• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Εκνευρισμός για το retweet Λαζαρίδη: «Σεξιστική επίθεση και ηλικιακός ρατσισμός απέναντι στην κα Μπακογιάννη»«Εγκάρδια» επικοινωνία Σαρίφ - Πεζεσκιάν: Αβεβαιότητα για νέο γύρο διαπραγματεύσεωνΕκατομμύρια άνδρες σε «ακαδημία βιασμών»: Ναρκώνουν και πωλούν τις συζύγους τους για 20 δολάρια - Ως πότε;Παγκόσμια ανησυχία για σύρραξη: Το ρεσάλτο των ΗΠΑ σε ιρανικό πλοίο και το διπλωματικό «ναυάγιο»
δημοφιλές τώρα: Market Pass: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το voucher τροφίμων
Homepage ┋   Πολιτισμός   ┋   16.06.2019 08:22
Newsroom
Newsroom

Πέθανε ο διεθνούς φήμης Έλληνας εικαστικός, Pavlos

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης, που είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, ζούσε στη Γαλλία αλλά δεν ξέχασε ποτέ την πατρίδα του την οποία επισκεπτόταν συχνά

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας εικαστικός Pavlos, κατά κόσμον Παύλος Διονυσόπουλος, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης, που είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, ζούσε στη Γαλλία αλλά δεν ξέχασε ποτέ την πατρίδα του την οποία επισκεπτόταν συχνά.

Γεννήθηκε στην Φιλάτρα της Μεσσηνίας το 1930. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών τεχνών της Αθήνας (1949-1953) με δάσκαλο το Γ. Μόραλη. Το 1954 με υποτροφία του γαλλικού κράτους πήγε στο Παρίσι, ενώ την περίοδο 1955-1958 εργάστηκε στην Αθήνα για τη διαφήμιση και το θέατρο. Το 1958 έφυγε ξανά για το Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Το 1960 γνωρίστηκε και συνδέθηκε με τον P. Restany. Παρόλο που οι αναζητήσεις του συγγενεύουν και συμπορεύονται με αυτές των νεορεαλιστών, των καλλιτεχνών της ποπ αρτ και της επιστροφής στην παραστατικότητα, ποτέ δεν εντάχθηκε σε κανένα απ' αυτά τα κινήματα.                                    

Η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι (GalerieJ, 1964) και από τότε έχει συνεργαστεί με μεγάλες ευρωπαϊκές γκαλερί (Sonnabend, Ιόλα, κλπ). Μετά την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (Ινστιτούτο Γκαίτε, 1971), γίνονται εκθέσεις στην Ελλάδα τακτικά.                                                      

O Pavlos συμμετείχε σε σημαντικά γεγονότα που ανέδειξαν την ελληνική avant-garde σκηνή τέχνης στο εξωτερικό, όπως το AvantgardeGriechenland (Βερολίνο, 1968) και το «οκτώ καλλιτέχνες, οκτώ στάσεις, οκτώ Έλληνες» (ICA, Λονδίνο, 1975). Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1980 ενώ συμμετείχε στο φεστιβάλ Europalia (Βέλγιο, 1982). Το 1997, διοργανώθηκε αναδρομική του έκθεση στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), και παρουσιάστηκε επίσης στην Αθήνα (Εργοστάσιο ΑΣΚΤ). Το έργο του Ποδοσφαιριστές βρίσκεται στο σταθμό «Ομόνοια» του Μετρό της Αθήνας.

H κηδεία του θα γίνει την Κυριακή στα Φιλιατρά.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια ανησυχία για σύρραξη: Το ρεσάλτο των ΗΠΑ σε ιρανικό πλοίο και το διπλωματικό «ναυάγιο»

Εκατομμύρια άνδρες σε «ακαδημία βιασμών»: Ναρκώνουν και πωλούν τις συζύγους τους για 20 δολάρια - Ως πότε;

Εκνευρισμός για το retweet Λαζαρίδη: «Σεξιστική επίθεση και ηλικιακός ρατσισμός απέναντι στην κα Μπακογιάννη»

Πότε εμφανίζεται η «Πανσέληνος των Λουλουδιών» και γιατί ξεχωρίζει

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Pavlos
  • Παύλος Διονυσόπουλος
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr