• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Συναγερμός στην Λακωνία: 13χρονη έπεσε σε πηγάδι με νερό 5 μέτρων - Δραματική επιχείρηση διάσωσηςΠατέρας και γιος πίσω από το μακελειό στο Σίδνεϊ - Στους 15 οι νεκροί, βρέθηκαν έξι όπλαΡαγδαίες εξελίξεις στο Κίνημα Δημοκρατίας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής - Η ανακοίνωση ΚασσελάκηΛίμνη Μόρνου: Τα πρώτα αισιόδοξα νέα - Τι δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες μετά τις ισχυρές βροχές
δημοφιλές τώρα: Διώρυγα Ξέρξη στη Χαλκιδική: Οι απόγονοι του επέστρεψαν μετά από 2.500 χρόνια για να θαυμάσουν το...
Homepage ┋   Πολιτισμός   ┋   15.10.2019 20:47
Newsroom
Newsroom

«Η Ανατολή, έδυσε», στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ που περιγράφει τη Μικρασιατική Εκστρατεία

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  

Tη βιωματική καταγραφή του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη περιέχει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Ανατολή Έδυσε» που περιγράφει ανάγλυφα τη Μικρασιατική Εκστρατεία και το οποίο παρουσιάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με τη «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ» το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου στις 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου «Καμίνι» (Ρεθύμνης και Χρήστου Καψάλη 36). Το σενάριο και η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ είναι του Αλέξανδρου Παπαηλιού, ενώ η ιστορική επιμέλεια ανήκει στην Ειρήνη Σαρίογλου.

Ο Κώστας Μισαηλίδης (Νικομήδεια 1883- Αθήνα 1955), υπήρξε ανταποκριτής για περισσότερες από δέκα εφημερίδες της εποχής, καταγράφοντας με μοναδικό τρόπο ιστορικά στοιχεία, αλλά και λεπτομέρειες από το μέτωπο. Παράλληλα, με την ιδιότητά του ως μυστικού διαπραγματευτή της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω της εκ μέρους του καλής γνώσης της τουρκικής γλώσσας.

«Μπορεί η ζωή ενός δημοσιογράφου να συμβάλει στην περαιτέρω διερεύνηση ενός θέματος τόσο εκτενώς μελετημένου, όπως η Μικρασιατική Εκστρατεία; Η περίπτωση του Κώστα Μισαηλίδη απαντά θετικά σε αυτό το ερώτημα, αφού μέσα από τη δράση του, δημοσιογραφική και άλλη, κατά την περίοδο 1919-1922 αναδεικνύονται μερικές ‘παραγκωνισμένες’, ιστοριογραφικά, διαστάσεις του ελληνοτουρκικού πολέμου». Με αυτή την επισήμανση, ο ιστορικός Αλέξανδρος Μακρής υπογραμμίζει την ιδιαίτερη αξία του υλικού για ερευνητές, ιστορικούς αλλά και κάθε θεατή που θα μπει σοβαρά στη διαδικασία της ιστορικής περιπλάνησης, στο βιβλίο «Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη. Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)», το οποίο κυκλοφορεί σε έκδοση του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε», υπογράφει ο Αλέξανδρος Παπαηλιού. Την αφήγηση έκανε ο Γιώργος Κέντρος ενώ η μουσική είναι του Γιάννη Βοργία. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ειρήνη Σαρίογλου (σύντομο βιογραφικό σημείωμα):

Ερευνήτρια ιστορικός, είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσνταντινούπολης και συν-ιδρύτρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.). Από το 2016 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα».

Γεννημένη το 1972 στην Πόλη, απόφοιτη του Ζαππείου Λυκείου, σπούδασε αρχικά Γαλλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια Μαρμαρά και Grenoble. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο του Birmingham στη Βρετανία – Τμήμα Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες, άρθρα και έχει επιμεληθεί ιστορικά ντοκιμαντέρ με διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό («Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως», «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη – Αϊβαλί 1922», «Στην Εξορία – Ερζουρούμ Ασκαλε 1943», «Η Σιωπηλή Σχολή», «Ιμβρος – Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης», «Η Νέα Σμύρνη του Μίκη Θεοδωράκη», «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο», «Η Ανατολή Έδυσε»).

Έχει επιμεληθεί τους τόμους: «Πενήντα Χρόνια από τα Σεπτεμβριανά, Ποιητικά Άπαντα Δημ. Κ, Παπακωνσταντίνου», «Το Ημερολόγου του Κωνσταντίνου Κιουρκτσόβλου», «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών – Αϊβαλί, 1922», «Στην άκρη του Αιγαίου, Κατελλόριζο», «Λεξικό Διαλεκτικής Ποικιλίας», «Ανταποκρίσεις από το Μικρασιατικό Μέτωπο 1919-1922». Έχει διδάξει οθωμανική και τουρκική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Διαβάστε ακόμη

Πατέρας και γιος πίσω από το μακελειό στο Σίδνεϊ - Στους 15 οι νεκροί, βρέθηκαν έξι όπλα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα: Το τετράδιο με τις ιδιόχειρες σημειώσεις και ο λογιστής

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κίνημα Δημοκρατίας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής - Η ανακοίνωση Κασσελάκη

Little Foot: Το απολίθωμα ανθρωποειδούς που μπορεί να είναι ο νέος πρόγονος του ανθρώπου

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • μικρασιατική καταστροφή
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr