Ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης στη μέση ενώ συνομιλεί με συνεργάτες του(intime)

Γεραπετρίτης στο Open TV: «Δεν είναι δεσμευτική η απόφαση της ΕΕΑ»

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Υπουργός Επικρατείας ήταν ο κεντρικός καλεσμένος της εκπομπής «Δίκη στο Open»

Η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο όταν χρειάζεται προκειμένου να προστατεύσει το υπέρτατο αγαθό της κοινωνικής συνοχής. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη του στην εκπομπή «Δίκη» στο Open TV ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Εκτός από το θέμα της πολυϊδιοκτησίας ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγών σε επίπεδο αθλητικής δικαιοσύνης. Επίσης παραδέχθηκε πως είναι εξαιρετικά σοβαρό το θέμα της χειραγώγησης αγώνων το οποίο εντοπίζεται -όπως είπε- κυρίως σε παιχνίδια επιπέδου Football League.

«Ηταν μία κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης, μπροστά στον κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. Είναι αδιανόητο να χωριστεί η χώρα στα δύο, όταν έχουμε τόσες προκλήσεις, σημαντικότερες», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης για την απόφαση της Κυβέρνησης να φέρει την περίφημη τροπολογία στην Βουλή και πρόσθεσε: «Έτσι αποφασίσαμε να φέρουμε αυτή την τροπολογία, για να μην χωριστεί η χώρα στα... δύο. Επιλέξαμε συνειδητά να κάνουμε αυτή την παραχώρηση, ώστε να έχουμε κοινωνική καταλλαγή. Το δίκαιο παραμένει δίκαιο, παραμένει αδίκημα η πολυϊδιοκτησία, η παρέμβαση μας έχει να κάνει με το ύψος της ποινής, που ήταν υποβιβασμός και λειτουργούσε ανελαστικά».

«Δεν αντικατέστησα τον Υπουργό Αθλητισμού»

Για το γεγονός ότι η απόφαση της ΕΕΑ ανακοινώθηκε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας του ΠΑΟΚ-Βόλος: «Η συγκυρία για την απόφαση δεν ήταν η κατάλληλη γιατί διεξάγονταν ένας ποδοσφαιρικός αγώνα με μία από τις εμπλεκόμενες ομάδες. Αισθάνομαι όμως ότι πραγματικά η κατάσταση είναι δυσανάλογη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Έθνος. Μετά την τροπολογία βλέπουμε μία σχετική ηρεμία, αυτό που έχει αξία είναι ότι μετά την παραχώρηση αυτή, άνοιξε ένα "παράθυρο" ευκαιρίας να δούμε το ποδόσφαιρο με άλλο μάτι».

Για την δική του εμπλοκή στις επαφές με την FIFA και την UEFA και γιατί δεν ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης πρόσθεσε: «Δεν αντικατέστησα κανένα υφυπουργό Αθλητισμού. Είχαμε μία συγκεκριμένη εντολή, ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι έπρεπε να αναβαθμιστεί το θέμα σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Εγώ ουσιαστικά ήμουν εκεί μόνο για το κομμάτι των επαφών με την FIFA και την UEFA.

Ο κ. Αυγενάκης είναι άξιος και ήταν στην αίθουσα της Βουλής στην ψήφιση της τροπολογίας. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το... παίρνω πάνω μου. Και βάζω τον Υπουργό Επικρατείας να ασχοληθεί με τον κομμάτι των διεθνών σχέσεων, και στο να μας μεταφέρουν την τεχνική βοήθεια. Ήταν διαφορετικό αυτό που έπραξα εγώ με τον ρόλο του υφυπουργού Αθλητισμού. Όταν θα έρθει το μνημόνιο, θα ασχοληθεί ο κ. Αυγενάκης» και συνέχισε λέγοντας: «Η FIFA και η UEFA για πρώτη φορά από κοινού υπέγραψαν συνυποσχετικό. Γι’ αυτό και καθυστέρησε μερικές ημέρες, οι ίδιοι μου είπαν ότι δεν έχουν υπογράψει ποτέ κάτι τέτοιο».

«Θα μπορούσε να μην είναι συγγενικό πρόσωπο»

Αναφορικά με το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΕΑ, κ. Τζουλάκης συνδέεται συγγενικά με τον κ. Αυγενάκη: «Ο κ. Τζουλάκης τοποθετήθηκε τον Αύγουστο του 2019, έχει τις ικανότητες και τα προσόντα να είναι στην θέση. Θα μπορούσε να μην είναι φυσικά συγγενικό πρόσωπο με τον κ. Αυγενάκη. Το άλλο μέλος της Επιτροπής που άλλαξε, έγινε λόγω παραίτησης προηγούμενου μέλος τον Νοέμβριο και έπρεπε βάση του νόμου να αντικατασταθεί. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, δεν είναι Πειραιώτης».

Επίσης συμπλήρωσε στο ερώτημα αν θα υπήρχε η ίδια εξέλιξη αν ήταν κατηγορούμενη μόνο η Ξάνθη: «Πρέπει να βλέπουμε ποια είναι η πραγματική επίδραση που μπορεί να έχει μία κατάσταση στον κοινωνικό ιστό. Αν κρίνουμε απαραίτητο θα παρέμβουμε για να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό. Θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Και η Ξάνθη έχει την αξία της. Προσωπικά ο νόμος του ισχυρού είναι παντελώς αδιάφορος, με ενδιαφέρει το δίκαιο. Στην κοινωνία μας υπάρχει η αρχή της δημοκρατίας και η αρχή του κράτους δικαίου. Η δεύτερη στηρίζεται στην θεμελιώδη αρχή ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα άμυνας στους πολλούς, πιστεύω στην ελευθερία και την ισότητα ακόμα και για τον έναν».

Επίσης πρόσθεσε: «Όλες οι ομάδες της Α’ Εθνικής είναι ιστορικές, δεν πρέπει να υπάρχει όμως μία ποινή ανελαστική, να μην αφήνει κανένα περιθώριο. Πριν προβλέπονταν μόνο η ποινή υποβιβασμού, δεν επέτρεπε την ποινή αναλογικής κύρωσης. Τώρα έχει ένα εύρος αφαίρεσης βαθμών αναλόγως με τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης». Για το αν η απόφαση της ΕΕΑ είναι δεσμευτική ή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ο κ. Γεροπετρίτης είπε: «Είναι στην κρίση του δικαιοδοτικού οργάνου αν είναι δεσμευτική η όχι η απόφαση της ΕΕΑ. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ μπορεί να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Η ΕΕΑ καταγράφει τα πραγματικά περιστατικά, αυτό δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η νομική υπαγωγή είναι αντικείμενο του δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο θα κάνει την απαραίτητη αξιολόγηση. Δεν υφίσταται η νομική υπαγωγή, είναι στην κρίση του δικαιοδοτικού οργάνου. Δεν είναι δεσμευτική η απόφαση της ΕΕΑ. ».

«Το αγγλικό μοντέλο μιας ανεξάρτητης διαιτησίας»

Ο κ. Γεραπετρίτης συνέχισε λέγοντας: «Όπως και να έχει, θα υπάρξει μία νέα πραγματικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το νέο πακέτο θα φέρει κανόνες που θα αφορούν όλο το φάσμα επαγγελματικού ποδοσφαίρου, θα είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Το νέο σύστημα θα επιβάλλει κυρώσεις που θα λειτουργούν αποτρεπτικά και θα ανταποκρίνεται στο βάρος των περιστάσεων. Υπάρχει ο νόμος της εχθροπάθειας, κυριαρχούν περιστατικά σωματικής, λεκτικής βίας και ο κόσμος δεν νοιάζεται γιατί το θεωρεί δεδομένα. Το ποδόσφαιρο πρέπει να φύγει από την λογική ότι είναι προνόμιο των λίγων αλλά να γίνει ξανά το άθλημα των πολλών. Θέλουμε να κοπεί η ανισότητα ανάμεσα στις ομάδες. Υπάρχει οικονομική ανισότητα σε ομάδες της ίδιας κατηγορίας.Η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να το διορθώσει.

Για την πολυιδιοκτησία είπε: «Έρχεται και λέει ο νόμος ότι δεν αρκεί μόνο έναν ιδιοκτήτης να είναι το ίδιο πρόσωπο σε δύο ομάδες, αλλά απαγορεύεται και παρένθετο πρόσωπο. Κάποιος δεν θα πάει φυσικά ο ίδιος, θα βάλει άλλον. Όταν γνωρίζεις τους κανόνες και αποδειχθεί ότι χρησιμοποιείς κάποιον παρένθετο, είτε θα επιλέξεις να πουλήσεις είτε μία από τις δύο ομάδες θα υποστεί τις συνέπειες». Συνεχίζοντας είπε: «Ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη πολιτική βούληση για να αλλάξει ότι χρειάζεται. Ως εδώ. Πλήρη εκκαθάριση στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Στο συνυποσχετικό υπάρχουν προτάσεις και για το πως θα λειτουργεί και η διαιτησία. Αισθάνομαι ότι το αγγλικό μίας πιο επαγγελματικής και ανεξάρτητης διαιτησίας θα ταίριαζε στην Ελλάδα. Να είναι ανεξάρτητοι οι διαιτητές από ενώσεις και ομάδες, να παρέχετε μεγαλύτερη προστασία σε αυτούς. Να μην υπάρχουν όλα τα εκβιαστικά φαινόμενα».

«Ανοχή ως εδώ, ξεκίνησε έρευνα»

Για τα όσα έγιναν στον αγώνα Κυπέλλου ΑΕΚ-Άρης είπε: «Έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες. Ανοχή ως εδώ».Για τις εκλογές τις ΕΠΟ και τις αλλαγές στην Ομοσπονδία είπε: «Υπάρχουν προτάσεις από FIFA και UEFA. Πρέπει να αλλάξει το καταστατικό της ΕΠΟ, θα υπάρξει επεξεργασία της πρόταση από τους διεθνείς οργανισμούς. Η προσωπική μου θέση είναι ότι πρέπει η εκλογή να προέρχεται από ευρύτερα φάσματα, να μην δημιουργεί ένα κλειστό κλίμα. Περιμένουμε τις προτάσεις για ένα νέο πλήρες ρυθμιστικό πλαίσιο». Για το ενδεχόμενο ο Βαγγέλης Μαρινάκης να αποκτήσει την NOVA και αν εδώ υπάρχει περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού και ελέγχου: «Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα εξετασθεί στο πλαίσιο του δικαίου ανταγωνισμού από τα αρμόδια όργανα». Επίσης για τις ποδοσφαιρικές εταιρείες τόνισε: «Πρέπει να λειτουργούν στα πρότυπα των κοινών εταιρειών. Ήδη για παράδειγμα έχει ξεκινήσει έρευνα από τους διεθνείς οργανισμούς στο θέμα διαδοχής με σκοπό την ματαίωση αξιώσεων από τρίτους (αγορά ΑΦΜ). Η διάθεση μας είναι η μετακίνηση του νομοθετικού πλαισίου από αυτό του προνομιακού των ποδοσφαιρικών εταιρειών σε αυτό του επιχειρηματικού δικαίου«.

Για το θέμα των δανεικών: «Πρέπει επίσης να περιοριστεί το θέμα του δανεισμού παικτών. Υπάρχουν ομάδες με 30-40 δανεικούς. Η Μάντσεστερ Σίτι για παράδειγμα ελέγχεται και γι’ αυτό. Είναι αθέμιτη επιρροή και θα παρέμβει η FIFA».Για την αθλητική δικαιοσύνη είπε: «Πρέπει να ξαναδούμε τον θεσμό της αθλητικής δικαιοσύνης. Να επιλέγονται από ανεξάρτητο δικαστικό όργανο. Υπάρχει και το πρόβλημα της καθυστέρησης στις αποφάσεις, αλλά στο ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχουν ταχείς διαδικασίες, καθώς μία καθυστέρηση λόγω των βαθμολογιών, αλλοιώνει την κατάσταση». Για την χειραγώγηση αγώνων: «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα, αλλά δεν είναι τόσο σε επίπεδο Super League, αλλά κυρίως σε επίπεδο Football League. Πρέπει όμως να καταπολεμήσουμε την αιτία που είναι οι τεράστιες οικονομικές διαφορές ανάμεσα στις ομάδες. Έτσι οι ισχυροί ασκούν αθέμιτη επιρροή στους αδύνατους».

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ