• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Θρίλερ με την εξαφάνιση 33χρονου γιατρού στο Ηράκλειο - Βρέθηκε μόνο το αυτοκίνητό τουΔιπλό φονικό στη Φοινικούντα: Στο «κάδρο» και τρίτο άτομο - Επιμένουν στην αθωότητά τους ο ανιψιός και ο φίλος τουΑποκάλυψη BBC για τα «μωρά των Βίκινγκ»: Βιομηχανία 2 δισ. δολαρίων πίσω από τον Δανό δότη σπέρματοςΣκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η «σκοτεινή» δράση του κυκλώματος της Κρήτης - Ψευδείς αιτήσεις, 4 ΚΥΔ και 11 τραπεζικοί λογαριασμοί
δημοφιλές τώρα: Η ιστορία του Γάλλου που κέρδισε 17 εκατ. ευρώ στο Λόττο και σήμερα ζει σε εργατικές κατοικίες
Homepage ┋   Πολιτισμός   ┋   21.03.2019 17:12
Γιώργος Βαϊλάκης
Γιώργος Βαϊλάκης

Σαν να μπαίνεις στη σπηλιά του Αλή Μπαμπά

Η έκθεση «Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί θησαυροί από τη Σαουδική Αραβία» στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει 300 αριστουργήματα που εντυπωσιάζουν με την περίτεχνη ομορφιά τους

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  

Χρυσά κτερίσματα, πολύτιμα λατρευτικά αγαλματίδια, νωπογραφίες, κεραμικά, γλυπτά μεγάλων διαστάσεων, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες – ένας ολόκληρος θησαυρός που σου αποκαλύπτεται σταδιακά, κερδίζοντας τον θαυμασμό και σκορπώντας διάχυτο τον ενθουσιασμό.

Και, πράγματι, ο επισκέπτης της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από την Σαουδική Αραβία» θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει πάνω από 300 έργα εκτεθειμένα χρονολογικά, τα οποία όχι μόνο θα τον εντυπωσιάσουν με την περίτεχνη ομορφιά τους, αλλά και θα τον μυήσουν στον πολυδιάστατο χαρακτήρα και την μακρά ιστορία της Αραβίας.

Πρόκειται για μία περιδιάβαση από την προϊστορική εποχή έως και τον εικοστό αιώνα - μέσα από τα εκπληκτικά ευρήματα αρχαιολογικών ερευνών που πραγματοποιούνται κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Άλλωστε, η έκθεση -η οποία εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου- έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό διεθνώς. Και αυτό γιατί πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λούβρο το 2010 και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε τρεις ηπείρους.

Οι εμπορικές και προσκυνηματικές οδοί αποτελούν τους κυριότερους άξονες που διατρέχουν την έκθεση. Αρχικά, το εμπόριο αναπτύχθηκε από τον 8ο αιώνα π.Χ., κυρίως για τη μεταφορά του περιζήτητου θυμιάματος από τις νότιες και δυτικές ακτές της Αραβίας προς την ανατολική Μεσόγειο.

Κάπως έτσι, για πολλούς αιώνες, καραβάνια με καμήλες μετέφεραν μπαχαρικά, αρώματα, υφάσματα και πολύτιμους λίθους από την Ινδία και την νοτιοανατολική Ασία, ενώ γυάλινα αντικείμενα, κεραμικά και λατρευτικά αγαλματίδια έφθαναν στην Αραβία.

Οι ανταλλαγές αυτές διαφαίνονται μέσα από πολυάριθμα αντικείμενα εμπνευσμένα από τις τέχνες της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, που είτε κατέφταναν με τα καραβάνια, είτε παρήχθησαν εκεί. Ώσπου, με την άνοδο του Ισλάμ, στις αρχές του 7ου αιώνα,  η Μέκκα έγινε θρησκευτικό κέντρο και το καθιερωμένο ετήσιο προσκύνημα μετέτρεψε τους δρόμους του εμπορίου σε προσκυνηματικές  οδούς.

Με την γρήγορη εξάπλωση της νέας θρησκείας από την Ισπανία μέχρι την κεντρική Ασία και την Ινδία, πιστοί κατέφθαναν στην Αραβία φέρνοντας μαζί τους αντικείμενα από μακρινές περιοχές. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Σαουδική Επιτροπή Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς, το Εθνικό Μουσείο του Ριάντ και το Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα, η ιδιαιτερότητά της που την καθιστά ξεχωριστή, είναι ότι εμπλουτίζεται με έργα ισλαμικής τέχνης και σπάνιες εκδόσεις από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και ολοκληρώνεται με ένα ειδικό αφιέρωμα στην ίδρυση και την ιστορία του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ενώ την συνοδεύει  πλούσια εικονογραφημένη έκδοση. Όσο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, τον υπογράφει ο σκηνογράφος Νίκος Σ. Πετρόπουλος και την επιμέλεια η Μίνα Μωραΐτου, υπεύθυνη του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Διαβάστε ακόμη

Αν είναι δυνατόν κάμπιες και KFC; Παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις που δεν θα πιστεύατε ποτέ ότι υπάρχουν!

Νέες αποκαλύψεις για ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι «αγροτοπατέρες» και η… δραστική φόρμουλα για να ξεφεύγουν από ελέγχους

Υπόθεση Τζιν Χάνλον: «Φως» στο θρίλερ του θανάτου της 16 χρόνια μετά - Το ημερολόγιο που έδειξε τον δολοφόνο

«Θα επιστρέψω ακόμα πιο δυνατή»: Η πρώτη ανάρτηση της Έλενας Παπαρίζου μετά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • έκθεση
  • Μουσείο Μπενάκη
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr