• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Ισχυρός σεισμός στα Καλάβρυτα – Τι αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Homepage ┋   Πολιτισμός   ┋   24.08.2021 14:07
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ανέστης Βλάχος: Ποιος ήταν ο «σκληρός» του ελληνικού σινεμά📌 Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Ανέστη Βλάχου

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος

Πέθανε ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος, που είχε ταυτιστεί με τον ρόλο του «σκληρού» στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Ανέστης Βλάχος - Θέατρο Ορφέας «Η ευτυχισμένη δύσις» / 2013 (NDP photo)
Ανέστης Βλάχος - Θέατρο Ορφέας «Η ευτυχισμένη δύσις» / 2013 (NDP photo)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος όπως έγραψε στο Facebook ο γιος του, Ηρακλής. «Να την προσέχεις την μαμά σε παρακαλώ εκεί που πας Πατέρα, βρες και την Σοφία μας και να με περιμένετε, σας αγαπώ όλους τόσο πολύ… Αντίο μπαμπά… Καλό ταξίδι»... Ο θάνατός του φέρνει θλίψη στους οικείους, αλλά και τους συναδέλφους του.

Διαβάστε επίσης: Απαρηγόρητος ο Σπύρος Μπιμπίλας για τον θάνατο του Ανέστη Βλάχου - «Εσύ που με πίστεψες»

Ο γνωστός ηθοποιός Ανέστης Βλάχος νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό. Η οικογένειά του, με αφορμή το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για την κατάσταση της υγείας του, είχε ενημερώσει μέσω Facebook και είχε γράψει: «Σεβόμενοι το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην χώρα μας από τις εφιαλτικές συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, σε άνθρωπο, φύση και ζώα, δεν επιθυμούσαμε να επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του πατέρα και παππού μας Ανέστη Βλάχου. Πραγματικά όμως, είναι τέτοιο το ενδιαφέρον του κόσμου που τον αγαπά και τόσο μαζική η εκδήλωσή του, που μας αναγκάζει να ενημερώσουμε σχετικά».

Η ανακοίνωση της οικογένειας είχε αναφέρει: «Ο Ανέστης Βλάχος, την Τρίτη 10 Αυγούστου, συμπληρώνει 15 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». 15 ημέρες με αρκετές διακυμάνσεις και αρκετή καταπόνηση για εκείνον. Η ουρολοίμωξη που αρχικά τον ταλαιπωρούσε και ήταν η γενεσιουργός αιτία του πυρετού, ο οποίος ήταν ένα από τα συμπτώματα που τον οδήγησε στο νοσοκομείο, έχει αρχίσει να υποχωρεί μετά και την χορήγηση της αντιβίωσης.

Δυστυχώς όμως, η καρδιακή ανεπάρκεια η οποία έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στον οργανισμό του, επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα και έτσι, την περασμένη Παρασκευή, 6 Αυγούστου, κρίθηκε από τους γιατρούς αναγκαία η υποστήριξη του με οξυγόνο. Σύμφωνα πάντοτε με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι αρκετά σοβαρή πλέον και ευθύνεται για την κακή αιμάτωση των υπολοίπων οργάνων, δημιουργώντας έτσι μία γενικότερη εξασθένηση του οργανισμού του.

Ανέστης Βλάχος

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες δύο με τρεις ημέρες θα είναι κρίσιμες για την έκβαση της δοκιμασίας του. Ζητούμε απ’ όλον τον υπέροχο κόσμο που τον αγαπάει και που μας έχει συγκλονίσει, όχι απλά συγκινήσει με το ενδιαφέρον του, να εντείνει τις προσευχές του.

Αντιλαμβανόμαστε πως οι μέρες είναι δύσκολες για όλους μας, προσευχόμαστε κι εμείς από την δική μας πλευρά για όλον τον κόσμο που δοκιμάζεται, που ξεριζώνεται, που αγωνιά, καθώς και γι’ αυτούς τους υπέροχους εθελοντές, που τους βλέπουμε μαζί με τους ηρωικούς μας πυροσβέστες να κρατούν την χώρα μας στα χέρια τους και που αποτελούν έμπνευση για όλους μας. Να είστε όλοι καλά και να έχετε υγεία! Με εκτίμηση, η οικογένεια».

Ανέστης Βλάχος
Ανέστης Βλάχος «Οι παράνομοι» - Photo FinosFilms.com

Ανέστης Βλάχος: Ποιος ήταν ο «σκληρός» του ελληνικού σινεμά

Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934. Οι γονείς του ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα το 1946 και σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.

Τη χρονιά της αποφοίτησής του ο Ανέστης Βλάχος ξεκίνησε την καριέρα στον κινηματογράφο παίρνοντας μέρος στην πρώτη ταινία του Ν. Κούνδουρου «Μαγική Πόλις». Το 1956 συμμετείχε σε δύο ακόμα από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «To Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μ. Κακογιάννη και στο «Δράκο» του Ν. Κούνδουρου.

Ανέστης Βλάχος
Σκηνή από την ταινία «Πόθοι στον καταραμένο βάλτο» Ανέστης Βλάχος, Ζέτα Αποστόλου

Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 92 ταινίες. Έχει κερδίσει τιμητικές διακρίσεις στο ΦΕΚΘ το 1966 και το 1974, για τις ερμηνείες στις ταινίες «Με τη Λάμψη στα Μάτια» και «Κιέριον» αντίστοιχα. Επίσης κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία στην ταινία του Κ. Μανουσάκη «Ο Φόβος» στο Φεστιβάλ Τυνησίας το 1966. Ήταν κουμπάροι με τον Νίκο Ξανθόπουλο (τον πάντρεψε ο Ξανθόπουλος και βάπτισε τον γιο του) και αχώριστοι φίλοι, όπως και με τον αείμνηστο Γιώργο Φούντα

Ανέστης Βλάχος
Ανέστης Βλάχος

Ερμήνευσε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους, ενσαρκώνοντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» - «κακού». Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας». Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση και έχουν μαζί μια κόρη, την Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο, ενώ από τον πρώτο του γάμο με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη, είχε ένα γιο, τον Ηρακλή Βλάχο.

Ο Ανέστης Βλάχος έχει τιμηθεί με τα εξής διεθνή βραβεία:

  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής - Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας - Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου - Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Ανέστη Βλάχου  

«Από τις πλέον εμβληματικές μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, ο Ανέστης Βλάχος έγινε διάσημος και δημοφιλής για τους επιθετικούς, «κακούς» χαρακτήρες που ερμήνευσε. Στο θέατρο, συνεργαζόμενος με τους σπουδαιότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της ελληνικής θεατρικής σκηνής, απέδειξε τη ευρεία ερμηνευτική του γκάμα, μακριά από την τυποποίηση της μεγάλης οθόνης. Με την ευγένεια που τον χαρακτήριζε, ο Ανέστης Βλάχος ήταν από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς στον χώρο του θεάματος. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του». 

Όλες οι ειδήσεις

Σκιαδαρέσης για Κώστα Τριανταφυλλόπουλο: «Δεν είναι απώλεια οι Λιγνάδηδες και οι Φιλιππίδηδες»

Thylane Blondeau: Το ομορφότερο κορίτσι στον κόσμο έγινε 20 ετών - «Ποτέ δεν το πίστεψα»

Λωξάντρα Λούκας: Η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Dοwn στο Εθνικό Θέατρο

Razastarr: Νεκρός σε τροχαίο ο 46χρονος ράπερ Οδυσσέας Τσιαμπόκαλος

Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ηθοποιός
  • Ανέστης Βλάχος
  • ελληνικός κινηματογράφος
  • θάνατος
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr