Θρήνος για τον Πάνο Βαλαβάνη: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχαιολόγος
Μια τεράστια απώλεια για την ελληνική αρχαιολογία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάνος Βαλαβάνης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής αρχαιολογίας, με μακρά και πολυεπίπεδη παρουσία στον χώρο της πανεπιστημιακής διδασκαλίας, της ερευνητικής δραστηριότητας και της δημόσιας ιστορικής εκπαίδευσης.
Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Βαλαβάνης άφησε πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό και επιστημονικό έργο, το οποίο κάλυπτε από την κεραμική και την τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας, έως την αρχαιολογική τεχνολογία και την ιστορία του αρχαίου αθλητισμού. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ερευνητικά του ευρήματα ξεχωρίζει ο εντοπισμός του αρχαιότερου σωζόμενου ιπποδρόμου στην Ελλάδα, στον ελαιώνα της Ιτέας.
Με έμφαση στη μετάδοση της γνώσης στους νέους
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πορείας του ήταν το ενδιαφέρον του για τη διάχυση της γνώσης όχι μόνο στους φοιτητές του, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, ιδιαίτερα σε μαθητές και παιδιά. Σε συνέντευξή του το 2023, με αφορμή την κυκλοφορία του παιδικού του βιβλίου «Η Ιστορία της Ακρόπολης», είχε τονίσει: «Η δουλειά της εκπαίδευσης δεν είναι να τα πούμε όλα. Είναι να ανοίξουμε την όρεξη των παιδιών να ψάξουν παραπέρα και να τους δώσουμε τα “εργαλεία”... τον τρόπο σκέψης».
Το συγγραφικό του έργο περιλάμβανε βιβλία για το ευρύ κοινό, αλλά και εκλαϊκευμένα αρχαιολογικά έργα για παιδιά, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν σε άλλες γλώσσες και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό.
Μακρά ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία
Ο Πάνος Βαλαβάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954, με καταγωγή από τον Μεσότοπο της Λέσβου. Σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ στη Γερμανία. Συμμετείχε σε πολλές σημαντικές ανασκαφές πλάι σε διακεκριμένους αρχαιολόγους, ενώ ήταν αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
Από το 1980 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2000 κατείχε τη θέση του καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, συντονίζοντας ανασκαφικά και επιστημονικά προγράμματα και παρουσιάζοντας τη δουλειά των συναδέλφων του σε πανεπιστημιακά και δημόσια fora.
Αντίο σε έναν γενναιόδωρο επιστήμονα
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποχαιρέτησε τον Πάνο Βαλαβάνη με βαθιά συγκίνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο Πάνος Βαλαβάνης διέπλασε γενιές επιστημόνων… Κατέλιπε ένα ογκώδες και πολύμορφο συγγραφικό έργο… Ήταν όχι μόνο ένας εμπνευσμένος αρχαιολόγος, αλλά και ένας πολύτιμος φίλος».
Στην οικογένειά του, τη σύζυγό του Έφη, τα παιδιά του, τους μαθητές και τους συναδέλφους του, απευθύνονται ειλικρινή συλλυπητήρια.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να μείνει έξω από τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν και πώς αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο
Πώς η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία; Ο καθοριστικός παράγοντας και το βάρος στα νοικοκυριά
Οι πρώτες «πασοκικές» σειρές στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, το αφήγημα Μητσοτάκη για ένα νέο 2015, ο δραστήριος Δούκας και το τέλος των ΕΣΠΑ από το ΕΚΚΟΜΕΔ
Πέντε συμπεράσματα από την ομιλία Μητσοτάκη στο «γαλάζιο» ακροατήριο - Τι είπε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr