• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Μποφίλιου - Χαρούλης: Κανονικά η περιοδεία σε όλο τον κόσμο - Αλλαγή ονόματος και καμία αναφορά...
Homepage ┋   Εκκλησία   ┋   01.11.2018 12:57
Μαρίνα Ζιώζιου
Μαρίνα Ζιώζιου
Ενότητες στο άρθρο: 📌 «Μήνυµα ενότητας»

Νέα «µάχη» του Μετσόβιου για τη σωτηρία του Ναού της Αναστάσεως

Μετά την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, η «ντριµ τιµ» του Πολυτεχνείου κατέθεσε µελέτη για ολοκληρωτική παρέµβαση στον σηµαντικότερο λατρευτικό χώρο παγκοσµίως, µε τη χορηγία του Βατικανού

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
«Η αγωνία µας σήµερα συνδέεται µε την αειφορία του έργου» λέει η καθηγήτρια του ΕΜΠ και πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας, Τώνια Μοροπούλου (ΕΘΝΟΣ)
«Η αγωνία µας σήµερα συνδέεται µε την αειφορία του έργου» λέει η καθηγήτρια του ΕΜΠ και πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας, Τώνια Μοροπούλου (ΕΘΝΟΣ)

Η διεπιστηµονική οµάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είχε την ευθύνη του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυµα διοργάνωσε µε επιτυχία πριν από λίγες ηµέρες το 1ο ∆ιεθνές Συνέδριο για την «Καινοτόµο, ∆ιεπιστηµονική, Ψηφιακή ∆ιατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς», παρουσία 350 συνέδρων από 22 χώρες, προβάλλοντας την ελληνική τεχνογνωσία σε όλον τον κόσµο και ορίζοντας τις µελλοντικές τάσεις στην προστασία µνηµείων.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν το µεγαλεπήβολο έργο της αποκατάστασης του σηµαντικότερου µνηµείου της Χριστιανοσύνης στη διεθνή κοινότητα, καθώς και οι τεχνικές δυσκολίες που αντιµετώπισε η «ντριµ τιµ» του ΕΜΠ. Οι «εύθραυστες» ισορροπίες που έπρεπε να κρατήσουν οι Ελληνες επιστήµονες ακροβατώντας µεταξύ τριών χριστιανικών κοινοτήτων, των Φυλάκων του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήµ, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ταυτόχρονα, σύµφωνα µε την επιστηµονικά υπεύθυνη του έργου, την καθηγήτρια του ΕΜΠ και πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας, Τώνια Μοροπούλου, η οµάδα της έχει ήδη ετοιµάσει και καταθέσει µελέτη για την ολοκληρωτική παρέµβαση αποκατάστασης στον Ναό της Αναστάσεως στην «Αγία Γη».

«Μήνυµα ενότητας»

Ο σηµαντικότερος λατρευτικός χώρος παγκοσµίως είναι απαραίτητο να δεχθεί τις ευεργετικές και εξειδικευµένες παρεµβάσεις προκειµένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη µακροηµέρευσή του. Η οµάδα του ΕΜΠ έκανε ένα έργο για το οποίο µιλά όλη η ανθρωπότητα, και αυτό το πέτυχε, όπως εξηγεί η Τ. Μοροπούλου, «γιατί συνεργαστήκαµε πολύ καλά όχι µόνο µεταξύ µας, αλλά και µε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύµων, τον Πατριάρχη Θεόφιλο, τον Κουστωδό του Τάγµατος των Φραγκισκανών Φραντσέσκο Πατόν και τον Αρµένιο Πατριάρχη στα Ιεροσόλυµα Νουρχάν Μανουγκιάν. Είναι το µεγάλο µήνυµα της ενότητας του χριστιανικού κόσµου. Ωστόσο, η αγωνία µας σήµερα συνδέεται µε την αειφορία του έργου. Εχουµε την απόλυτη πεποίθηση ότι, όπως πήραν την ιστορική απόφαση να κάνουν αυτό το έργο, θα αποφασίσουν έγκαιρα γιατί είναι επείγον να προχωρήσουν και µε τον Ναό της Αναστάσεως».

Το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου κόστισε, όπως είχε προϋπολογιστεί, 3 εκατ. ευρώ και εξάντλησε το 15% των πιθανών υπερβάσεων, διότι στην Ιερουσαλήµ οι υποδοµές του εργοταξίου που υποχρεωτικά προµηθεύτηκε η επιστηµονική οµάδα ήταν ακριβότερες από τις ευρωπαϊκές τιµές. Χρηµατοδοτήθηκε κατά το 1/3 από το Παγκόσµιο Ταµείο Μνηµείων, µε τη µεγάλη χορηγία της Μίκα Ερτεγκούν, και κατά τα 2/3 µέσω χορηγιών από Ελλάδα, Ρωσία, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Τσεχία, Κύπρο.

Το δεύτερο έργο που αφορά όλο τον Ναό της Αναστάσεως, η οµάδα του ΕΜΠ το προϋπολόγισε στα 6 εκατ. ευρώ – ποσό ναι µεν δυσθεώρητο, αλλά ήδη τα πρώτα χρήµατα έχουν βρεθεί! Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, µετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου, το Βατικανό επέδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για το συγκεκριµένο έργο και τη συνέχισή του, ενώ υπάρχει µια χορηγία προς την Κουστωδία που αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ, όπου το µισό προορίζεται για τη χρηµατοδότηση του Ναού της Αναστάσεως.

Η µελέτη που παρέδωσε η οµάδα των Ελλήνων επιστηµόνων αφορά πλέον όλον τον υπόγειο χώρο της Ροτόντας στον Ναό της Αναστάσεως, µε σκοπό την υποστύλωση και ενίσχυση των υπαρχουσών θεµελιώσεων του Ιερού Κουβουκλίου, την κατασκευή των απαραίτητων δικτύων παροχέτευσης οµβρίων και αποχέτευσης λυµάτων και τη συντήρηση του δαπέδου. Μάλιστα, οι επιστήµονες εγκατέστησαν πολυαισθητήρες για να καταγράφουν τη συµπεριφορά του µνηµείου σε όλα τα φορτία.

Η επιτυχία του εγχειρήµατος της αποκατάστασης του µνηµείου έχει προσφέρει στην οµάδα των επιστηµόνων του ΕΜΠ διεθνή αναγνώριση. Η επιλογή τους δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς είχαν φέρει εις πέρας µια σειρά από συνεργασίες σε µεγάλα έργα προστασίας πολιτιστικής κληρονοµιάς στη Μεσόγειο και όχι µόνο.

Τα µνηµεία της Ιταλίας, από την αρχαία Ελέα µέχρι τα ενετικά κτίρια της Βενετίας, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, µεσαιωνικές πόλεις και τείχη από τη Ρόδο µέχρι την Κύπρο αποτέλεσαν τον προποµπό που τους οδήγησε στην Ιερουσαλήµ. Ηταν και είναι οι συνδετικοί κρίκοι της «Ιερής Πόλης» µε την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Ενδεικτικό της απήχησης, εκτός από το ντοκιµαντέρ που γύρισε το «National Geographic», είναι και η προσέλευση του κόσµου στην έκθεση που πραγµατοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Η ψηφιακή έκθεση προηγµένης τεχνολογίας «Ο Πανάγιος Τάφος: Το µνηµείο και το έργο» στη συνέχεια µεταφέρθηκε πιο εµπλουτισµένη στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, όπου και θα παραµείνει µέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Κύπρο, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει το Μουσείο του Βατικανού και διάφορες χώρες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Αρµενία, προκειµένου να µπορεί ο κόσµος να έχει επαφή διαδραστικά µε το έργο και το µνηµείο

Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Ναός της Αναστάσεως
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr