Χρήστος Μαρκίδης: Νεκρός στο σπίτι του βρέθηκε ο γνωστός ζωγράφος και ποιητής
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Νεκρός εντοπίστηκε, το απόγευμα της Δευτέρας 24 Αυγούστου, ο Χρήστος Μαρκίδης, ένας καλλιτέχνης με μακρά παρουσία στον χώρο της ζωγραφικής και της ποίησης.
Ο 72χρονος βρέθηκε στο διαμέρισμά του, στα Εξάρχεια, όταν οι Αρχές αναζήτησαν τα ίχνη του, καθώς είχε μείνει για αρκετές ημέρες χωρίς επικοινωνία με το περιβάλλον του.
Οι συνθήκες του θανάτου του εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες συλλέγουν στοιχεία για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια.
Η διαδρομή του στη ζωγραφική
Ο Χρήστος Μαρκίδης γεννήθηκε στη Δράμα και επέλεξε από νεαρή ηλικία να ακολουθήσει τον δρόμο της τέχνης.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1974 έως το 1979, με βασικό αντικείμενο τη ζωγραφική, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη νωπογραφία, την ιστορία της τέχνης, τη ρυθμολογία και την παιδαγωγική ψυχολογία.
Μετά την αποφοίτησή του έζησε για ένα διάστημα στο Παρίσι, ενώ κατά την περίοδο 1985-1988 υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, δουλεύοντας πάνω σε καλλιτεχνικό έργο στην Ελλάδα.
Η πρώτη ατομική έκθεσή του πραγματοποιήθηκε το 1984 στη γκαλερί «Νέες Μορφές». Από τότε ακολούθησε μια εκθεσιακή πορεία τεσσάρων δεκαετιών, με συνολικά 15 ατομικές παρουσιάσεις.
Έργα του φιλοξενήθηκαν σε σημαντικούς χώρους τέχνης στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, η Titanium, η Gallery 7 και η Thanassis Frissiras Gallery. Παράλληλα, παρουσίασε τη δουλειά του στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και σε εκθέσεις εκτός Ελλάδας.
Συνολικά συμμετείχε σε περισσότερες από 70 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πιο πρόσφατη μεγάλη παρουσίαση της δουλειάς του ήταν η αναδρομική έκθεση στο Art Project Space το 2025.
Η ποίηση και τα βιβλία του
Η ζωγραφική ήταν μόνο μία πλευρά της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας. Ο Χρήστος Μαρκίδης ασχολήθηκε παράλληλα με τη λογοτεχνία και από το 1992 άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα και κείμενά του σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Ακολούθησαν αρκετές ποιητικές συλλογές, ανάμεσά τους τα «Μονόζυγο-Τέσσερα Σχεδιάσματα», «Έως», «Άτια στο σκοτεινό νερό», «Αμώεν», «Κιννάβαρι», «Δράκων κατήλθες» και «Έρεβος ή το άλλο φως».
Το 2023, οι εκδόσεις Αρμός συγκέντρωσαν την ποιητική του παραγωγή στον τόμο «Ποιήματα 1999-2020», παρουσιάζοντας τη διαδρομή του μέσα από δύο δεκαετίες γραφής.
Σημαντική θέση στο έργο του είχε και η θεωρητική προσέγγιση της τέχνης. Στα δοκίμιά του περιλαμβάνονται τα «Επτά κείμενα περί Τέχνης» και το «Κατάματα», το οποίο κυκλοφόρησε σε περισσότερες από μία εκδόσεις.
Η παραίτηση Σέρμπου από το Μαξίμου – Τι προηγήθηκε και γιατί η συγκυρία έχει πολιτικό βάρος
Νέο κύμα ζέστης: Πάνω από 40°C και καύσωνας μέχρι τον Σεπτέμβριο
Σκληρές εικόνες: Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας του αρχηγού της «καυκάσιας μαφίας» στο Ισραήλ
Νεοσύλλεκτος... Μπαλούρδος: Όχι και τόσο καλός Ρώσος στρατιώτης παραλίγο να ανατιναχθεί μόνος του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




