• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Απειλή για βόμβα σε ιδιωτικό κολέγιο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας - Στο σημείο ΤΕΕΜΔημοσκόπηση MRB για OPEN: 8 στους 10 στηρίζουν τους αγρότες και καταδικάζουν την κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι λένε για Τσίπρα, ΚαρυστιανούΣτη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος - Η κατάσταση της υγείας τουΟι αγρότες ετοιμάζονται για Χριστούγεννα στα μπλόκα - Μήνυμα γενικευμένης κλιμάκωσης στέλνει η Νίκαια
δημοφιλές τώρα: Bloomberg: Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν να πάρει πίσω τους S-400 - Το βλέμμα στα F-35 από τις...
Homepage ┋   Πολιτισμός   ┋   24.01.2020 17:50
Ναταλί Χατζηαντωνίου
Ναταλί Χατζηαντωνίου

Βάζοντας ξανά τα ΔΗΠΕΘΕ στον χάρτη

Την πολιτική της για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα ανέλυσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε σύσκεψη που είχε, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και εκπροσώπων των Περιφερειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των θεάτρων όλης της χώρας.

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Το Θέατρο του Μύλου συνδέθηκε με λαμπρές στιγμές του Θεσσαλικού Θεάτρου-ΔΗΠΕΘΕ Λάρισσας
Το Θέατρο του Μύλου συνδέθηκε με λαμπρές στιγμές του Θεσσαλικού Θεάτρου-ΔΗΠΕΘΕ Λάρισσας

Σαφής στοχοθεσία, αξιολόγηση και εξέταση της λειτουργίας και της απόδοσης των υπαρχόντων Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, ώστε «να περιοριστεί η αυθαιρεσία της επιλογής, απ΄ όπου κι αν προέρχεται». Και κατόπιν: Αύξηση της κρατικής επιχορήγησής τους. Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ώστε  να απεμπλακούν διαχειριστικές διαδικασίες που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερείς ως και αδύνατες πολλές από τις λειτουργίες των θεάτρων. Και πρόσκληση προς όσες Περιφέρειες δεν ενισχύουν το θεσμό να τον υποστηρίξουν οικονομικά.

Αυτά ήταν τα μέτρα τα οποία, στο πλαίσιο  μιας «ευρύτερης εθνικής πολιτικής για το θέατρο» αλλά και μίας «περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής», εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την «επανεκκίνηση» των ΔΗΠΕΘΕ και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού τους πλαισίου. Η επανεκκίνηση του θεσμού συνδέεται με τον υπουργό Πολιτισμού που τον εμπνεύστηκε, τη Μελίνα Μερκούρη δηλαδή και την οφειλόμενη τιμή στη μνήμη της, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 2020, έτος αφιερωμένο σ΄εκείνη. με αφορμή την 100η επέτειο από τη γέννησή της. Και συζητήθηκε σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση της υπουργού Πολιτισμού, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, Περιφερειαρχών (παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εκπρόσωποι των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Κρήτης), Δημάρχων (όπως ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου), πρόεδρων, καλλιτεχνικών διευθυντών και εκπροσώπων των ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε κι όχι να μείνουμε πάλι στα λόγια. Θα μπουν κριτήρια και κανόνες» υπογράμμισε η κυρία Μενδώνη, αφού είχε προηγηθεί από τον Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, εισήγηση στην οποία αποτυπώθηκε η σημερινή κατάσταση των ΔΗΘΕΘΕ και τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Το δισυπόστατο και ανακόλουθο νομικό τους καθεστώς, η χρονοβόρα και πολύπλοκη διοικητική διαδικασία, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων κ.ά.

Οι εκπρόσωποι των ΔΗΠΕΘΕ συμφώνησαν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στην επανεξέταση των στόχων των θεάτρων και στην αξιολόγηση. Αναγνώρισαν ότι η βιωσιμότητα των θεάτρων εξαρτάται άμεσα από το παραγόμενο έργο και τη σχέση που αναπτύσσουν με την τοπική κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη

Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τους αγρότες - Ξεχειλίζει η οργή μετά το φιάσκο με τον ΕΛΓΑ

Δημοσκόπηση MRB για OPEN: 8 στους 10 στηρίζουν τους αγρότες και καταδικάζουν την κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι λένε για Τσίπρα, Καρυστιανού

Φρίκη στην Αυστρία: Έκαψαν ζωντανό γιο αντιδημάρχου για να του κλέψουν 200.000 δολάρια σε κρυπτονομίσματα

Αυτό είναι το νέο μυστήριο των Βερμούδων: Τι κρύβει η θάλασσα που «δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στη Γη»

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • ΥΠΠΟ
  • ΔΗΠΕΘΕ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr