• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Συναγερμός στην Λακωνία: 13χρονη έπεσε σε πηγάδι με νερό 5 μέτρων - Δραματική επιχείρηση διάσωσηςΠατέρας και γιος πίσω από το μακελειό στο Σίδνεϊ - Στους 15 οι νεκροί, βρέθηκαν έξι όπλαΡαγδαίες εξελίξεις στο Κίνημα Δημοκρατίας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής - Η ανακοίνωση ΚασσελάκηΛίμνη Μόρνου: Τα πρώτα αισιόδοξα νέα - Τι δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες μετά τις ισχυρές βροχές
δημοφιλές τώρα: Απεργία 16 Δεκεμβρίου: Κλείνουν και σχολεία - Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί στις κινητοποιήσεις
Homepage ┋   Πολιτισμός   ┋   01.07.2024 12:22
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Λίγα λόγια για το έργο και τη ζωή του📌 Η παρασημοφόρηση από τον Εμάνουελ Μακρόν

Ισμαήλ Κανταρέ: Πέθανε στα 88 του χρόνια ο σπουδαίος συγγραφέας

Ποιος ήταν ο σπουδαίος συγγραφέας

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Ισμαήλ Κανταρέ (worldliteraturetoday)
Ισμαήλ Κανταρέ (worldliteraturetoday)

Πέθανε σήμερα το πρωί στα 88 του χρόνια, ο Ισμαήλ Κανταρέ (Ismail Kadare), ένας απο τους πιο διακεκριμένους σύγχρονους Αλβανούς συγγραφείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτισμός | 29.06.2024 10:55
Πέθανε ο ηθοποιός Κωστής Νομικός: Το μήνυμα του Σπύρου Μπιμπίλα
Πολιτισμός | 30.06.2024 12:00
Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Zήτησε επτά λεπτά σιγής για την ειρήνη από τη σκηνή του Γκλάστονμπερι

Η τέχνη θρηνεί άλλον ένα άξιο εκπρόσωπο της, καθώς ο συγγραφέας πολλών ποιημάτων και μυθιστορημάτων άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα στην αλβανική πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε ο εκδότης του και το νοσοκομείο «το Γαλλικο Πρακτορείο».

Ο Κανταρέ, ο οποίος αντιστάθηκε στο καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, υπέστη έμφραγμα, σύμφωνα με το νοσοκομείο των Τιράνων. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «χωρίς ζωτικές ενδείξεις», οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά «κατέληξε περίπου στις 06:40 GMT» (8:40 τοπική ώρα), ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

«Πέθανε ο Ισμαήλ Κανταρέ! Μαζί του και ένας ολόκληρος πολιτισμός» μεταδίδουν τα αλβανικά μέσα.

Λίγα λόγια για το έργο και τη ζωή του

Ο Ισμαήλ Κανταρέ γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο, όπου ολοκλήρωσε και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι ένας από τους πιο λαμπρούς σύγχρονους συγγραφείς, πολλές φορές υποψήφιος για το βραβείο «Νόμπελ» στη λογοτεχνία. Είναι γνωστός για μυθιστορήματα, αλλά έχει εκδώσει και ποιητικούς τόμους.

Το 1958, ο Κανταρέ αποφοίτησε από το Τμήμα «Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου» των Τιράνων, για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Μόσχα για δύο χρόνια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Λογοτεχνίας «Μακσίμ Γκόρκι» (1958-1960). Με το έργο του, που έχει σημειώσει ρεκόρ μεταφράσεων, σε περισσότερες από 45 ξένες γλώσσες, έκανε γνωστή στον κόσμο την Αλβανία, με την ιστορία και τον πολιτισμό αιώνων.

Ξεκίνησε τον δρόμο της λογοτεχνικής δημιουργίας ως ποιητής στα λυκειακά του χρόνια, αλλά έγινε γνωστός ιδιαίτερα με τον τόμο «Ο αιώνας μου» (1961), τον οποίο ακολούθησαν και άλλοι τόμοι ποιητικά, όπως: «Γιατί σκέφτονται αυτά τα βουνά» (1964), «Ηλιόλουστα μοτίβα» (1968) και «Χρόνος» (1976).

Στον τομέα της πεζογραφίας, ο Κανταρέ έχει δουλέψει διηγήματα, ποιήματα και μυθιστορήματα. Το πρώτο σημαντικό έργο του στην πεζογραφία είναι το μυθιστόρημα «Πόλη χωρίς διαφήμιση», που δεν επετράπη να εκδοθεί ολόκληρο μέχρι το 2003. Η ιδέα του μυθιστορήματος «Ο στρατηγός του νεκρού στρατού» (1964) έχει ως βάση το φιλελεύθερο πνεύμα του αλβανικού λαού. Το θέμα του ακατανίκητου πνεύματος των Αλβανών ανά τους αιώνες έχει αναφερθεί από τον συγγραφέα και στο μυθιστόρημα «Κάστρο» (1975). Μια από τις πιο εξαιρετικές δημιουργίες του Ισμαήλ Κανταρέ και όλης της νέας αλβανικής λογοτεχνίας είναι το μυθιστόρημα «Παλάτι των Ονείρων» (1981).

Τα περισσότερα έργα του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί σε περισσότερες από 45 γλώσσες του κόσμου και έχουν γίνει δεκτά από το αναγνωστικό κοινό. Είναι ο πιο διάσημος Αλβανός συγγραφέας στον κόσμο.

Η παρασημοφόρηση από τον Εμάνουελ Μακρόν

Το 2023 ο Ισμαήλ Κανταρέ είχε παρασημοφορηθεί από τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος του απέμεινε τον τίτλο του «Ανώτατου Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής». «Αγαπητέ Ισμαήλ Κανταρέ, το να ζεις είναι να πολεμάς, όπως έλεγε ο Σενέκα. Εσύ έχεις μεταμορφώσει το ρητό του σε «να γράφεις σημαίνει να πολεμάς», είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος κατά την απονομή.

«Για αυτόν τον ρόλο ως ποιητής των Βαλκανίων, ως ραψωδός της Ευρώπης, ως αγγελιοφόρος της ελευθερίας, για αυτή τη συναρπαστική σύνδεση που ενσωματώνετε τόσο πολύτιμα μεταξύ της Αλβανίας και της Γαλλίας, έχω σήμερα την τιμή να σας υψώσω στον υψηλό βαθμό του Αξιωματικού του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής», συμπλήρωσε ο Μακρόν.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Πατέρας και γιος πίσω από το μακελειό στο Σίδνεϊ - Στους 15 οι νεκροί, βρέθηκαν έξι όπλα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα: Το τετράδιο με τις ιδιόχειρες σημειώσεις και ο λογιστής

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κίνημα Δημοκρατίας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής - Η ανακοίνωση Κασσελάκη

Little Foot: Το απολίθωμα ανθρωποειδούς που μπορεί να είναι ο νέος πρόγονος του ανθρώπου

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Αλβανός
  • συγγραφέας
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr