λειτουργήσει σωστά, ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να επιλύσει» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ρίχνοντας βέλη τόσο στη ΦΙΦΑ αλλά και την ΟΥΕΦΑ.

Την τρίτη φορά τέλος, στην οποία ο υφυπουργός Αθλητισμού, διαφώνησε με τον τοποτηρητή της ΦΙΦΑ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ήταν προς το τέλος της ομιλίας του, όπου σημείωσε ότι: «Ούτε φυσικά είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε άλλες 3-4 αγωνιστικές για να αξιολογηθεί η εφαρμογή του VAR στα Ελληνικά γήπεδα. Κι ενώ καλλιεργείται κλίμα αναστάτωσης και αναξιοπιστίες. Κι εμείς να είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε χαμηλά ποσοστά λαθών, σύμφωνα με τον κ. Φούσεκ, συγκριτικά με την λειτουργία του VAR σε άλλες χώρες. Όπου και πάλι δεν έχω συγκριτικά στοιχεία, αν και τα ζήτησα επιμόνως».

Σύσταση επιτροπής καθοδήγησης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η γενική γραμματεία Αθλητισμού, με τη συμμετοχή του υφυπουργείου Αθλητισμού, των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και τη συνδρομή της UEFA, αποφασίστηκε η σύσταση «επιτροπής καθοδήγησης» (steering committee), συμβουλευτικού ποδοσφαιρικού οργάνου για ζητήματα ασφάλειας, αντιμετώπισης της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τη συμμετοχή και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Εκ μέρους της UEFA συμμετείχαν οι Ζόραν Λάκοβιτς (διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών), Άγγελος Ρηγόπουλος (διευθυντής ακεραιότητας και κανονισμών), Μάριος Γεωργίου (τμήμα εθνικών ομοσπονδιών), Μαρκ Τίμερ (σύμβουλος ασφάλειας και προστασίας ποδοσφαιρικών γεγονότων) και Νίκολας Ραουντέσκι (αξιωματούχος ακεραιότητας), εκ μέρους της FIFA ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Πετρ Φούσεκ, εκ μέρους της ΕΠΟ ο πρόεδρος Ευάγγελος Γραμμένος, ο εκτελεστικός γραμματέας, Αλέξης Δέδες και ο διευθυντής ακεραιότητας Δημήτρης Δαβάκης, ο πρόεδρος της Super League Μηνάς Λυσάνδρου, ο πρόεδρος της Super League 2 και της Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος, ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ Αχιλλέας Τσιχτής, ο Γιάννης Αναστασάκος, σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας Αττικής, Νίκος Πετρόπουλος.

Ο κ. Λάκοβιτς επεσήμανε ότι την συγκεκριμένη συνάντηση την περίμενε επί δύο χρόνια και είναι χαρά της UEFA που στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας και προσυννενοημένων αγώνων θα μπορεί να συνεισφέρει με τα καλύτερα στελέχη της και να εμπλακεί ενεργά.

Ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε σε κενά και αστοχίες του αθλητικού νόμου, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η επιτροπή θα παράξει αποτελέσματα και παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλο θέμα στην Ελλάδα με τους προσυνεννοημένους αγώνες, ενώ ο κ. Λυσάνδρου τόνισε τη διαθεσιμότητα της Λίγκας σε οτιδήποτε θα προσφέρει στην πρόοδο του ποδοσφαίρου αποδεχόμενος την ευθύνη των ΠΑΕ για πολλές από τις παθογένειες του ποδοσφαίρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εισαγωγή του VAR στη χώρα μας. Ο κ. Λάκοβιτς υπογράμμισε την αναγκαιότητα να λειτουργήσει ορθά για να μην πυροδοτεί τη βία, αλλά να κατευνάζει τους τόνους και να αυξάνει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των φιλάθλων. Εγινε δεκτή η πρόταση του κ. Αυγενάκη, να διοργανωθεί σύντομα μια κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους όλων των ΠΑΕ, και των εχόντων την ευθύνη λειτουργίας του VAR (FIFA/UEFA, ΕΠΟ, ΚΕΔ).

Πηγή: sdna.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ