• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Βορίζια: Οι τελευταίες στιγμές του 39χρονου πριν πέσει νεκρός - Όλα έγιναν μέσα σε δύο λεπτάΚακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές έβρεξε περισσότερο - Πού θα χτυπήσουν την Τρίτη οι καταιγίδεςΜενδώνη: Μυστικές οι διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Δεν αποκαλύπτουμε τη στρατηγική μας«Σεισμός» στο τουρκικό ποδόσφαιρο: 1.024 ποδοσφαιριστές στο Πειθαρχικό, συνελήφθη πρόεδρος ομάδας και 17 διαιτητές!
δημοφιλές τώρα: Παναγιώτης Καραΐσκος: Ο αθλητής που πριν νικήσει 25.000 δρομείς στον Μαραθώνιο είχε νικήσει την...
Homepage ┋   Πολιτισμός   ┋   04.02.2020 17:19
Newsroom
Newsroom

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Πρώτη μεγάλη έκθεση για τον δημιουργό τού «Εκατό Χρόνια Μοναξιά»

Μέσα από πρωτότυπα έργα και φωτογραφίες, η δίγλωσση έκθεση αφηγείται την ιστορία της ζωής του Μάρκες, από τότε που ήταν ένα ντροπαλό αγόρι στην Κολομβία έως ότου έγινε αστέρας της παγκόσμιας λογοτεχνίας

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Copyright: AP Photo/Dario Lopez-Mills, File)
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Copyright: AP Photo/Dario Lopez-Mills, File)

«Βασικά, η λογοτεχνία δεν είναι άλλο παρά ξυλουργική» είχε, κάποτε, πει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο δημιουργός τού «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» σε κάποιον που του έπαιρνε συνέντευξη. Τα αρχεία του είναι η απόδειξη: σημείωνε με κόκκινο στυλό πάνω στα δακτυλόγραφά του, έκοβε λωρίδες χαρτί και κάλυπτε με αυτές φράσεις που δεν ήθελε πλέον και τις αντικαθιστούσε με άλλες. Έως τις 19 Ιουλίου, ο κόσμος μπορεί να δει από κοντά αυτή τη διαδικασία, στην έκθεση «Gabriel García Márquez: The Making of a Global Writer» η οποία φιλοξενείται στο Harry Ransom Center του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Όστιν. Μέσα από πρωτότυπα έργα και φωτογραφίες, η δίγλωσση έκθεση αφηγείται την ιστορία της ζωής του Μάρκες, από τότε που ήταν ένα ντροπαλό αγόρι στην Κολομβία έως ότου έγινε αστέρας της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από το Harry Ransom Center, το οποίο απέκτησε τα προσωπικά αρχεία του Μάρκες μετά τον θάνατό του, το 2014. Το κέντρο άνοιξε το αρχείο το 2015 και ψηφιοποίησε χιλιάδες υλικά, το 2017. «Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση της δουλειάς που έκανε ο Μάρκες στο διάστημα της ζωής του, κάνοντας χρήση των προσωπικών του αρχείων. Κατά συνέπεια, υπάρχουν πράγματα τα οποία οι μελετητές του Γκαρσία Μάρκες δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν» τόνισε ο επιμελητής της έκθεσης Άλβαρο Σαντάνα-Ακούνια, του οποίου το βιβλίο «Ascent to Glory: How One Hundred Years of Solitude Was Written and Became a Global Classic» θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι.

Του πήρε σχεδόν μία εικοσαετία του Μάρκες για να καταφέρει να γίνει συγγραφέας λογοτεχνίας χωρίς ανάγκη για άλλη απασχόληση. Δούλεψε ως δημοσιογράφος και εξέδωσε βιβλία και συλλογές διηγημάτων σε μικρούς εκδοτικούς οίκους, αλλά παρέμενε γνωστός μόνον στους λογοτεχνικούς κύκλους. Όλα αυτά άλλαξαν το 1967 με την κυκλοφορία του «Εκατό Χρόνια Μοναξιά», που τον εκτόξευσε στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα (και στη συνέχεια τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982).

Εκτίθενται περί τα 300 αντικείμενα. Από τη γραφομηχανή του και χειρόγραφά του έως μια συσκευή τηλεφώνου στην οποία ο επισκέπτης, καλώντας έναν αριθμό, μπορεί να ακούσει τον Μάρκες να διαβάζει στα Ισπανικά το πρώτο κεφάλαιο του «Εκατό Χρόνια Μοναξιά». Επιπλέον, στην έκθεση περιλαμβάνονται πρωτότυπες σελίδες και φωτογραφίες συγγραφέων που επηρέασαν την πέννα του, όπως του Τζέιμς Τζόις, της Βιρτζίνια Γουλφ και του Ουίλιαμ Φόκνερ, αλλά και η αλληλογραφία του με πολιτικούς ηγέτες σαν τον Φιντέλ Κάστρο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η έκθεση «Gabriel García Márquez: The Making of a Global Writer» εξερευνά όχι μόνο τη ζωή τού συγγραφέα Μάρκες, αλλά και τη ζωή τού δημοσιογράφου Μάρκες και τη ζωή τού σεναριογράφου Μάρκες και τη ζωή τού λογοτέχνη που επηρέαζε πολιτικούς.

Διαβάστε ακόμη

Βορίζια: Οι τελευταίες στιγμές του 39χρονου πριν πέσει νεκρός - Όλα έγιναν μέσα σε δύο λεπτά

Άρση των κυρώσεων στη Συρία μετά τη συνάντηση Τραμπ και Αλ Σάρα - Ποιοι περιορισμοί παραμένουν

Μενδώνη: Μυστικές οι διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Δεν αποκαλύπτουμε τη στρατηγική μας

Το δόγμα Τραμπ, ο Σαμαράς και τα κουμπούρια του Άδωνι! «Δεν θέλω ου!» (Ep7)

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
  • 100 χρόνια μοναξιά
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr