MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Ξέσπασε ο πατέρας της Καρολάιν: Όταν της είπε για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τρελάθηκε τελείωςΣυναγερμός για τεράστιο αστεροειδή που θα περάσει ξυστά από τη Γη: «Συμβαίνει μια φορά τη δεκαετία»Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που φορτηγό πέφτει πάνω σε περιπολικά της αστυνομίας στις ΗΠΑ
Homepage |   Εκκλησία   |   27.04.2021 15:04
Newsroom
Newsroom
«Η πανδημία μας έφερε για άλλη μια φορά ενώπιον των ορίων μας. Έφερε στο προσκήνιο τον θάνατο που απωθούμε στο παρασκήνιο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Το μήνυμά του για το Πάσχα

επόμενο άρθροnext-article
Eurokinissi
Eurokinissi

«Οι πανδημίες αποτελούν σύμπτωμα της ανθρώπινης θνητότητας, που εισήλθε στην ιστορία όταν διακόψαμε τη σχέση μας με τον Θεό και κάναμε κέντρο της ζωής μας τον εαυτό μας. Έκτοτε, επικεντρωνόμαστε μονομερώς στην ανακούφιση των εκάστοτε προβλημάτων και μας διαφεύγει το ουσιώδες: ακόμη και εάν αυτός ο ιός νικηθεί, αργότερα άλλος θα εμφανισθεί, όπως συμβαίνει πάντοτε στην ανθρώπινη ιστορία. Αλλά και πέρα από αυτό υπάρχει ο μόνιμος "ιός", ο "έσχατος εχθρός" ο θάνατος. Η αιτία των ανθρωπίνων προβλημάτων είναι πνευματική: είναι η ανθρώπινη φιλαυτία», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο πασχάλιο μήνυμά του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

 

Ακολουθεί, αναλυτικότερα, το μήνυμα του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας:

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου μας βρίσκει για δεύτερη χρονιά τραυματισμένους. Ταπεινωμένη η οικουμένη από ένα αόρατο εχθρό, αναγκάζεται σε απομόνωση των κοινωνιών. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν μέσα σε ένα χρόνο. Αυτή την στιγμή επιθυμώ να φέρω στη μνήμη μας την απώλεια αυτών των συνανθρώπων μας, καθώς και των επισκόπων, ιερέων, μοναχών, μοναζουσών και πιστών της Εκκλησίας μας.

Ειδικοί και επιστήμονες προσπαθούν να αναχαιτίσουν τη μετάδοση του ιού, με τους συνανθρώπους μας, να συμβάλλουν με υπευθυνότητα. Όμως, ορισμένοι αρνούνται την ύπαρξη του ιού και άλλοι την συνδέουν με σενάρια συνωμοσίας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά όλους τους ιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό για την καθημερινή τους αυτοθυσία.

Οι πανδημίες διαβρώνουν τον ήδη υπάρχοντα τρόπο ζωής και προωθούν έναν νέο. Η τωρινή πανδημία ρυθμίζει ψηφιακά τη ζωή μας με τρόπο σχεδόν καθολικό. Όλα γίνονται από μακριά: τηλεκπαίδευση, τηλεδιάσκεψη, τηλεργασία. Βιώνουμε την κορύφωση της τραγωδίας κατά την φοβερά ώρα του θανάτου. Δεν είναι εφικτό να δούμε, ούτε να αγγίξουμε για τελευταία φορά τους αγαπημένους μας νεκρούς.

Πολλές από τις νέες αυτές αλλαγές ήρθαν φιλοδοξώντας να μείνουν μόνιμα και χαρακτηρίζονται από μία παραδοξότητα: το νέο, που προβάλλει ως λύση, ταυτόχρονα μας υποδουλώνει. Εκείνο που μας διευκολύνει, συγχρόνως μας εξαρτά, μας περιορίζει την ελευθερία. Την ίδια στιγμή που η ψηφιακή τεχνολογία διευκολύνει τη ζωή του πλανήτη, παράλληλα μας αποξενώνει.

Οι πανδημίες αποτελούν σύμπτωμα της ανθρώπινης θνητότητας, που εισήλθε στην ιστορία όταν διακόψαμε τη σχέση μας με τον Θεό και κάναμε κέντρο της ζωής μας τον εαυτό μας. Έκτοτε, επικεντρωνόμαστε μονομερώς στην ανακούφιση των εκάστοτε προβλημάτων και μας διαφεύγει το ουσιώδες: ακόμη και εάν αυτός ο ιός νικηθεί, αργότερα άλλος θα εμφανισθεί, όπως συμβαίνει πάντοτε στην ανθρώπινη ιστορία. Αλλά και πέρα από αυτό υπάρχει ο μόνιμος «ιός», ο «έσχατος εχθρός» ο θάνατος. Η αιτία των ανθρωπίνων προβλημάτων είναι πνευματική: είναι η ανθρώπινη φιλαυτία.

 

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου ανέτρεψε τα μέχρι τότε ανθρώπινα, αδαμικά δεδομένα και εισήγαγε στην ιστορία νέα, μυστηριακά, εσχατολογικά δεδομένα. Με όλα τα γεγονότα της θείας Οικονομίας, με την Ενσάρκωση και την Ανάστασή Του, ανέπλασε την ανθρώπινη φύση: «Εκ γαρ θανάτου προς ζωήν, …ημάς διεβίβασεν». Η κοσμική πραγματικότητα γεύεται ήδη την εν Χριστώ ανακαίνησή της: «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια». Απέναντι στη φθορά ολόφωτη η Χάρη της Αναστάσεως.

Το κέντρο της Ιστορίας πλέον δεν είναι η αδαμική ανθρωπότητα που θνήσκει, αλλά η μεταμορφωμένη εν Χριστώ αναστημένη ανθρωπότητα, που συναντούμε στην Εκκλησία. Η Εκκλησία, ως άλλη ζύμη, διά του Θεανθρώπου, προετοιμάζει καθοριστικά, σιωπηρά, διά της άκρας ταπεινώσεως και αδοξίας, την υποδοχή της Ερχόμενης Βασιλείας Του.

Αδελφοί μου,

Η πανδημία μας έφερε για άλλη μια φορά ενώπιον των ορίων μας. Έφερε στο προσκήνιο τον θάνατο που απωθούμε στο παρασκήνιο. Τον αφύσικο θάνατο που ο Θεάνθρωπος νίκησε με την Ανάστασή Του. Για τον λόγο αυτό, δεν ζούμε όπως «οι λοιποί οι μη έχοντες ελπίδα», καθότι μέσα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας προγευόμαστε τη Βασιλεία του Θεού, την απαρχή «άλλης βιοτής της αιωνίου».

Εύχομαι η χαρά της λαμπροφόρου Αναστάσεως να καταυγάζει τη ζωή μας.

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Κορονοϊός
  • Αριχεπίσκοπος Ιερώνυμος
  • εκκλησίες
  • Πάσχα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 22.03.2023 09:16
ΤτΕ: Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων το Δ τρίμηνο - Ράλι 15,2% στην Αθήνα
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 22.03.2023 03:00
Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Βγαίνει ο οδηγός, ξεκινούν οι αιτήσεις - Το κόστος για τα νοικοκυριά
MENSHOUSE
Εκείνος 48, εκείνη 23: Η σπάνια φωτό του Κωνσταντάρα με την πανέμορφη γυναίκα που του στάθηκε βράχος ως το τέλος (Pic)
MENSHOUSE
Ένα απλό μυαλό δεν μπορεί πάνω από 8/10: Εάν απαντήσεις αυτές τις 10 ερωτήσεις ευφυΐας με την πρώτη, τότε έχεις IQ 150

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
07-11-2018 17:38
Γιάννης Κτιστάκης: Πρόχειρη η Συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας
02
25.11.2018 14:48
Σύνοδος στο Φανάρι στις 27 Νοεμβρίου για Ουκρανία και Ελλάδα
03
28.01.2019 16:12
Ιερώνυμος για Ολοκαύτωμα: Ρητή και ξεκάθαρη η καταδίκη αυτών των εγκλημάτων
04
21.05.2019 19:44
Το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα
05
27.07.2019 12:41
Άγιος Παντελεήμονας: Ο ιατρός των ψυχών - Βίος και θαύματα

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 22/03/2023
Κεντρικό... | 22.03.2023 20:08
Κεντρικό δελτίο 22/03/2023
Μεσημεριανό δελτίο 22/03/2023
Μεσημεριανό... | 22.03.2023 14:00
Μεσημεριανό δελτίο 22/03/2023
Ώρα Ελλάδος 22/03/2023
Ώρα Ελλάδος... | 22.03.2023 09:53
Ώρα Ελλάδος 22/03/2023
Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 22.03.2023 13:48
Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο
Στις ράγες ξανά τρένα και προαστιακός
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 22.03.2023 13:29
Στις ράγες ξανά τρένα και προαστιακός