ΠΑΟΚ: «Παροιμιώδης αφοσίωση Αυγενάκη στη γραμμή... Ολυμπιακού»

Τελευταία Ενημέρωση
Οι τοποθετήσεις Αυγενάκη που έγιναν σε.. ερυθρόλευκη γραμμή προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑΟΚ, μέσω του υπεύθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ Λευτέρη Δούκα

Δια στόματος του Λευτέρη Δούκα, ο ΠΑΟΚ «απάντησε» στον Λευτέρη Αυγενάκη για τις θέσεις που εξέφρασε, οι οποίες ήταν σε... ερυθρόλευκη γραμμή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η απεγνωσμένη αναζήτηση άλλοθι του ΟΣΦΠ, αναγκάζει τον Αυγενάκη να αναγάγει τους δανεικούς σε πρώτο θέμα».

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνώνυμο της μέχρι σήμερα πορείας του κ. Αυγενάκη ως υπουργός, είναι η συνέπεια. Η αφοσίωση με την οποία ακολουθεί την κεντρική γραμμή των φιλικά διακείμενων ΜΜΕ στον Ολυμπιακό, είναι παροιμιώδης.

Η αρχική δυσκολία προσαρμογής στα δεδομένα του VAR, προκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του. Η απομόνωση απόψεων δημοσιογράφου, τον μετέτρεψε σε υπουργό Κλουζώ, ξεθάβοντας νόμους που δεν είχαν εφαρμόσει ούτε οι εμπνευστές του.

Η απεγνωσμένη αναζήτηση άλλοθι του Ολυμπιακού, τον ανάγκασε να αναγάγει τους δανεικούς σε πρώτο θέμα. Επιλεκτικά τα παραπάνω εννοείται, το γεγονός άλλωστε πως το VAR στο Καραΐσκάκη ανακαλύφθηκε την 8η (!!!) αγωνιστική και με ξένο διαιτητή, δεν του προκάλεσε εντύπωση.

Ούτε τη συνέδεσε με τον τρόμο που έχει σκορπίσει η επίθεση στον διαιτητή Τζήλο, υπόθεση για την οποία έστω και τυπική αναφορά του, ακόμα αγνοείται. Αντίθετα, αμνηστεύει τις επιθέσεις βίας αρκεί να υπάρχει ανακοίνωση καταδίκης κάποιας ΠΑΕ. Λες και για την επίθεση στον Τζήλο, υπήρξε έστω και μια ΠΑΕ που δεν εξέφρασε τον αποτροπιασμό της.

Είναι δεδομένο πως η επόμενη παρέμβαση του κ. Αυγενάκη, θα καθιστά υπεύθυνους τους κ.κ Γραμμένο και Περέιρα, για ό,τι γίνει στην Ξάνθη. Αυτό δηλαδή που είπε πριν λίγο ο υποβολέας του, κατά κόσμον κυρ Σάββας...».

Οι δηλώσεις Αυγενάκη

Προηγουμένως, ο υφυπουργός Αθλητισμού εμφανίστηκε σε ευθεία γραμμή με θέσεις του Ολυμπιακού καθώς τοποθετήθηκε κατά της ΕΠΟ, ακόμη και του VAR, φωτογράφισε τον ΠΑΟΚ για την επίθεση στις ακαδημίες Ολυμπιακού, ενώ ανήγαγε σε μείζον θέμα τους δανεικούς του Βόλου. Ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε «κακή» τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, με «περίεργο διοικητικό μοντέλο» υποστηρίζοντας ότι «έχει ευθύνη στην κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου».

aygen.jpg

Είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού για την ΕΠΟ: «Δεν μπορεί να έχει προβεί σε δεκάδες προσλήψεις επί ΣΥΡΙΖΑ και ενώ γνώριζαν την άθλια οικονομική πορεία της ΕΠΟ, με υψηλότατους μισθούς και φαίνεται ότι δεν τους απασχόλησε ποτέ το αποτέλεσμα. Άρα μιλάμε για μια κακή διοίκηση. Με την πορεία που ακολούθησε ''έριξε'' με δική της ευθύνη το ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία να αντεπεξέλθει έχοντας παχυλότατους μισθούς.

Έχει ένα περίεργο διοικητικό μοντέλο που εγώ δεν το καταλαβαίνω όμως εδώ είναι το θέμα του αυτοδιοίκητου. Όταν ακούω να ζητάει δανεισμό από την ΟΥΕΦΑ ένα ποσό που δεν ξέρω ακριβώς, τότε σημαίνει ότι κάτι δεν έχει πάει καλά μέχρι τώρα. Το πιο απλό που μπορεί να συμβεί είναι από την επόμενη σεζόν το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην είναι στην ομπρέλα της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, κάτι που δεν το θέλει κανένας» είπε.

Για το VAR τόνισε μεταξύ άλλων: «Ένας μηχανισμός που σε άλλες χώρες δίνει χαμόγελα και ικανοποίηση στον κόσμο, εδώ τείνει να γίνει μέρος του προβλήματος που απασχολεί τον κόσμο της Ελλάδας».

Τέλος αναφέρθηκε και στους δανεικούς, φέροντας για παράδειγμα τον Βόλο: «Πουθενά στον κόσμο δεν απαγορεύεται ο δανεισμός παικτών από μία ομάδα σε μία άλλη. Αλλά πουθενά δεν θα βρούμε και φαινόμενο σαν αυτό πριν από το ματς στον Βόλο, με τόσους δανεικούς παίκτες που αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή» είπε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Αθλητισμού στον Politica 89.8:

 «Χωρίς καμία καθυστέρηση ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου μια διαδικασία συζήτησης καταρχήν με την ποδοσφαιρική και εν συνεχεία με τη αθλητικής κοινότητα. Συναντηθήκαμε με τους προέδρους των Ομοσπονδιών και καταλήξαμε στο πρώτο σχέδιο νόμου που είναι έτοιμο προς συζήτηση και περιλαμβάνει: Την κύρωση της συμφωνίας Macolin καθώς αν και την είχαν υπογράψει, παρ' όλα αυτά ελάχιστες ήταν οι χώρες που την είχαν συμπεριλάβει στο νομοθετικό τους οπλοστάσιο, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Θέλουμε να περιορίσουμε το χάος και τη “βιομηχανία” στημένων παιχνιδιών και δυστυχώς η Ελλάδα έχει καταγράψει πολύ μεγάλα ποσοστά. Η δεύτερη ενότητα αφορά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας. Η βια είναι ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα που ξεκινάει από την οικογένεια και μεταφέρεται στα σχολεία, τις πλατείες και τα ελληνικά γήπεδα. Θέλουμε να πετύχουμε ένα ηχηρό χτύπημα στην βία που φαίνεται να ξεδιπλώνεται σιγά – σιγά στα ελληνικά γήπεδα.

Πλέον, το οπτικοακουστικό υλικό που θα συγκεντρώνει ο εισαγγελέας θα χρησιμεύει στον εντοπισμό των υπαίτιων και θα είναι υλικό που όπου χρειάζεται θα φτάνει και στο ακροατήριο. Το υλικό που υπήρχε μέχρι τώρα, κάποιες φορές, δεν ήταν ικανό για να στοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο και δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν».

«Τέλος στα σωματεία σφραγίδες»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε και για τις αλλαγές διοικητικού περιεχομένου στο αθλητικό Νομοσχέδιο, που αφορούν στις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων αλλά και στους περιορισμούς των θητειών στις ομοσπονδίες.  

«Παύει το μοντέλο της απλής αναλογικής στις εκλογές των σωματείων και των Ομοσπονδιών. Ο τρόπος εκλογής θα είναι κάτι που θα προκύψει μέσα από συζήτηση στο επόμενο νομοσχέδιο. Θα αλλάξει και το εκλεκτορικό σώμα, θα σταματήσουν να υπάρχουν σωματεία – σφραγίδες. Ακολουθεί ακόμα μια διάταξη όπου εξαλείφονται οι αμοιβές σε προέδρους Ομοσπονδιών, μεταξύ αυτών και του προέδρου της ΕΠΟ. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας γενικός διευθυντής σε μια Ομοσπονδία που θα διευθύνει.

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. πρέπει έχουν άλλον ρόλο. Για αυτόν τον λόγο έχουμε προβλέψει μια διάταξη που βάζει “ταβάνι” στις θητείες. Απαιτείται σε πολλές Ομοσπονδίες μια αναζωογονητική αναδόμηση. Υπάρχουν πρόεδροι και μέλη που είναι 10, 20 και 30 χρόνια και που οφείλουν να παραδώσουν την σκυτάλη στους νεότερους. Βάζουμε ένα φρένο όπως το ηλικιακό όριο υποψήφιων που θα είναι τα 70 χρόνια. Θεωρούμε πως έτσι ικανοποιείται και το αίτημα των περισσότερων για την ανανέωση προσώπων».

«Στην πρώτη γραμμή και οι Ολυμπιονίκες» 

Για τους αγώνες των Ολυμπιονικών αλλά και την συχνά αδιάφορη στάση της πολιτείας σε ζητήματα που τους αφορούν έκανε λόγο ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης.

«Ένα βράδυ τους κάλεσα, ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 70 Ολυμπιονίκες και όταν τους ζήτησα συγνώμη που καθυστέρησα να τους καλέσω, εκείνοι χαμογέλασαν και μου είπαν “Μην στενοχωριέστε, 25 χρόνια περιμέναμε”. Με το νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο οι Ολυμπιονίκες πλέον θα μπορούν να αποσπαστούν στην ΓΓΑ, ανεξάρτητα από το που εργάζονται στο Δημόσιο και να είναι οι πρωτοπόροι στην ενημέρωση νέων παιδιών και στην μετάδοση αθλητικών και ολυμπιακών αξιών

Με αυτήν την διάταξη τους διευκολύνουμε, αν μένει  κάποιος στο Ηράκλειο για παράδειγμα θα μπορεί να αποσπαστεί στις δομές της ΓΓΑ. Διευκολύνουμε όπως μπορούμε τα πράγματα για τους ανθρώπους εκείνους που έχουν δώσει μεγάλους αγώνες και μας έχουν κάνει εθνικά υπερήφανους. Έχω ήδη απευθύνει πρόσκληση, ώστε ένας μεγάλος αριθμός Ολυμπιονικών να έρθουν στο Ηράκλειο προκειμένου να συναντηθούν με δεκάδες μαθητές σε σχολεία της πόλης και της ενδοχώρας».

«Οι λέσχες φιλάθλων δεν μπορούν να είναι άντρο ανομίας»

Για το τελεσίγραφο μέσω της ΕΠΟ όπου ζητήθηκε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των λεσχών φιλάθλων έκανε λόγο ο Υφυπουργός Αθλητισμού. 

«Υπάρχει διαδικασία αδειοδότησης των Λεσχών φιλάθλων. Εμείς στείλαμε τελεσίγραφο μέσω της ΕΠΟ που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ζητήσαμε μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη πως αν δεν έχουν νομιμοποιηθεί οι Λέσχες, οι οποίες να σημειώσω πως, μόνο 10 μέχρι τώρα έχουν πάρει άδεια λειτουργίας, τότε θα ενεργοποιηθεί η ΕΛ.ΑΣ. και η Εισαγγελία. Οι Λέσχες δεν μπορούν να είναι άντρο ανομίας και εδώ θα γίνει καθαρή δουλειά ενεργοποιώντας το νόμο που ήταν παροπλισμένος».

Σχολιάζοντας τα πρώτα θέματα που θα ασχοληθεί η Επιτροπή (Steering Committee), που έχει ανακοινωθεί η σύνθεσή της, θα είναι και το θέμα των δανεικών παικτών:  «Η αξιοπιστία των αγώνων και η ακεραιότητα των Διοργανώσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να έχουν απασχολήσει το ίδιο το Ποδόσφαιρο και να είναι ήδη λυμένα μέσω των κανονισμών του.

Πουθενά στον κόσμο δεν απαγορεύεται ο δανεισμός παικτών από μία ομάδα σε μία άλλη. Αλλά πουθενά δεν θα βρούμε και φαινόμενο σαν αυτό πριν από το ματς στον Βόλο, με τόσους δανεικούς παίκτες που αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή. Αφού λοιπόν δεν είναι λυμένο στην χώρα μας θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα εξετάσει η Επιτροπή, που θα ασχοληθεί με θέματα ακεραιότητας αγώνων και θέματα Βίας.

Συστήσαμε μία επιτροπή σε συνεργασία με ΟΥΕΦΑ-ΦΙΦΑ, όπου πρέπει να πω ότι έχουμε άριστη συνεργασία και εκείνοι έχουν ανασάνει γιατί βλέπουν ότι κινούνται τα πάντα με ταχύτητα, όπου ένα από τα πρώτα θέματα που θα ασχοληθούν θα είναι το θέμα των δανεικών ποδοσφαιριστών. H FIFA και η UEFA μας έχουν “παραχωρήσει” κορυφαίους αξιωματούχους τους για ζητήματα όπως αυτά. Η ΕΠΟ χρόνια τώρα δεν έκανε το παραμικρό και παρακολουθεί ως θεατής ένα… πινγκ πονγκ δηλώσεων, τα έχω όλα υπόψη μου.

Πρόεδροι που έλεγαν ότι το θέμα των δανεικών παικτών είναι εξαιρετικό, σήμερα το αναιρούν. Και αντιστρόφως! Δεν είναι όμως απόψεις που αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο και την βαθμολογική θέση της ομάδας τους. Ή έχεις όμως μία άποψη και την υποστηρίζεις ή βάζεις κανόνες και τους υποστηρίζεις ακόμα και αν ζημιώνεται η ομάδα σου. Όχι ανάλογα με την περίσταση να αλλάζεις απόψεις σαν τα… πουκάμισα.

Ειδικά σε αυτό το θέμα έχει μεγάλη ευθύνη η Διοίκηση της ΕΠΟ που δεν έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και σε άλλα ζητήματα. Η αλλοίωση των Πρωταθλημάτων, με όποιον τρόπο και αν γίνεται ή όποια προσπάθεια και αν καταβάλλεται, δεν είναι αποδεκτή από κανένα.

Αν διαπιστωθεί ότι το Αυτοδιοίκητο εμποδίζει την επίλυσή τους, τότε θα πρέπει να θα έρθει η Πολιτεία με άμεσες Νομοθετικές πρωτοβουλίες να δράσει. Είμαι όμως βέβαιος ότι με την στήριξη και συμβολή των FIFA και UEFA, αλλά και την ωρίμανση που επιβάλλεται να υπάρξει από την Διοίκηση της ΕΠΟ, το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί».

«Το θέμα της παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων αρμοδιότητα του υπουργείου μου»

Για τις καταγγελίες περιστατικών μπούλινγκ κατά των διαιτητών ακόμα και ξένων αλλά και εντεταλμένων της ΟΥΕΦΑ και το  “εμπρηστικό κλίμα” στο ελληνικό ποδόσφαιρο με δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις, ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε πως: «Αυτήν την στιγμή το θέμα είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και να μην μπαίνουν οι οπαδοί στη διαδικασία να ακούν την άποψη του ενός και του άλλου αναλυτή.

Το θέμα της παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ναι είναι αρμοδιότητα του Υπουργού σε περίπτωση που ο εισαγγελέας δεν είναι σε θέση να το εντοπίσει. Το θέμα των δυσμενών κρίσεων δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Εγώ μιλάω για την αρμοδιότητα του Υπουργείου. Έχω συναντήσει διαφορετικές συμπεριφορές ακόμα και από την δικαστική αρχή. Τώρα τα πράγματα σοβαρεύουν και ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο αρχίζει να σοβαρεύει.

Για να γίνει αυτό, μέρος της ευθύνης έχει το Υπουργείο και νομίζω ότι δεν έχουμε δείξει ολιγωρία, αντιθέτως έχουμε κρατήσει ίσες αποστάσεις και έχουμε πει καθαρές κουβέντες. Κάποιοι πίστευαν πως δεν τα εννοώ όμως και τα εννοώ και τα κάνω πράξη. Κάποιοι νόμιζαν ότι όσα λέει ο Αυγενάκης, τα λέει για κάποιους άλλους.

Όσοι έχουν κάνει το λάθος να με χρεώνουν στον έναν και τον άλλον, τους λέω ότι καταναλώνουν τζάμπα μελάνι. Εγώ είμαι βουλευτής της ΝΔ, έχω εκλεγεί από τον κόσμο του νομού Ηρακλείου και απολαμβάνω την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και τον ευχαριστώ αρκετά για αυτό. Συνεργάζομαι με όλα τα θεσμικά όργανα, μιλάω με όλους τους φορείς και τους πάντες. Είμαι αυστηρός εκεί που πρέπει και εξαιρετικά συνεργάσιμος εκεί που χρειάζεται.

Δεν σας κρύβω ότι από κάποιες ΠΑΕ βλέπω μια βελτίωση στην συμπεριφορά τους. Είναι όμως και στιγμές που νιώθω ότι υπάρχει μια στασιμότητα από την πλευρά της ΕΠΟ που είναι έως και ηθελημένη. Υπάρχουν πράγματα που με ενοχλούν όπως για παράδειγμα όταν μέσα στο καλοκαίρι η ΕΠΟ έφερε προς έγκριση τον πειθαρχικό κώδικα και αντί να τον κάνει πιο σκληρό, τον ελάφρυνε, τον έκανε πιο μαλακό.

Προσφάτως ζητήσαμε από την ΕΠΟ να ενεργοποιήσει το δικαίωμα της και να αλλάξει τον πειθαρχικό κώδικα ώστε να τιμωρεί και με μείωση βαθμών προκειμένου οι υπαίτιοι να “πονέσουν” και να καταλάβουν ότι δεν κάνουν ότι θέλουν, ότι πληρώνουν ένα πρόστιμο και μετά τελείωσε».

Η βία δεν διαχωρίζεται σε καλή ή κακή 

Για την πρόσφατη ενεργοποίηση της διάταξης του Νόμου περί παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων και για τα όσα αναφέρθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή από δημοσιογράφο, ο Υφυπουργός Αθλητισμού σχολίασε: 

«Δυστυχώς έχουμε διαπιστώσει πως συχνά έχουμε περιπτώσεις διατύπωσης λεκτικής βίας και από δημοσιογράφους.  Εδώ οφείλω να πω ότι τα πειθαρχικά όργανα του ΠΣΑΤ ή της ΕΣΗΕΑ δεν έχουν πράξει τα δέοντα. Εγώ ήμουν πολύ σαφής. Εντόπισα και διαπίστωσα ότι υπάρχει παρότρυνση για βία, απευθύνθηκα στον συγκεκριμένο κύριο που είχε κάνει αυτές τις δηλώσεις και ήδη έχει φτάσει σχετικό υπόμνημα όπου δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις και στην συνέχεια θα συνεδριάσει η ΔΕΑΒ για να αποφασίσει ο νόμος.

Όμως υπάρχουν ήδη τοποθετήσεις σε διαδικτυακό κανάλι όπου ήδη ενεργοποιήθηκε και ο αθλητικός εισαγγελέας και θα γίνει ότι προβλέπει ο νόμος. Υπήρξαν και άλλα περιστατικά από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όπου προφανώς είχαν πιει αλκοόλ και δεν περιορίστηκαν μόνο μεταξύ τους αλλά και στην κυκλοφορία αυτής της εικόνας στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να υπάρξει μια σειρά αρνητικών σχολίων και το οποίο επίσης δεν άφησε στην τύχη του ο αθλητικός εισαγγελέας. Από την άλλη είδαμε ότι και η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε διοικητικά μέτρα, κάτι που με βρίσκει απόλυτα ευχαριστημένο. Όσο υπάρχει ανοχή από τις διοικήσεις, θα βρίσκουν και να κάνουν.

Ενοχλήθηκα όταν μια ομάδα, ένα τσούρμο, ανθρώπων μπούκαρε σε μια προπόνηση νέων παιδιών όπου τους υποχρέωσαν να βγάλουν τις φανέλες τους, τις πήραν και εξαφανίστηκαν και δεν υπήρξε καμία καταδίκη από την διοίκηση της ομάδας που θεωρητικά ανήκουν, λέω θεωρητικά γιατί δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν σχέση με την εν λόγω ομάδα. Δεν υπάρχει καλή ή κακή βία, είναι βία από όπου και αν προέρχεται. Πρέπει να δουλέψουμε σε επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα πολιτών και ποδοσφαίρου».

Δεν μπορεί να κρύβουμε κάτω από το χαλί το ζήτημα της πολυιδιοκτησίας

Για τις επώνυμες δεκάδες καταγγελίες που αφορούν στην πολυιδιοκτησία συγκεκριμένων ομάδων, ο κ. Αυγενάκης σχολίασε πως: «Για την πολυιδιοκτησία, η διοίκηση της ΕΠΟ είχε προλάβει να περάσει συγκεκριμένους κανονισμούς με όμορφο τρόπο, κακώς κατά την γνώμη μου, και ταχθήκαμε εναντίον επειδή είχαμε άποψη. Το κατάλαβαν και οι ίδιοι με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε αλλαγή. Αν υπάρχουν αφανείς ιδιοκτήτες, η ΕΕΑ που δεν πρόλαβε το καλοκαίρι να εξετάσει εγκαίρως, και έπρεπε να δώσει τις σχετικές άδειες τότε θεωρώ ότι πρέπει να το κάνει και να εξετάσει τις καταγγελίες.

Ζητήματα που μέχρι τώρα τα κρύβαμε κάτω από το χαλί, δεν μπορεί να συμβεί επί των ημερών μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τα συζητήσουμε. Αν η ΦΙΦΑ με την ΟΥΕΦΑ, δεν θέλουν να συνεργαστούν τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το πάμε μέχρι εκεί που μπορούμε, γιατί υπάρχει το αυτοδιοίκητο και εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να το κάνουμε, ώστε να παρέμβουμε με τον δικό μας τρόπο»

Η διοίκηση της ΕΠΟ έχει ευθύνη για την κατρακύλα

Για την οικονομική κατάσταση της ΕΠΟ και το δάνειο που φαίνεται να ζητά από την ΟΥΕΦΑ, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Δεν μπορώ να επαινέσω την διοικητική πρακτική της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ.

Δεν μπορεί να έχει προβεί σε δεκάδες προσλήψεις επί ΣΥΡΙΖΑ και ενώ γνώριζαν την άθλια οικονομική πορεία της ΕΠΟ, με υψηλότατους μισθούς και φαίνεται ότι δεν τους απασχόλησε ποτέ το αποτέλεσμα. Άρα μιλάμε για μια κακή διοίκηση. Με την πορεία που ακολούθησε “έριξε” με δική της ευθύνη το ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία να ανταπεξέλθει έχοντας παχυλότατους μισθούς. Έχει ένα περίεργο διοικητικό μοντέλο που εγώ δεν το καταλαβαίνω όμως εδώ είναι το θέμα του αυτοδιοίκητου.

Όταν ακούω να ζητάει δανεισμό από την ΟΥΕΦΑ ένα ποσό που δεν ξέρω ακριβώς, τότε σημαίνει ότι κάτι δεν έχει πάει καλά μέχρι τώρα. Το πιο απλό που μπορεί να συμβεί είναι από την επόμενη σεζόν το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην είναι στην ομπρέλα της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, κάτι που δεν το θέλει κανένας.

Αναφέρομαι αποκλειστικά στο θέμα διοίκησης της ΕΠΟ που έχει ευθύνη στην κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου και τους έχω πει δεκάδες φορές ότι μπορούμε να πάρουμε μεγάλο φόρτο εργασίας και με ενδιαφέρει να βγει αποτέλεσμα ώστε να έχουμε καλό και ποιοτικό ποδόσφαιρο».

VAR: Δεν πρέπει χρήματα που φεύγουν από τσέπες των φορολογουμένων πολιτών να πηγαίνουν σε μια εφαρμογή που λειτουργεί μερικώς

Για το ζήτημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του VAR αλλά και της επανεξέτασης της σύμβασης που έχει υπογραφεί ο κ. Αυγενάκης σχολίασε πως: 

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό και χρήσιμο εργαλείο και όταν λειτουργεί σωστά τότε έχουμε καλύτερο και δικαιότερο ποδόσφαιρο. Όμως να θυμίσω για άλλη μια φορά ότι η χρήση του VAR είναι αρμοδιότητα με αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ, της ΚΕΔ αλλά και κάτω από την σκέπη ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ. Το πρωτόκολλο λειτουργίας του, μοιράστηκε μόλις προ ημερών στην διάρκεια σεμιναρίου με τους παράγοντες όλων των ομάδων.

Εμείς διαγνώσαμε πολύ έγκαιρα τα προβλήματα της εγκατάστασης του VAR, δράσαμε και ζητήσαμε άμεσα την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων στο Υπουργείο και φυσικά του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που είναι το αρμόδιο για το VAR. Στο τραπέζι διαπιστώσαμε τα κενά που τα βλέπαμε όμως ο καθένας τα ερμήνευε ανάλογα με το τι τον βόλευε και ανάλογα την βαθμολογική του θέση.

Υπήρχαν ζητήματα που η διοίκηση είχε αναλάβει την εφαρμογή του VAR και τα οποία δεν είχε έγκαιρα εφαρμόσει. Έπρεπε να καλυφθούν τα κενά από την πρώτη στιγμή και τώρα χτυπάμε το “καμπάνακι” ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και δεν γίνεται, δεν πρέπει χρήματα που φεύγουν από τις τσέπες των φορολογουμένων πολιτών να πηγαίνει σε μια εφαρμογή που λειτουργεί μερικώς.

Μήπως τελικά το κόστος ήταν υψηλότερο από ότι έπρεπε; Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν υπεύθυνα γιατί οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ενημερωθούν υπεύθυνα. Προς το παρόν, οι έχοντες την ευθύνη του VAR, να κάνουν σωστά την δουλειά τους στον απόλυτο βαθμό. Ένας μηχανισμός που σε άλλες χώρες δίνει χαμόγελα και ικανοποίηση στον κόσμο, εδώ τείνει να γίνει μέρος του προβλήματος που απασχολεί τον κόσμο της Ελλάδας.

Το VAR είναι καταπληκτικό εργαλείο, χρειάζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όσο σωστά εφαρμόζεται, άλλο τόσο θα έχουμε πιο αξιόπιστο και πιο καθαρό το άθλημα. Είναι ένα εργαλείο που δίνει την δυνατότητα στον διαιτητή για την τελική απόφαση, δεν αποφασίζει το VAR. Την ευθύνη την έχει ο ίδιος διαιτητής με τα στιγμιότυπα που έχει και αυτός αποφασίζει. Είτε είναι Έλληνας, είτε είναι ξένος όταν έχει σωστή πληροφόρηση τότε θα κάνει σωστά την δουλειά του».

Κουμπαράς για τον εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων

«Είναι η πρώτη φορά μετά το 2004 που έχουμε δημιουργήσει “κουμπαρά” για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων ή για κατασκευή εκ του μηδενός που θα ανήκουν στην αυτοδιοίκηση πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Έχουμε ζητήσει από όλους να τρέξουν τις διαδικασίες και αν εξαντληθεί αυτός ο “κουμπαράς” μέσω του “Φιλόδημου” έχω την πίστη ότι θα βρούμε άλλους κωδικούς.

Έχω πει ξανά και ξανά, τρέξτε να δηλώσετε ώστε να γίνει ότι χρειάζεται. Το Υπουργείο δεν διαθέτει ούτε ειδικό λογαριασμό, ούτε ΟΠΑΠ που είναι ιδιωτικό μαγαζί. Το πρόγραμμα “Φιλόδημος” που τρέχει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι εδώ για να τους βοηθήσουμε και να τους εξυπηρετήσουμε».

Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές της Κρήτης 

«Σύντομα η διοίκηση του ΕΑΚΗ που αποτελείται από εξαιρετικά στελέχη θα κάνει μια παρουσίαση όλου του οράματος. Συζητάμε για την “οικογένεια” του ΕΑΚΗ που αποτελείται από το στάδιο ελευθερίας, το κολυμβητήριο και που αθλούνται χιλιάδες αθλητές.

Συζητάμε για έναν πολύ μεγάλο κόσμο που αν καταφέρουμε να συντονίσουμε τότε είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουν στο μεγάλο στοίχημα που έχω βάλει με τον εαυτό μου ώστε να αξιοποιήσουμε τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Είμαστε σε διαδικασία ανοίγματος προσφορών για τον τάπητα στο Στάδιο Ελευθερίας και παράλληλα για όλα όσα χρειάζεται να γίνουν και για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

Σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μόνωσης της σκεπής του Λίντο, τα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου και σύντομα θα υπάρξει μια εκδήλωση όπου θα ανακοινωθούν όλες οι ενέργειες. Για να συμβούν αυτά, πρέπει να τρέξουν τα 3 εκ. ευρώ που αφορούν την δημοπράτηση εργολαβίας και το 1,5 εκ. ευρώ για την συντήρηση του στεγάστρου στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Παγκρήτιο και να γίνει μια πρώτη μετακόμιση στο Στάδιο Ελευθερίας και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εργασιών. Είπαμε μόνο για τις αθλητικές δομές μόνο της πόλης του Ηρακλείου και όχι για τους υπόλοιπους δήμους και αυτό είναι άδικο. Να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια που παρά τις δυσκολίες που έχουν, εμείς συνεργαζόμαστε».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ