• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πόσο ακριβότερο είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Εκτοξεύονται οι τιμές σε κρέας και γλυκά Formula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Λάντο Νόρις!«Μείναμε έκπληκτοι από την ποικιλία και την ομορφιά»: Τα υδροθερμικά μυστικά που κρύβει ο βυθός της Μήλου«Πατούν γκάζι» οι αγρότες: Δεν ικανοποιούνται από τις εξαγγελίες - Νέες κινητοποιήσεις σε Έβρο, Γιάννενα, Αθηνών - Λαμίας και Κρήτη«Βόμβες» Τραμπ Τζούνιορ για Ουκρανία: Είναι πιο διεφθαρμένη από τη Ρωσία - Η στήριξη των ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσει
δημοφιλές τώρα: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφους
Homepage ┋   Πολιτισμός   ┋   03.04.2019 15:39
Γιώργος Βαϊλάκης
Γιώργος Βαϊλάκης

Στο φουλ οι μηχανές για την «Ελευσίνα 2021»

Το θέμα των βασικών εγκαταστάσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι στις προτεραιότητες του νέου ΔΣ της διοργάνωσης

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  

Ηταν 11 Νοεμβρίου 2016, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όταν ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Υπουργείο Πολιτισμού ότι η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σύντομα, όμως, τον έντονο αρχικό ενθουσιασμό διαδέχθηκαν οι ελλείψεις, οι αστοχίες, οι εσφαλμένες εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες καθυστερήσεις και μία διάχυτη αγωνία για το αν θα γίνει τελικά μία (πετυχημένη) διοργάνωση.

Από τις 30 Ιουλίου 2018 οπότε ανασυγκροτήθηκε η διοίκηση, το νέο ΔΣ έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να προχωρήσει άμεσα στην ανάπλαση των βασικών κτιρίων της διοργάνωσης, Ιρις και Ελαιουργική. Παράλληλα, έχει προετοιμάσει την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το σχέδιο για την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Προχωρούμε ένα τιτάνιο έργο θεωρώντας ότι η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι μόνο ένα πολιτιστικό τοπικό ή εθνικό γεγονός. Είναι υπόθεση ευρωπαϊκή και παγκόσμια» τόνισε η Σοφία Αυγερινού- Κολώνια, πρόεδρος του ΔΣ της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε πρόσφατη συνάντηση της με τους δημοσιογράφους, μαζί με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σχετικά με τα κτίρια που περιλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας, με τον οποίο η Ελευσίνα κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, «ετοιμάζεται», σύμφωνα με την κυρία Αυγερινού-Κολώνια «η αδειοδότηση για την ανακαίνιση του κηρυγμένου από το ΥΠΠΟ ιστορικού κτιρίου του εργοστασίου Ιρις και προχωράει η διαδικασία αγοράς από το δήμο του χειμερινού κινηματογράφου Ελευσίς (κτίριο της δεκαετίας του ’30) για να χρησιμοποιηθεί, όπως και κάποια κτίρια της Πυρκάλ, στην περίπτωση που δεν προφτάσει να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο της Ελαιουργικής».

Κατά τα άλλα, οικονομικά οι προοπτικές είναι θετικές αφού η «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021», εκτός από τα 7,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επενδύσει ο δήμος Ελευσίνας, ενισχύθηκε με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αναβαθμίσεις στην πόλη.

Και, βέβαια, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν με τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ για την φοροαπαλλαγή (30%) των επιχορηγήσεων της εταιρείας και την υπαγωγή στο καθεστώς της πολιτιστικής χορηγίας, ώστε να μη φορολογούνται (με 30%) οι χορηγίες ιδιωτών, συμβάλλουν στο να υπάρχει μια θετική προοπτική για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η απαλλαγή των καλλιτεχνών από τις εγγυητικές επιστολές συμμετοχής και καλής εκτέλεσης, σύμφωνα με το άρθρο 51 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη

«Βόμβες» Τραμπ Τζούνιορ για Ουκρανία: Είναι πιο διεφθαρμένη από τη Ρωσία - Η στήριξη των ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσει

«Πατούν γκάζι» οι αγρότες: Δεν ικανοποιούνται από τις εξαγγελίες - Νέες κινητοποιήσεις σε Έβρο, Γιάννενα, Αθηνών - Λαμίας και Κρήτη

Πόσο ακριβότερο είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Εκτοξεύονται οι τιμές σε κρέας και γλυκά

Formula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Λάντο Νόρις!

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Ελευσίνα
  • Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr