Στον αθλητικό δικαστή ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στον αθλητικό δικαστή ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Τελευταία Ενημέρωση
«Δικέφαλος» κι ακρίτες ενώπιον του μονομελούς πειθαρχικού οργάνου της Super League

Η εκδίκαση της από 17/2 αναβληθείσας υπόθεσης η οποία αφορά στις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη ύστερα από την απόφαση-σκάνδαλο της ΕΕΑ περί υποβιβασμού, θα λάβει χώρα στις 12:00 στα γραφεία της διοργανώτριας Αρχής του πρωταθλήματος. Το μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League θα εξετάσει την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ομάδες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής, έτσι ώστε να «παγώσει» η υπόθεση ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων.

Ωστόσο, μέχρι την περασμένη Παρασκευή (21/2) το αρμόδιο όργανο δεν είχε εξετάσει το αίτημα των δύο ομάδων. Ολα αυτά έρχονται έπειτα από την τοποθέτηση στην Επιτροπή δύο μελών, δύο ημέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης στην ΕΕΑ και χωρίς να έχει ενημερωθεί η Βουλή.

Τη σημερινή εκδίκαση έχει αναλάβει η πρόεδρος του Πειθαρχικού Οργάνου, Πρωτοδίκης Μαρία Τσαγκιά. Ο ΠΑΟΚ εκπροσωπείται από τους Τάκη Μπαλτάκο, Αχιλλέα Μαυρομμάτη, Λάμπρο Μπίρδα, ενώ η Ξάνθη έχει τους κ. Δασκαλάκη (δικηγόρος Πανόπουλου), Σορίνα Παπαδοπούλου, Κώστα Χριστοδούλου (δικηγόροι Συγγελίδη), Δετσαρίδης, Στράτος (ΠΑΕ Ξάνθη). Για τον Ολυμπιακό παρόντες είναι οι Λίνα Σουλούκου, Δημήτρης Καρπετόπουλος, Ιάκωβος Βενιέρης, Αθανάσιος Τσιρωνάς.

Η εκδίκαση - «Να γίνει» ζητά ο ΠΑΟΚ

Ο Τάκης Μπαλτάκος από πλευράς ΠΑΟΚ τόνισε με την έναρξη της συνεδρίασης ότι «επιθυμούμε να γίνει η δίκη. δεν θα ζητήσουμε καμία αναβολή, έχουμε εμπιστοσύνη, μολονότι υπάρχει οι πολιτικές δίκες. Επιθυμούμε τη συνέχιση της διαδικασίας», ενώ ο Αλέξης Κούγιας που δίνει το «παρών» είπε: «Η ΑΕΛ παρεμβαίνει κατά της Ξάνθης και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, υπέρ της καταγγελίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ζητούμε να γίνει δεκτή η απόφαση της ΕΕΑ και να επιβληθούν οι ποινές για τις παρεμβάσεις που έχουν χαρακτηριστεί βαρείες» με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση από τους κ.κ. Μπαλτάκο και Μαυρομμάτη, που εκπροσωπούν τον «δικέφαλο».

Ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε ότι «δεν μπορείτε να εξετάσετε την ουσία της υπόθεσης, έτσι θα οδηγήσετε σε κατάλυση μια ανεξάρτητη αρχή. Η σημερινή διαδικασία, είναι διαδικασία της επιβολής ποινών. Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν μπορεί να ισχύσει, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».

Ενταση μεταξύ των δικηγόρων - Τι αποφάσισε η έδρα για τις παρεμβάσεις

Οι τόνοι ανέβηκαν με τον κ. Μπαλτάκο να λέει στην έδρα: «Ζητάμε να αποβληθούν οι παρεμβαίνουσες ομάδες, τα έγγραφα δεν έχουν υπογραφή, δεν έχουν πληρεξούσιο έγγραφο των δύο ΠΑΕ, Η ΑΕΛ δεν έχει απόφαση από ΔΣ, ο Ολυμπιακός έχει έγγραφο με υπογραφή Αγραφιώτη μόνο. Μη νομότυπη υπογραφή λοιπόν, των δύο παρεμβάσεων. Ζητούμε να ληφθεί απόφαση ως προς το νομότυπο της υπογραφής των εγγράφων».

Ο έτερος νομικός εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ, Λάμπρος Μπίρδας τόνισε: «Είναι πρωτοφανές να παρεμβαίνει, υπέρ του παρεμβαίνοντος. Ζητάμε να μην συμμετέχουν περαιτέρω στη διαδικασία. Το διαιτητικό δικαστήριο πρόσφατα, στην υπόθεση Αρη - Ντουρμισάι, είχε αποβάλει τον Αρη που είχε κάνει πρόσθετη παρέμβαση».

Η νομική εκπροσώπηση της ΠΑΕ Ξάνθη επεσήμανε σχετικά: «Επιτρέπεται η παρέμβαση μόνο υπέρ εγκαλούμενου, δεν είμαστε εδώ σε αυτή τη διαδικασία. Το βαθμολογικό ενδιαφέρον πρέπει να είναι ενεστώς και δω δεν υπάρχει ενεστώς. Ο Ολυμπιακός αναφέρεται συμμετοχή της Ξάνθης στα πλέι οφ και τώρα αυτό δεν ισχύει».

Υστερα από την έντονη φραστική διαμάχη μεταξύ των εκπροσώπων των διαδίκων, η πρόεδρος τόνισε πως το δικαστήριο επιφυλάσσεται με την απόφαση να αποφανθεί για τις παρεμβάσεις, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί παρόντων Ολυμπιακού κι ΑΕΛ με την έδρα να αποφανθεί εν συνεχεία αν θα κάνει δεκτές τις παρεμβάσεις.

Τι υποστηρίζει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δια των νομικών εκπροσώπων της

«Πουθενά δεν υπάρχει άρθρο με ποινές για πολυιδιοκτησία στον πειθαρχικό κώδικα ή τον ΚΑΠ. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στους κανονισμούς με την πολυιδιοκτησία. Δευτερος ισχυρισμός μας έχει να κάνει με την δυνατότητα παρέμβασης σας. Τα δικαιοδοτικά όργανα είναι σαφές, είναι όργανα διαιτησίας. Το 2016 τροποποίησε τον πειθαρχικό κώδικα και εβαλε ρητή αναφορά ότι οι προϋποθέσεις της ΕΕΑ εξετάζονται στην ουσία. Η τρίτη ένστασή μας είναι ότι η όλη διαδικασία προχώρησε με μη νόμιμη λειτουργία της ΕΕΑ που θα την κρίνουν τα πολιτικά δικαστήρια και με χρησιμοποίηση μη νόμιμμων μέσων. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις μεροληψίας. 102 ώρες μετά την υποβολή των υπομνημάτων, την ώρα του αγώνα με τον Βόλο βγήκε η απόφαση. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες μεροληψίας. Σε \εκπομπή έχουν γίνει καταγγελίες για δωροδοκία μέλος της ΕΕΑ σε άλλη απόφαση, βέβαια» υποστήριξε ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης.

Ο Τάκης Μπαλτάκος πρόσθεσε: «Το 2016 άλλαξε ο κανονισμός, και στις 13/12 η πρόεδρος του Πειθαρχικού οργάνου τότε είχε πει ότι η έκθεση της ΕΕΑ δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Το σύνταγμα λέει ότι η ΕΕΑ δεν μπορεί να είναι δικαιοδοτικό όργανο, ότι η δικαιοσύνη απονέμεται από τακτικούς δικαστές. Το ίδιο το σύνταγμα λέει ότι δεν μπορείτε να επικυρώσετε πράξη δικαιοδοτικής αρχής, απαγορεύεται από το σύνταγμα. Η τροπολογία δεν λέει δεσμία απόφαση, δεν θα υπάρξει ποτέ. Στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου υπήρχε, τώρα όχι. Επίσης, γίνεται λόγος για έκθεση της Επιτροπής. Σας ρωτώ κυρία πρόεδρε, αν υποθέσουμε ότι ο εισαγγελέας ασκήσει δίωξη και έρθει σε ποινικό δικαστήριο απόφαση της επιτροπής σας, ο εισαγγελέας δεν θα προτείνει και θα πάμε επί της ποινής άρα αγορεύσατε επί της ποινής;»

Οι αναφορές του Ολυμπιακού και της ΑΕΛ

Η πλευρά του Ολυμπιακού δια της κ. Σουλούκου, υποστήριξε: «Από τη μία σας προσδίδουν τη δυνατότητα να μπείτε στην ουσία και από την άλλη να μην επιβάλετε ποινή. Τι αρμοδιότητες έχει το όργανο σας; Μπορείτε να πάτε σε ιδρύματα και να ζητήσετε άρση απορρήτου όπως έκανε η ΕΕΑ ή να πάρετε το μετοχολόγιο μιας ΠΑΕ. Εδώ η ΕΠΟ αρνήθηκε να σας δώσει τα έγγραφα της αδειοδότησης επικαλούμενη ρήτρα εμπιστευτικότητας».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας της ΑΕΛ τόνισε: «Οι συνάδελφοί μου αφενός ισχυρίζονται ότι η ΕΕΑ ουσιαστικά δεν είναι τίποτα, αποτελείται από λογιστές και δεν δημιουργούν καμία δέσμευση σε οποιονδήποτε ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση για την οποία θα πρέπει να ασχοληθείτε μόνο εσείς. Ενώ λένε ότι η ΕΕΑ ήταν ένα τίποτα, πήγαν κανονικά και συμμετείχαν στην εκδίκαση. Όλοι αυτοί πληρώθηκαν κανονικά για τις νομικές τους γνώσεις και τη διαδικασία ενώπιον της ΕΕΑ. Όλη αυτή η διαδικασία ήταν ένα τίποτα και αυτό που προέκυψε ήταν ένα τίποτα. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας όμως, με βάση το πόρισμα άσκησε δίωξη. Δεν ήταν υποχρεωμένος να αντιγράψει το πόρισμα».

Ο κ. Χατζησαββάογλου εκπρόσωπος του Ολυμπιακού υποστήριξε: «Η vialand ανήκει 100% στην rfa. Eκανε μια επένδυση 100 εκατομμυρίων, μετά από αυτή την επένδυση δεν άλλαξε ούτε ένα μέλος. Το ΔΣ που είχαν οι πωλητές, επανεκλέγεται χωρίς να κάνει καμία προσθήκη. Αυτό από μόνο του κάτι σημαίνει. Στην ερώτηση στην ΕΕΑ γιατί παρέμειναν ήταν "έλα ντε"». Η πλευρά του Ολυμπιακού συνέχισε: «Ο Καλπαζίδης ποτέ δεν ήρθε να πει κάτι. Ούτε το πόθεν έσχες του, που βρήκε τα λεφτά. Ο Ανισίμοφ είναι αποδεδειγμένα παιδί που ανδρώθηκε στον όμιλο και συνδέεται με τον όμιλο. Υπάρχει και ένα δάνειο που βγήκε στη δημοσιότητα, πως αυτός ο άνθρωπος, το πρώτο του μέρισμα το εμβάζει σε λογαριασμό της dimera που έχει τον ΠΑΟΚ, 6.8 εκατ, ευρώ. Υπάρχει απόλυτη διασύνδεση, σίγουρα αυτή που απαιτεί ο νόμος. Σίγουρα υπάρχει απαγορευμένη διασύνδεση σύμφωνα με το νόμο. Η dimera έχει σίγουρα δικαίωμα διοίκησης στην Ξάνθη. Υπάρχει παράδοση ότι είναι συνδεδεμένη η rfa με την dimera. Παίρνεις μέρισμα και δίνεις 7 εκατ. για να πληρώσεις δάνειο του ΠΑΟΚ. Οι εταιρείες έχουν την ίδια έδρα, ίδιο προσωπικό και ξεχνούν ότι αυτά αρκούν για άρση αυτοτέλειας του νομικού προσώπου. Υποτιμούν το δάνειο και ξεχνούν ότι ο νόμος μιλάει για έλεγχο. Το άρθρο 69 λέει ότι αν υπάρχει άμεσος ή έμμεσος έλεγχος υπάρχει παράβαση, τελεία. Υπάρχει άμεση σύνδεση, αυτό θεωρούμε». Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν το πόρισμα να ανατραπεί από εσάς, σε καμία περίπτωση, ούτε είναι δυνατόν το πόρισμα να ανατραπεί από εσάς, σε καμία περίπτωση». 

Οι απαντήσεις του ΠΑΟΚ στις αναφορές του Ολυμπιακού

Ο κ. Κατσάς πήρε το λόγο για λογαριασμό του ΠΑΟΚ: « Παραθέσατε μια σειρά από στοιχεία, δεν μας λένε όμως ποιες είναι οι ακριβείς συναλλαγές του Καλπαζίδη με εταιρείες του Ιβάν Σαββίδη. Από ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχθηκε τίποτα. Τα χρήματα που αγοράστηκε η vialand είναι από κέρδη τη rfa. Σε κανένα στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας δεν φάνηκε ότι υπάρχει παράκαμψη οργάνων της rfa. Σε ένα πόρισμα 89 σελίδων, περιμέναμε καλύτερη τεκμηρίωση. Όταν η ΕΕΑ χρησιμοποιεί έννοιες από το ξένο δίκαιο, διευρύνει την έννοια και φαίνεται πως υπάρχει μια εσφαλμένη προσπάθεια τεκμηρίωσης. Θα πρέπει να πει όχι μόνο το πως συνδέονται οι εταιρίες αλλά και σε ποια αγορά. Πρόσφατα σας αναφέρω την υπόθεση της λειψίας και της Σάλτζμπουργκ, αναφορά με τη Ρεντ Μπουλ. Αποφάνθηκαν ότι υπάρχει σύνδεση αλλά όχι οικονομική».

Ο κ. Μπαλτάκος είπε αρχικά: «Ο Ολυμπιακός δέχεται ότι η Ξάνθη είχε θυγατρική εταιρία που ήλεγχε τα προπονητικά κέντρα που έκαναν προπονήσεις οι έφηβοι. Τι άλλο έχει η vialand; Γραφεία, που μισθώνει στην Ξάνθη. Η σχέση είναι ανύπαρκτη άρα η υπόθεση ανύπαρκτη, εντελώς ανύπαρκτη. Ο Ολυμπιακός λέει ότι η vialand έχει το δικαίωμα να διορίζει το ΔΣ. Όχι δεν το έχει αφού οι μετοχές ανήκουν σε Πανόπουλο και Συγγελίδη, το 94%. Λέει ότι η vialand έχει το δικαίωμα να ασκεί επιρροή στην Ξάνθη; Πώς το ασκεί; Είναι σα να λέμε ότι οι πατάτες ασκούν κυριαρχικά στο μανάβη!». Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Δεν είναι δυνατόν αυτός που εκμισθώνει γραφεία να ελέγχει τις αποφάσεις του ΔΣ. Αυτός που νοικιάζει τα γραφεία στην Σούπερ Λιγκ ασκεί κυριαρχική επιρροή επί των αποφάσεων της; Ξέρει κανείς ότι, αν το ρωτήσεις τον Συγγελίδη πόσες εταιρείες έχει, δεν ξέρει να απαντήσει... Μπορεί να πει κανείς ότι ο Νιάρχος είναι αχυράνθρωπος του Ωνάση; Οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού επειδή στη πλειοψηφία τους είναι νέοι, ο αδερφός του Συγγελίδη, ο Γιάννης, παλιά ήταν πρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, είχε και το 10% των μετοχών».

Ο κ. Μαυρομάτης σημείωσε: «Ποιες είναι οι σχέσεις των δύο ομάδων που δημιουργούν εντυπώσεις; Ο Ζίφκοβιτς ήταν στο τελευταίο 6μηνο του συμβολαίου του. Ο ΠΑΟΚ ενημέρωσε την Ξάνθη ως όφειλε. Ο Λεβαντόφσκι έπαιξε αντίπαλος της Μπάγερν στον τελικό του Κυπέλλου. Αν και πότε ανακοινώνεται μια μεταγραφή είναι θέμα των δύο ΠΑΕ. Ο Μελιόπουλος αποκτήθηκε Γενάρη 2019, μεγάλο ταλέντο, έμεινε εκεί έξι μήνες δανεικός στην ομάδα του και ανακοινώθηκε από μας όταν ενσωματώθηκε. Ο Φασίδης αποκτήθηκε καλοκαίρι 2019 και έμεινε στην ομάδα του. Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά συμβόλαια και έχει δανείσει πολλούς παίκτες. ΚΑι στην ΑΕΛ δώσαμε δύο παίκτες και τώρα είναι εναντίον μας. Τον καθιστά αυτό παρένθετο πρόσωπο; Δώσαμε και μια λίστα δανεικών του Ολυμπιακού. Οι σχέσεις ΠΑΟΚ - Ξάνθης δεν ξεφεύγει από όρια νομιμότητας, ούτε από τα συνηθισμένα. Ο Ολυμπιακός για Κλιγκόπουλο έδωσε 300.000 ευρώ και μετά πήγε Αιγινιακό. Να πούμε για Γιάννη Μασούρα που πήγε σε Πανιώνιο και Λάρισα. Τι έκανε ο Ολυμπιακός. Η ΕΕΑ νομιμοποίησε παράνομα την παρουσία του Ολυμπιακού και έπαιρνε ο Ολυμπιακός τα έγραφα και τα δημοσιοποιούσε. Πλείστες όσες περιπτώσεις εντός του ποδοσφαίρου, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν συνδεδεμένες ομάδες. Αν θεωρήσουμε ότι ο όμιλος Μαρινάκης, έχει δικηγόρο Κούγια που έχει την ΑΕΛ, δεν υπάρχει σχέση;» Ο Αλέξης Κούγιας είπε αρχικά «το διέψευσα» και ακολούθως είπε «είμαι και δικηγόρος του κ. Σαββίδη» με τον κ. Μπίρδα να λέει «Ναι; Ο κ. Σαββίδης το ξέρει;»

Ο κ. Μπίρδας είπε: «Θα σας ενημερώσω ότι 27/1/2020 δημοσιευσαν το διατακτικό. 10/2 πήραμε το επίσημο διατακτικό, είναι κατάτι διαφορετικό. Χαρακτήρισε για πρώτη φορά την παράβαση βαρεία. Μέλος της επιτροπής πήγε και έκανε αυτοψία. Αντί να πάει στο κτηματολόγιο, πήγε, λέει, να το δει… Προσπαθούνε να μας παλαβούς. Έκανε μέλος της ΕΕΑ αυτοψία και δεν πήγε κτηματολόγιο για να δει που ανήκει η περιουσία. Ούτε η ΕΕΑ μας είπε που είναι οι μετοχές του παρένθετου προσώπου».

Η τοποθέτηση της Ξάνθης

Ο νομικός της Ξάνθης κ. Χριστοφούλου ανέφερε: «Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ορισμένα γεγονότα που θα βοηθήσουν να φωτίσουν ορισμένες γωνίες της υπόθεσης. Όταν κληθήκαμε στην ΕΕΑ η πολυιδιοκτησία δεν ήταν στο κατηγορητήριο. Πρέπει πάση θυσία να αποδειχθεί η πολυιδιοκτησια, τι ακούσαμε; Η καταγγελία ξεκίνησε με ένα ρεπορτάζ για τον ανιψιό του Σαββίδη. Τρίτου βαθμού συγγενής με πρόεδρο και με τον ιδιοκτήτη 4ου βαθμού. Ότι αγόρασε vialand, ότι τα γήπεδα ανήκουν στη vialand και επειδή μπορεί να προκαλέσει ασφυξία η vialand υπάρχει διασύνδεση. Λέγανε ότι τα ακίνητα αυτά ήταν ζωτικής σημασίας για την ΠΑΕ. Αν προπονούνται οι ακαδημίες, ακούστε τι μας λένε, ότι τα γήπεδα που προπονούνται οι ακαδημίες του Ολυμιακού ανήκουν στην intrakat. Όταν ανήκαν, ο Κόκκαλης ασκούσε επιρροή στον Ολυμπιακό. Δεν άκουσα από Ολυμπιακό ότι από αυτό το στοιχείο ή συγκεκριμένη απόφαση της ΠΑΕ ελήφθη υπό κράτους επηρεασμού. Δεν άκουσα ότι τα παρένθετα πρόσωπα ενήργησαν κατά τρόπο που είναι σαφές ότι ενεργούσαν σαν παρένθετα πρόσωπα. Κανένας δεν στάθηκε στα αποδεικτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στο υπό κρίση πόρισμα. Κανένας δεν στάθηκε στον ΕΝΦΙΑ όπου προκύπτει η αξία του ακινήτου.».

Η εκδίκαση ολοκληρώθηκε, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να παίρνουν προθεσμία για κατάθεση υπομνημάτων μέχρι την Παρασκευή (28/2) στις 16:00

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ