• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Μπλόκα στη μισή Ελλάδα: Πάνω από 6.000 τρακτέρ στους δρόμους και έντονη πίεση στην κυβέρνησηΟ ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολάτες Kinder από ράφια σούπερ μάρκετ - Η αιτίαΜάνδρα: Απεγκλωβισμοί 17 ανθρώπων, πλημμυρισμένα υπόγεια και υλικές ζημιές - Γιατί «βουλιάζει» η περιοχήΠαράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
δημοφιλές τώρα: Θρίλερ στην Ηλεία: Αυτοκίνητο εντοπίστηκε σε χαντάκι - Άφαντος ο οδηγός
Homepage ┋   Πολιτισμός   ┋   18.08.2025 10:17 
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Από τα καλλιστεία στη μεγάλη οθόνη📌 Η «χρυσή» σταρ της Φίνος Φιλμ📌 Στροφή στο θέατρο και καλλιτεχνική ωριμότητα📌 Η προσωπική της ζωή

Ζωή Λάσκαρη: Μία πραγματική σταρ του σινεμά που αγαπήθηκε πολύ

Η σπουδαία ηθοποιός έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή σαν σήμερα το 2017

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Ζωή Λάσκαρη (FINOS FILM)
Ζωή Λάσκαρη (FINOS FILM)

Η Ζωή Λάσκαρη υπήρξε ένα από τα πιο λαμπερά πρόσωπα της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του ’60, ενώ η παρουσία της στο θέατρο άφησε βαθύ και διαχρονικό αποτύπωμα. Με την ακαταμάχητη ομορφιά της, τη σκηνική της δυναμική και την εκφραστική της ένταση, η σταρ του ελληνικού σινεμά καθιερώθηκε ως σύμβολο του σεξ, αλλά και ως μοιραία, χειραφετημένη γυναίκα που καθήλωνε με την ερμηνεία και την παρουσία της.

Από τα καλλιστεία στη μεγάλη οθόνη

Γεννημένη ως Ζωή Κουρούκλη στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Δεκεμβρίου 1942 (με εναλλακτικές αναφορές στο 1940, 1941 ή 1944), μεγάλωσε υπό τη φροντίδα των παππούδων της, καθώς έχασε νωρίς και τους δύο γονείς της κατά την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Το 1959, στα 16 της, στέφθηκε Σταρ Ελλάς και εκπροσώπησε τη χώρα στον διεθνή διαγωνισμό «Μις Υφήλιος» στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια. Αυτή η διάκριση αποτέλεσε την αφετηρία για την είσοδό της στον κινηματογράφο, όταν το 1961 ο Φιλοποίμην Φίνος της έδωσε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Κατήφορο» του Γιάννη Δαλιανίδη. Με αυτή την ταινία, η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία, γεννήθηκε η Ζωή Λάσκαρη – όνομα εμπνευσμένο από Ιταλό συγγραφέα για να ξεχωρίζει από την ομώνυμη ξαδέλφη της, τραγουδίστρια Ζωή Κουρούκλη.

Η «χρυσή» σταρ της Φίνος Φιλμ

Ακολούθησαν μερικές από τις πλέον εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου: Νόμος 4000 (1962), Μερικοί το προτιμούν κρύο (1963), Κορίτσια για φίλημα (1965), Στεφανία (1966), Οι θαλασσιές οι χάντρες (1967), Μια κυρία στα μπουζούκια (1968), μεταξύ άλλων. Η συνεργασία της με κορυφαίους ηθοποιούς – από τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Νίκο Κούρκουλο, μέχρι τον Φαίδωνα Γεωργίτση, την Ρένα Βλαχοπούλου και τον Κώστα Βουτσά – την καθιέρωσε ως απόλυτη πρωταγωνίστρια.

Η διεθνής προβολή των ταινιών της (Κατήφορος, Στεφανία) και η παρουσία της στο Φεστιβάλ Καννών το 1967 με τις Θαλασσιές τις χάντρες, ενίσχυσαν τη φήμη της και εκτός συνόρων.

Στροφή στο θέατρο και καλλιτεχνική ωριμότητα

Με την πτώση της κινηματογραφικής παραγωγής στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η Ζωή Λάσκαρη στράφηκε στο θέατρο. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση στην Αθήνα έγινε το 1970 με το Μαριχουάνα Στοπ, ενώ είχε προηγηθεί η περιοδεία της στην Κύπρο το 1966.

Στη σκηνή, συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Σταύρος Τσακίρης και ο Μιχάλης Κακογιάννης, ερμηνεύοντας έργα των Νιλ Σάιμον, Έντουαρντ Άλμπι, Τένεσι Ουίλιαμς και Ευγένιου Ο’Νηλ. Ξεχώρισαν παραστάσεις όπως Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, Ορφέας στον Άδη, Τρεις ψηλές γυναίκες και Ευαίσθητη Ισορροπία.

Ζωή Λάσκαρη

Το 2003, ίδρυσε τη δική της θεατρική σκηνή στην «Αθηναΐδα», ανεβάζοντας έργα με σύγχρονη και τολμηρή ματιά. Η θεατρική της δράση συνεχίστηκε μέχρι το 2016, με την παράσταση Νύφη Κουράγιο, στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με την κόρη της, Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου.

Η Ζωή Λάσκαρη προκάλεσε αίσθηση και με την τολμηρή της φωτογράφιση για το ελληνικό Playboy το 1985, ενώ υπήρξε και η πρώτη Ελληνίδα πρωταγωνίστρια που πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτική βιντεοσειρά (Η γυναίκα της πρώτης σελίδας, σε σκηνοθεσία Νίκου Φώσκολου).

Στην πολιτική δραστηριοποιήθηκε ως δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η προσωπική της ζωή

Η προσωπική της ζωή ήταν έντονη και συχνά υπό τα φώτα της δημοσιότητας. Ο γάμος της με τον επιχειρηματία Πέτρο Κουτουμάνο (1967–1971) και στη συνέχεια με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο (από το 1976) απέφερε δύο κόρες – τη Μάρθα Κουτουμάνου και τη Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου. Απέκτησε και μία εγγονή, τη Ζένια, από τον γάμο της Μάρθας με τον Βλάσση Μπονάτσο.

Ζωή Λάσκαρη - Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Το ειδύλλιό της με τον Τόλη Βοσκόπουλο υπήρξε από τα πιο πολυσυζητημένα της εποχής, με τον ίδιο να της αφιερώνει το τραγούδι «Ξανθή Αγαπημένη Παναγιά».

Η Ζωή Λάσκαρη έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 18 Αυγούστου 2017, στο εξοχικό της σπίτι στο Πόρτο Ράφτη, βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο και το κοινό που τη λάτρεψε για πάνω από μισό αιώνα.

Διαβάστε ακόμη

Αυτά είναι τα πρόσωπα που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google - «Πρωτιά» για την Klavdia

Είναι επίσημο: Η Netflix εξαγοράζει την Warner Bros για αστρονομικό ποσό

Παράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Έφηβος εξομολογείται πώς κατέληξε σε ηλικία 13 ετών να κάνει 11 γραμμαρία κεταμίνης την ημέρα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Γιάννης Δαλιανίδης
  • Αλέξανδρος Λυκουρέζος
  • ηθοποιός
  • Τόλης Βοσκόπουλος
  • Ζωή Λάσκαρη
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr